Evropa

Maroko i EU dogovorili saradnju po pitanju migranata i borbe protiv trgovine ljudima

Komentari

Autor: Tanjug

08/07/2022

-

20:19

Maroko i EU dogovorili saradnju po pitanju migranata i borbe protiv trgovine ljudima
Maroko i EU dogovorili saradnju po pitanju migranata i borbe protiv trgovine ljudima - Copyright Tanjug AP/Javier Bernardo

veličina teksta

Aa Aa

Maroko i Evropska unija složili su se danas da bliže sarađuju u borbi protiv trgovine ljudima nakon što su najmanje 23 migranta poginula tokom pokušaja masovnog prelaska granice iz Maroka u špansku enklavu Melilju, navodi se u zajedničkom saopštenju Španije i Maroka.

Saopštenje je usledilo nakon što su se španski ministar unutrašnjih poslova Fernando Grande-Marlaska, komesarka Evropske unije za unutrašnje poslove Ilva Johanson i marokanski ministar unutrašnjih poslova Abdeluafi Laftit sastali u Rabatu kako bi razgovarali o tome kako da se pozabave, kako su rekli, novim strategijama koje koriste migranti koji žele da dođu do evropskog tla, navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

"Maroko je strateški partner, posvećen partner EU kada je u pitanju upravljanje migracijama na uredan način. I Zapad je spreman da produbi našu saradnju, (...) radeći zajedno na efektivnim i efikasnim readmisijama i povratcima i ulažući u legalne putevi zajedno", rekla je Johanson u propratnom videu koji je podelila Španija.

Sporazum će uključivati podršku za upravljanje granicom, jačanje policijske saradnje, uključujući zajedničke istrage i jačanje saradnje sa agencijama EU, navodi se u saopštenju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa