Evropa

Varhelji: Građani Zapadnog Balkana mogu da izazovu narednu migrantsku krizu ako EU ne ispuni obećanja

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Fonet, Tanjug

14/09/2021

-

12:17

Varhelji: Građani Zapadnog Balkana mogu da izazovu narednu migrantsku krizu ako EU ne ispuni obećanja
AP/Hektor Pustina - Copyright AP/Hektor Pustina

veličina teksta

Aa Aa

Građani Zapadnog Balkana mogli bi izazvati narednu migrantsku krizu ako Evropa dopusti da njena obećanja o proširenju propadnu, rekao je Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

U intervjuu za Mađar Nemzet, Varhelji je rekao da je avganistanska kriza pokazala "koliko su ozbiljne posledice ako nema čvrstine i doslednosti u gropolitičkim odlukama".

"Moramo održati obećanja Zapadnom Balkanu. Za mene je to jedna od najvažnijih pouka situacije u Avganistanu. Zamislimo šta bi se dogodilo da se pristupni proces naših partnera sa Zapadnog Balkana još više razvuče i da se, iz nekog geopolitičkog razloga, na kraju ne dogodi ono što smo obećali“, rekao je Varhelji.

On je dodao da je "geografski, Zapadni Balkan Evropi mnogo bliži od Avganistana", što znači da "integracija tog regiona mora biti evropski prioritet".

On je dodao da je "geografski, Zapadni Balkan Evropi mnogo bliži od Avganistana", što znači da "integracija tog regiona mora biti evropski prioritet".

Govoreći o samitu EU i Zapadnog Balkana koji je zakazan za oktobar u Sloveniji, komesar je rekao da se raduje što će videti koji bi delovi evropskih planova za ekonomski razvoj regiona mogli početi da se primenjuju.

"Cilj je podržati dugoročnu stabilnost i mir u tom regionu", dodao je Varhelji.

Kako prenosi TV N1, kada je reč o Srbiji, Varhelji je rekao je da je na državama članicama EU da li će gotovo sva pristupna poglavlja biti otvorena pre kraja godine.

Za pristupanje Albanije i Severne Makedonije, on je ocenio da obe te zemlje ispunjavaju sve kriterijume za početak pregovora o pridruživanju. 

U intervjuu za Mađar Nemzet, Varhelji se založio i za "novu vrstu partnerstva" EU sa Turskom i u ekonomskoj saradnji i po pitanju zajedničkog rešavanja migrantskog pitanja.

Govoreći o situaciji u Avganistanu i naporima za sprečavanje novog talasa migranata, Varhelji je ukazao da je ključna razlika od situacije iz 2015. to što sada još nije kasno da se kriza spreči.

"Ali to zahteva da preduzmemo prave korake, izvučemo pouke iz 2015 i koncentršemo se na prevenciju", rekao je Varhelji.

Kurc: Ne možemo sebi da priuštimo tu energiju

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc u intervjuu italijanskom dnevniku "La Stampa" istakao je da je samo u ovoj godini je oko 8.000 izbeglica došlo u Austriju preko balkanske rute, koja je i dalje otvorena.

Kurc je objasnio da je jedna petina tih izbeglica došla iz Kabula.

"Naš stav je realan - integracija Avganistanaca je teška i zahteva mnogo energije koju ne možemo sebi priuštiti", naglasio je on, a istovremeno je podvukao i potrebu da se zatvore spoljne granice Evrope.

"I zemlje u kojima vladaju socijaldemokrate, kao što su Švedska i Danska, slede restriktivnu politiku imigracije. Nema više talasa izbeglica kao pre šest godina, ali moramo da razorimo model poslovanja krijumčara ljudi, zaustavimo ilegalnu migraciju na spoljnim granicama i vraćamo ih u zemlje porekla ili sigurne treće zemlje", rekao je Kurc.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa