Evropa

Posle tri nedelje izvršena rotacija zaposlenih u nuklearnoj elektrani Černobilj

Komentari

Autor: Tanjug

10/04/2022

-

21:40

Posle tri nedelje izvršena rotacija zaposlenih u nuklearnoj elektrani Černobilj
Tanjug/AP/Efrem Lukatsky - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

U ugašenoj nuklearnoj elektrani Černobilj izvršena je rotacija zaposlenih, prvi put u tri nedelje, rekao je danas ukrajinskim zvaničnicima direktor Međuarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Gros.

Černobilj su osvojile ruske snage prvog dana napada na Ukrajinu, a jedno vreme 170 pripadnika ukrajinske nacionalne garde je držano u podrumu i oni su korišćeni da obezbede objekat, koji je ponovo pod ukrajinskom kontrolom.

Radnici elektrane su rekli za "Bi-Bi-Si" da su se borili da očuvaju elektranu, da su spavali u smenama i krali rusko gorivo kako bi održali rad generatora i stanicu bezbednom.

Gros je dodao da će uskoro IAEA poslati misiju u Černobilj kako bi uradila radiološku procenu.

Ranije, zapadni mediji su pisali da su ruske trupe okupirale nuklearku i ukrali radioaktivni materijal iz istražnih laboratorija, koji bi mogao potencijalno da ih ubije.

Ukrajinska državna nuklearna energetska kompanija, Energoatom, navela je početkom aprila da su se ruske snage povukle iz elektrane.

"Gardijan" dodaje i da su analitičke laboratorije za praćenje radijacije "uništene, kao i da su instrumenti ukradeni, slomljeni ili onesposobljeni", rekli su ukrajinski zvaničnici zvaničicima IAEA. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa