Evropa

OEBS: Belorusija da odmah pusti uhapšenog novinara

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews

23/05/2021

-

23:51

OEBS: Belorusija da odmah pusti uhapšenog novinara
OEBS: Belorusija da odmah pusti uhapšenog novinara - Copyright Tanjug/Saul Loeb/Pool Photo via AP

veličina teksta

Aa Aa

Predsedavajuća OEBS-a, švedska ministarka spoljnih poslova An Linde osudila je okolnosti koje su prethodile današnjem hapšenju novinara i opozicionog aktiviste Romana Protaševiča u Minsku i zatražila njegovo oslobađanje.

"Zabrinuta sam izveštajima da je civilni avion bio primoran da sleti u Minsk kako bi se uhapsio nezavisni novinar Roman Protašević. Takvo ponašanje je vrlo uznemirujuće i bezobzirno. Pozivam Belorusiju da odmah pusti novinara Protaševiča", navela je Linde u saopštenju koje je izdao OEBS.

Ona je pozvala Belorusiju da se pridržava svih međunarodnih obaveza, uključujući i međunarodnih standarda po pitanju slobode novinara i ljudskih prava jer je članica OEBS-a.

Linde je zahtevala momentalno objašnjenje od Minska.

Kako su ranije večeras javile zapadne agencije, Protaševič je uhapšen danas kada je avion kompanije "Rajaner" na liniji Atina-Vilnjus bio primoran da sleti u Minsk, uz pratnju beloruskog vojnog aviona zbog dojave o bombi, za koju se kasnije ispostavilo da je lažna.

U izveštaju Rojtersa se navodi da je predsednik Aleksandar Lukašenko lično naredio i da jedan avion beloruske ratne avijacije doprati avion "Rajanera" tokom preleta do aerodroma u Minsku.

Jedan od putnika, beloruski opozicioni bloger i aktivista Roman Protaševič, koji je bio na poternici beloruskih vlasti nakon prošlogodišnjih masovnih protesta, uhapšen je posle vanrednog sletanja aviona na aerodrom u Minsku.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije potvrdilo je privođenje Romana Protaševiča, suosnivača kanala "Nekstia Telegram", koji je u Belorusiji označen kao eskstremista.

Lukašenkov potez je naišao na oštre reakcije država EU, Velike Britanije i NATO.

Lideri zemalja država Evropske unije će sutra razgovarati o prinudnom sletanju aviona kompanije "Rajaner" u Minsk, rekao je danas predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel, ocenivši da incident neće proći bez posledica.

Preporuka za vas

Šarl Mišel pozvao Minsk da odmah pusti pritvorenog putnika, sutra razgovori o novim sankcijama Belorusiji

Komentari (0)

Evropa