Evropa

Bitka sa požarima u Grčkoj se nastavlja - više od 20 sela evakuisano na Peloponezu

Komentari

Autor: Euronews Srbija/Tanjug/ERT.GR

12/08/2021

-

09:46

Bitka sa požarima u Grčkoj se nastavlja - više od 20 sela evakuisano na Peloponezu
Bitka sa požarima u Grčkoj se nastavlja - više od 20 sela evakuisano na Peloponezu - Copyright Tanjug AP/Petros Karadjias

veličina teksta

Aa Aa

Nakon požara koji se danima gasi na grčkom ostrvu Evia, vatrogasci su celu noć pokušavali da spreče da se požari prošire na stambene delove u regionu Gortinija na Peloponezu gde je više od 20 sela evakuisano.

Požari i dalje besne i uglavnom su na nepristupačnom terenu nedaleko od oblasti Fanaraki, Kastraki, Piri, Lotus, Liodora, Krisokori i Dafni. Mediji javljaju da je uništen i veliki deo obradive zemlje i nekoliko pomoćnih seoskih objekata, a nasatao je problem i sa snabdevanjem električnom energijom i vodom.

Tanjug AP/Petros Karadjias

 

Vlasti su iz predostrožnosti evakuisale 21 selo, a nadležni kažu da danas očekuju dodatnu pomoć u gađenjupožara.

Više od 500 požara izbilo je u Grčkoj zbog kojih je evakuisano više hiljada ljudi iz desetina naseljenih mesta, a u jeku sve više indicija o podmetanju požara, državni tužilac Vasilios Pliotas je naredio sprovođenje istrage kojom bi trebalo da se utvrdi da li je postojao organizovan plan za izazivanje vatrene stihije koja sada hara i uništava širom zemlje.

Oštećeno 1.300 domova, uništeno 300

Najmanje 1.300 domova je oštećeno, od čega je bar 300 totalno uništeno požarom koji besni u Grčkoj u prethodnih devet dana i koji je uništio 84.500 hektara zemlje.

Vlada je obećala da će procedura za kompenzaciju oštećenih građana biti brza, sa platformom za aplikaciju na državnom portalu koji će proraditi 18. avgusta, javlja danas "Katimerini".

Vatra je gorela i u sredu uveče, a najkritičnija borba vodila se ispred okruga Arkadija na jugu Grčke - vatrogasci su uz pomoć sugrađana i podrške iz vazduha sprečavali požar da se širi.

Gradonačlenik Gortjine Efstatios Kulis rekao je da je delovalo da se situacija stavlja pod kontrolu, ali su avioni i tokom noći gasili požar.

"Ovo je velika oblast i vatrogasci se suočavaju sa vatrom na više udaljenih frontova", naglasio je.

Na ostrvu Evija takođe je gašen požar, a u akciji je učestvovalo više od 800 vatrogasaca.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa