Evropa

Lukašenko: Pridruživanje Belorusije donelo bi Rusiji još jednu glavobolju

Komentari

Autor: Tanjug

09/08/2021

-

12:58 >> 14:16

Lukašenko: Pridruživanje Belorusije donelo bi Rusiji još jednu glavobolju
Aleksandar Lukašenko - Copyright Tanjug AP/Pavel Orlovsky/BelTA

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko ocenio je da bi pridruživanje Belorusije Rusiji donelo Moskvi još jednu glavobolju.

"Kad se iznose svi ti nagoveštaji o integraciji, uvek mislim Putinovom glavom: da li treba Rusiji još jedna glavobolja? Ne. Predsednik Rusije to shvata na taj način", rekao je Lukašenko, prenosi RIA Novosti.

On smatra da za integraciju i razvoj ekonomije nije potrebno prisajedinjavanje.

Predsednik Belorusije je dodao da se Minsk oduvek zalagao za blizak savez sa Moskvom, ali je ocenio da Rusija drži Belorusiju "na distanci".

Prema rečima Lukašenka, Rusija nema drugih saveznika osim Belorusije.

"Minsk se ne protivi integraciji sa Rusijom u okviru Saveza Rusije i Beorusije, ali ovaj potez ne sme značiti nikakav gubitak državnosti i suvereniteta republike", poručio je Lukašenko na sastanku sa novinarima i javnim licnostima, a prenosi ruska agencija TASS.

Naveo je da se Belorusija nikada nije protivila najtešnjoj zajednici sa Rusijom, "ali smo uvek bili zadržani i sada nas Rusija drži na distanci", dodao je on.

"Potrebna jednakost u ekonomskim pitanjima"

Ukazao je da svaka međudržavna zajednica treba da se zasniva na jednakosti, uključujući i u oblasti ekonomskih pitanja.

"Svaka zajednica počiva na jednakim uslovima i jednakosti. To znači jednakost za ljude, što smo u velikoj meri i postigli. Ovo je veliko postignuće koje se pripisuje i Rusima i Belorusima. Ali kako se možemo integrisati ako je cena vašeg prirodnog gasa dva ili tri puta niža nego u Belorusiji?", zapitao je Lukašenko.

Izjavio je i da njegova vlada nije imala ništa sa smrću opozicionog aktiviste Vitalija Šišova, koji je prošle nedelje pronađen obešen u glavnom gradu Ukrajine, Kijevu.

"Ko je bio on za Belorusiju i za mene? Bio je niko za nas", rekao je Lukašenko na brifingu u Minsku, preneo je Rojters.

Britanska novinska agencija dodaje da je Šišov vodio organizaciju u Kijevu koja pomaže Belorusima koji su pobegli od progona.

Ukrajinska policija je saopštila da razmatra mogućnost da je Šišov izvršio samoubistvo, ali i da je u pitanju ubistvo koje je delovalo kao samoubistvo.

Komentari (0)

Evropa