Evropa

Evropski parlament usvojio Zakon o slobodi medija, u prvom planu zaštita nezavisnosti novinara

Komentari

Autor: Anadolu/Nacional

13/03/2024

-

15:03

Evropski parlament usvojio Zakon o slobodi medija, u prvom planu zaštita nezavisnosti novinara
Frédéric MARVAUX/European Union 2024 - Source : EP - Copyright Frédéric MARVAUX/European Union 2024 - Source : EP

veličina teksta

Aa Aa

Evropski parlament usvojio je zakon o slobodi medija čiji je cilj jačanje transparentnosti u tom sektoru i slobode novinara u njihovom radu.

"Ne smemo da zatvaramo oči pred činjenicom da su medijske slobode pod pretnjom svugde u svetu, pa i u Evropi", rekla je dan ranije u raspravi Sabine Verhejen, nemačka zastupnica iz redova Hrišćanske demokratske unije, izvestiteljka za ovaj izveštaj koji je u danas usvojen s 464 glasova “za” i 92 “protiv", prenosi Nacional.

Uoči današnjeg glasanja o Evropskom aktu o slobodi medija, većina diskutanata u Evropskom parlamentu podržala je donošenje novog zakona koji bi trebao da bolje zaštiti nezavisnost novinara, ali i donese više transparentnosti u pogledu vlasništva nad medijima, javlja Anadolu.

Evroparlamentarci su se većinom složili s izmenama novog zakonodavstva, ali bilo je i kritika da se radi o zakonu o cenzuri. Sumnju u novi zakon izrazila je i slovenačka zastupnica Romana Tomc (EPP/SDS).

Zakon takođe pokriva zaštitu novinarskih izvora.

Većina evropskih zastupnika koji su učestvovali u raspravi istakla je da je sloboda medija temelj demokratije, te da zakon mora biti usvojen što pre.

Zastupnica u Evropskom parlamentu Irena Joveva (Renew/Svoboda) uverena je da će novi zakon biti prekretnica u zaštiti slobode medija.

"Gotovo je sa prikrivenim političkim finansiranjem medija", naglasila je Joveva. Dodala je da će prestati potčinjavanje javnih medija populistima. Upozorila je, međutim, da novi zakon mora zaživeti i u praksi.

Cilj je nezavisnost medija

Matjaž Nemec (S&D/SD) istakao je da novi zakon znači veću uređivačku nezavisnost, veću transparentnost vlasništva medija i stroža pravila u vezi finansiranja oglašavanja.

Takođe je ukazao na važnost verodostojnosti i pouzdanosti informacija i sadržaja pred izbore, kada mnogi samoprozvani medijski portali šire laži i dezinformacije kako bi diskreditirali političke protivnike, piše Anadolu.

Među kritičarima novog zakona bila je nezavisna mađarska zastupnica Andrea Bočkor, koja je rekla da je reč o zakonu o cenzuri Brisela.

"Ovaj zakon pretnja je samo onima koji žele da koriste medije za propagandu", rekla je potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova u odgovoru.

Verhejen je, međutim, rekla da se ne radi o zakonu o cenzuri, već je cilj zakona nezavisnost medija.

"Ovo nije zakon protiv dezinformacija. Ovo je akt o slobodi medija, ne o njihovoj kontroli", naglasila je na dan izglasavanja na konferenciji za medije u dvorani Daphne Galizia u Evropskom parlamentu, nazvanoj po ubijenoj malteškoj novinarki.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa