Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski naredio da se pripremi plan za oslobađanje Ukrajine

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

15/07/2022

-

07:36

RAT U UKRAJINI Zelenski naredio da se pripremi plan za oslobađanje Ukrajine
RAT U UKRAJINI Zelenski naredio da se pripremi plan za oslobađanje Ukrajine - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Christophe Ena, Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron ocenio je juče da će rat u Ukrajini trajati i da Francuzi treba da se pripreme kako bi bilo moguće odreći se u potpunosti ruskog gasa. S druge strane, brazilski predsednik Žair Bolsonaro izjavio je da zna kako bi mogao da se reši sukob između Rusije i Ukrajine i da će svoje predloge izneti ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom. Što se tiče stanja na ratištu, lider samoproglašene DNR Denis Pušilin objavio je da su dve osobe poginule kada su ukrajinske snage granatirale autobusku stanicu u gradu Donjecku. SAD su pak, pozvale sinoć svoje građane da odmah napuste Ukrajinu zbog "brutalnih i nepredvidivih napada Rusije".

Ključni događaji:

  • SAD pozvale svoje građane da odmah napuste Ukrajinu
  • Bolsonaro: Znam kako može da se reši sukob Rusije i Ukrajine
  • Makron: Rat u Ukrajini će potrajati
  • Evropska komisija usvojila predlog novog paketa mera protiv Rusije
  • Snažne eksplozije u Nikolajevu
  • Raste broj poginulih u Vinici

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.30 Rezničenko: U napadu na Dnjepar troje poginulo, 15 ranjeno

Najmanje tri osobe su ubijene, a 15 je povređeno u raketnom napadu na grad Dnjepar u Ukrajini, izjavio je večeras regionalni guverner Valentin Rezničenko. "Rakete su pogodile industrijsko postrojenje i frekventnu ulicu u okolini", naveo je on na svojoj Fejsbuk stranici, prenosi Rojters. Rezničenko je rekao da se posledice napada još uvek utvrđuju.

22.15 Poljanski: Rusija neće zaboraviti da je Zapad slao oružje Kijevu

Zamenik stalnog predstavnika Rusije u Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski rekao je danas da Moskva neće zaboraviti isporuku oružja Kijevu korišćenom za ubijanje civila, kada je reč o odnosu sa Zapadom. "Pitanje koje bi bilo vrlo bolno i teško ispraviti je realizacija da su naši evropski susedi snabdevali Ukrajinu oružjem, kojim su se ubijali civili, deca i žene. Oni to rade namerno, znajući da nova vrsta oružja koja šalju prethodnih meseci mogu da pogode oblasti koje su van domašaja ukrajinske vojske", rekao je Poljanski za radio "TNT". On je dodao da ne može da zamisli kako bi Rusija mogla da zaboravi, kako je naglasio, "apsolutno licemerje bivših partnera kao što su Amerika i Velika Britanija". "Međutim, razumem da su ove zemlje opsednute rusofobijom", dodao je Poljanski, prenosi TAS S.

21.30 Dodon: Zapad naoružava Moldaviju da se sukobi sa Rusijom

Bivši predsednik Moldavije Igor Dodon smatra da Zapad snabdeva oružjem njegovu zemlju kako bi se borila protiv Rusije, prenela je agencija TAS S. "Zašto bi nam bilo potrebno oružje danas? Ako ćete da kupujete oružje, znači da ćete u nekom trenutku negde i da pucate. Očigledno, zapadno oružje u Moldaviji nije namenjeno da se puca ka Zapadu, već ka Istoku", rekao je Dodon za televizijski kanal Rosija 24. Ranije, Evropska unija je odobrila finansijsku pomoć Kišinjevu u iznosu od 47 miliona evra, što će Moldaviji omogućiti da udvostruči godišnji budžet za odbranu, ocenjuje ruska novinska agencija.

20.59 Rusija diverzifikuje izvoz gasa ako ga Evropa ne bude htela

Rusija će diverzifikovati svoj izvoz energenata, ako u Evropi nedostaje interesovanja za kupovinu gasa, rekao je prvi zamenik stalnog predstavnika Ruske Federacije pri UN Dmitrij Poljanski. On je istakao da to nije lak proces, ali da će "to biti urađeno ako Evropa ne želi saradnju sa Rusijom po energetskim pitanjima", prenosi TAS S. "Mislim da ćemo diverzifikovati naš izvoz, a u tom slučaju Rusija neće biti strana koja će patiti, dok će se EU sećati lepih vremena jeftinog ruskog gasa i energenata", kaže Poljanski.

19.25 Reznikov: HIMARS sistemi stigli u Ukrajinu

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov naveo je danas na Tviteru da je američki višecevni lanser raketa M270 stigao u Ukrajinu, ali nije otkrio koja zemlja je dopremila to oružje Kijevu. "M270 će na bojnom polju predstavljati dobro 'društvo' lakom višecevnom bacaču raketa HIMARS", istakao je Reznikov, aludirajući na američku donaciju za koju Ukrajina kaže da je korišćena za gađanje ruskih skladišta municije i kasarni, preneo je Rojters.

19.10 Peskov: Rogozin nije razrešen zbog prigovora na njegov rad

Razrešenje Dmitrija Rogozina sa mesta direktora Roskosmosa nije povezano sa bilo kakvim prigovorima na njegov rad, a on će dobiti novi posao, rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. "Ne, apsolutno ne, njegov odlazak nije povezan sa bilo kakvim prigovorima, sve je tu u redu. On će dobiti novi posao, objavićemo tu informaciju na vreme", kazao je Peskov odgovarajući na pitanje o mogućoj vezi Rogozinove ostavke sa prigovorima na njegov rad, preneo je TAS S.

18.48 Reznikov: Plan je da vratimo granice Ukrajine iz 1991.

Ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov izjavio je danas da je predsednik Volodimir Zelenski naredio Generalštabu da pripremi planove za oslobađanje cele Ukrajine, kako bi Kijev došao do međunarodno priznatih granica od 1991. godine, preneo je sajt prm.ua. "Postoji posebna naredba predsednika Generalštabu da pripremi planove za deokupaciju cele Ukrajine, uključujući i teritorije okupirane od 2014. godine", rekao je on za BBC Ukrajina.

On je naglasio da je glavni plan Ukrajine da dostigne međunarodne granice iz 1991. godine.

"Ne obazirem se na saopštenja Kremlja. Uvek kažem ono što smatram da je potrebno da prenesem narodu. A kad tamo neko izjavi: "Oh, planovi su vam otkriveni!" - pa zašto kriti da planiramo da "deokupiramo" delove države koji su okupirani? Mi to ne krijemo. Doći ćemo do međunarodno priznatih granica iz 1991. godine", naglasio je on.

profimedia

 

Prema njegovim rečima, Ukrajina treba da oslobodi sve teritorije koje je zauzela Ruska Federacija, uključujući Donjecku oblast, Lugansku oblast i Krim.

16.50 Ruski ambasador pozvan u Foreign Office zbog smrti Britanca u Ukrajini

Foreign Office je danas pozvao ruskog ambasadora u Londonu Andreja Kelina kako bi izrazio "duboku zabrinutost" zbog izveštaja o smrti britanskog humanitarnog radnika u Ukrajini. Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras rekla je da je šokirana vešću o smrti Pola Jurija koji je bio u zarobljeništvu u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR). "Rusija za ovo mora da snosi punu odgovornost", upozorila je Tras, prenosi Rojters.

16.35 Ukrajina pristupila EU programu za zdravstvo

Evropska komisija i ukrajinska vlada potpisale su danas u Kijevu sporazum o pristupanju Ukrajine evropskim fondovima namenjenim finasiranju zdravstva. U Briselu navode da je ovim omogućeno ukrajinskom zdravstvenom sistemu da odgovori na hitne potrebe, ali i da se doprinese dugoročnom oporavku. Program ima ukupan budžet od 5,3 milijarde evra za period od 2021. do 2027. godine.

Associated Press • Euronews Serbia

16.11 Novi paket EU sankcija jača već postojeće mere

Evropska komisija usvojila je danas predlog novog paketa mera za održavanje i jačanje efikasnosti šestog paketa sankcija koje je EU donela protiv Rusije.

U Komiisji objašnjavaju da ovaj paket pojašnjava niz odredbi za jačanje pravne sigurnosti za sprovođenje restriktivnih mera koje su do sada uvedene i da dodatno usklađuje sankcije EU sa sankcijama saveznika i partnera, posebno u G7.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen ocenila je da se "brutalni rat Rusije protiv Ukrajine nastavlja nesmanjenom žestinom" i da je cilj EU da današnjim predlogom pooštri postojeće sankcije protiv Kremlja, da ih učini efikasnijim, ali i produži do januara 2023. godine.

"Moskva mora da nastavi da plaća visoku cenu za svoju agresiju", poručila je Lajen

Šef diplomatrije EU Žosep Borelj ocenio je da su EU sankcije protiv Rusije teške i da se nastavlja targetiranje ”onih bliskih Putinu i Kremlju”.

"Današnji paket odražava naš koordinisan pristup sa međunarodnim partnerima, uključujući G7. Pored ovih mera, predočiću Savetu EU i predlog da uvrsti na spisak sankcionisanih više fizičkih i pravnih lica kojima će biti zamrznuta imovina i ograničena mogućnost kretanja", zaključio je Borelj.

16.09 Sledeće nedelje sporazum Rusije,Turske i Ukrajine o žitu?

Sporazum između Rusije, Turske i Ukrajine o pomorskom koridoru za izvoz žitarica mogao bi biti potpisan sledeće nedelje, rekao je danas novinarima izvor u Evropskoj službi za spoljne poslove.

"Sporazum o izvozu žita iz Ukrajine morskim putem bi mogao biti potpisan u Istanbulu uz posredovanje UN sledeće nedelje", rekao je on, preneo je TASS.

Prema rečima neimenovanog izvora, nakon toga treba sprovesti sporazum, a očekivanja EU nisu prevelika.

15.00 DNR: Preminuo britanski državljanin zarobljen u Donbasu

Britanski državljanin Pol Juri, koji je zarobljen u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR) na istoku Ukrajine, preminuo je 10. jula od hronične bolesti, saopštile su danas vlasti DNR.

"On je umro 10. jula od ranije dijagnostikovanih bolesti i stresa", rekla ombudsman DNR Darija Morozova, prenosi TASS.

Prema njenim rečima, Juriju, koji je bio zatvoren u lokalnoj kaznenoj ustanovi, tokom prvog lekarskog pregleda dijagnostikovan je niz hroničnih bolesti.

13.15 Gaspromova proizvodnja gasa pala 10 odsto, izvoz za 33 odsto

Proizvodnja gasa u Gaspromu pala je na godišnjem nivou za 10,4 posto od početka 2022. do sada, na 249,7 milijardi kubnih metara, prema preliminarnim podacima kompanije.

Gaspromov izvoz gasa u zemlje van Zajednice nezavisnih država (ZND) pootonuo je za 33,1 procenat na 71,9 milijardi kubnih metara, izveštava TASS, precizirajući da se taj podatak odnosi na period od šest i po meseci.

Prosečan dnevni izvoz u julu je smanjen za skoro četvrtinu u odnosu na jun, na 200 miliona kubnih metara, prema statistici holdinga, koji napominje da se isporuke gasa izvršavaju na bazi potvrđenih zahteva.

Iz kompanije su dodali da izvoz gasa u Kinu preko gasovoda Snaga Sibira raste, u skladu za dugoročnim ugovorom između Gasproma i kineskog CNPC-a.

Tanjug/AP/Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office

 

12.58 Peskov:Rusija nije uticala na ostavke evropskih premijera

Ostavke nekoliko evropskih premijera su unutrašnje pitanje njihovih zemalja i Moskva s njima nema nikakve veze, saopštio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

"To je unutrašnja stvar svake od navedenih zemalja. Mi se ni na koji način nećemo mešati u ovo, nemamo ništa s tim. To je sve što se može reći", rekao je Peskov na molbu novinara da prokomentariše ostavke evropskih premijera, prenosi TASS.

12.08 Moskva: Cilj napada u Vinici sastanak sa dobavljacima oružja

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je napad mornaričkim raketama Kalibar na grad Vinica, u kojem su prema navodima Kijeva poginule najmanje 23 osobe, za cilj imao udar na objekat gde se održavao sastanak komande Vazduhoplovnih snaga Ukrajina sa dobavljačima stranih aviona.

Portparol Ministrastva Igor Konašenkov rekao je da je 14. jula gađan garnizonski dom oficira u kojem su se sastali pripadnici komande ukrajinski vazdušnih snaga i dobavljači stranog naoružanja, a da su svi učesnici sastanka poginuli, prenosi Interfaks.

11.25 Orban: Evropa je usla u eru rata

Evropska istorija je ušla u "eru rata" i ljudi će morati da se bore za stvari koje su do sada uzimali zdravo za gotovo, izjavio je premijer Mađarske Viktor Orban.

"Niko nije pomislio 24. februara da rat između Ukrajine i Rusije neće biti samo sukob, već da će to u evropskoj istoriji označiti kraj stare ere i početak nove - ere rata", naveo je Orban za radio Košut, prenosi MTI.

Osim na frontovima, rat se vodi i u svetskoj ekonomiji, a posebno u evropskoj, što pokazuje i rast cena energenata i vodiće se jedna "velika bitka" da se obezbede energenti i smanje troškovi života, dodao je Orban. Verovatno će se voditi i "borba za radna mesta", jer politika sankcija i rat guraju evropsku ekonomiju u recesiju, ocenio je on, prenosi MTI.

Tanjug AP/Paul White

 

10.57 Evropska komisija danas o sedmom paketu sankcija Rusiji

Evropska komisija trebalo bi da raspravlja o sedmom paketu sankcija Rusiji, kojim će, prema očekivanjima, zabraniti uvoz ruskog zlata i prilagoditi postojeće restriktivne mere, navela su dva neimenovana zvaničnika u Briselu, prenosi Rojters.

Nove mere se smatraju "paketom održavanja i usklađivanja", rekao je jedan od izvora, nazivajući ih "šestim i po" setom sankcija, zbog ograničenog obima u poređenju sa prethodnim rundama koje su ciljale rusku naftu ili ugalj, navodi britanska agencija. Takozvani implementacioni paket uključio bi zabranu uvoza ruskog zlata, koje predstavlja najveći ruski izvoz kada se izuzmu energenti.

Te mere dogovorile su na samitu Grupe 7 u junu Francuska, Nemačka i Italija sa partnerima iz Sjedinjenih Država, Kanade, Japana i Velike Britanije.

Novim paketom takođe će biti proširen spisak robe dvostruke namene čiji je izvoz zabranjen u Rusiju, uključujući hemikalije i mašine, zajedno sa listom pojedinaca i entiteta koji su u širem krugu povezani oko predsednika Vladimira Putina, saoštile su Rojtersu neimenovane diplomate EU.

Oni su naveli da je takođe, preko nekih izmena u postojećim sankcijama, cilj novog paketa "zatvaranje rupa" u prethodno odobrenim kaznenim merama, poput dodavanja nekih proizvoda na listu zabranjene robe.

Očekuje se da će predstavnici država članica EU razgovarati o novom paketu sledeće nedelje, za konačno usvajanje pre letnje pauze, navodi britanska agencija.

09.55 Guverner Lavova upozorava na dezinformacije na društvenim mrežama

Regionalni guverner Lavova Maksim Kozitski je upozorio na dezinformacije koje se šire na društvenim mrežama nakon sirena za vazdušnu opasnost u tom regionu. On je napisao na Telegramu: "Sirene su se jednom oglasile. To je trajalo oko dva sata. Postojala je pretnja od raketnog napada iz Crnog mora? Ispostavilo se da to nije bilo tačno. Sve je mirno u Lavovu sada", naveo je. 

08.25 Pogledajte prilog Euronews Srbija o situaciji u Ukrajini

Euronews Srbija

07.35 Gradonačelnik Nikolajeva: Snažne eksplozije u gradu

Gradonačelnik Nikolajeva Oleksandr Senkevič saopštio je da se tom gradu na jugu Ukrajine jutros odjekuju snažne eksplozije. Senkevič je u objavi na Telegramu pozvao građane da hitno idu u skloništa, prenosi Interfaks Ukrajina. 

07.32 Četvorogodišnja devojčica stradala u napadu na Vinicu

Četvorogodišnja devojčica ubijena je u napadu na Vinicu, a mediji su objavili i uznemirujući snimak njegov beživotnog tela u prevrnutim dečijim kolicima. 

"Devojčica je danas među mrtvima u Vinici, imala je četiri godine, zvala se Liza. Dete je imalo četiri godine! Njena majka je u kritičnom stanju“, rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.

07.30 Broj mrtvih u Vinici popeo se na 23, desetine se vode kao nestale

Dramatična situacija i dalje je u ukrajinskom gradu Vinicanakon ruskog raketnog napada koji je pogodio civilne zgrade i kulturni centar. U naadu su poginule najmanje 23 osobe uključujući i troje dece, dok je na desetine ranjeno. Spasilački timovi nastavljaju da češljaju olupinu, jer vlasti izveštavaju da se 39 ljudi još uvek vodi kao nestalo.

EPA/ STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRA

 

07.27 Rogov: Zaporoška oblast zauvek izgubljena za Ukrajinu, počinjemo pripreme za referendum

Član ruskog glavnog saveta regionalne administracije Zaporoške oblasti, na jugu Ukrajine, Vladimir Rogov ocenio je da je Zaporoška oblast zauvek izgubljena za Ukrajinu i da vlast u Kijevu treba da se pomiri sa tim. Rogov je za RIA Novosti rekao da većina stanovnika Zaporoške oblasti svoju budućnost vidi u sastavu Rusije.

"Zbog toga smo počeli pripreme za referendum. U planu je formiranje izbornih komisija. Režim Zelenskog shvata da će na ovom referendumu izgubiti, pa koristi poslednju priliku da granatiranjem i terorističkim napadima zastraši stanovništvo", ocenio je Rogov.

Dodao je da neće biti odlaganja referenduma, ali da je osnova za njegovo održavanje bezbednost. Ranije je saopšteno da bi referendum o ulasku Zaporoške oblasti u sastav Ruske Federacije mogao da bude održan početkom jeseni, verovatno u prvoj polovini septembra. Hersonska oblast i deo Zaporoške oblasti oblasti oko Azovskog mora, na jugu Ukrajine, nalaze se pod kontrolom ruskih snaga.

profimedia

 

07.23 SAD izuzele od sankcija neke transakcije sa Rusojom

Ministarstvo finansija SAD izuzelo je od sankcija neke transakcije sa Rusijom u vezi sa poljoprivrednim proizvodima, lekovima i nekim drugim robama. Kancelarija za kontrolu strane imovine izdala je nekoliko licenci - 6B, 7A, 8C i 27 - koje dozvoljavaju određene transakcije koje uključuju strane finansijske institucije, prenosi TAS S. Neke druge transakcije koje su izuzete, odnose se kovid-19, medicinske uređaje, klinička ispitivanja, a licence su datirane od 14. jula, 5. maja, 14. juna i 19. aprila, navodi ruska agencija.

07.17 Ambasador Rusije u Velikoj Britaniji: Rat u Ukrajini će trajati dokle god London šalje oruzje

Ambasador Rusije u Velikoj Britaniji Andrej Kelin rekao je da će se rat u Ukrajini produžiti ukoliko Britanija nastavi da snabdeva Kijev oružjem. On je rekao da se britansko oružje sada koristi da se granatiraju civili u regionu Donbas na istoku Ukrajine i ostalim oblastima.

"Sukob će se završiti, možda i vrlo brzo, jer će Britanija shvatiti da ne postoji mogućnost pobede nad Rusijom", kazao je Kelin za "Skaj njuz".

Ruski ambasador je rekao da što više oružja London bude slao Ukrajincima, kijevske vlasti će nastavljati konflikt. Kelin je dodao da nova britanska vlada kad bude formirana treba da bude realna u vezi s politikom prema Ukrajini, jer "sukob neće trajati doveka". 

07.10 Ruski gubernator: Ukrajina dronovima napala ruski region Brjansk

Ukrajinske bespilotne letelice napale su granični prelaz i benzinsku stanicu u ruskom regionu Brjansk, izjavio je lokalni gubernator Aleksandar Bogomaz.

"Ukrajinski dronovi su ušli u vazdušni prostor našeg regiona. Granični prelaz u naselju Černozemni je pogođen dva puta u toku dana", naveo je Bogomaz na svom Telegram nalogu, preneo je TAS S.

On je dodao da je još jedna bespilotna letelica napala benzinsku pumpu u naselju Novije Jurkoviči u okrugu Klimovski, ali da u napadima nije bilo žrtava. Region Brjansk se graniči sa severnim delom Ukrajine.

07.00 Bolsonaro: Znam kako može da se reši sukob Rusije i Ukrajine

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro izjavio je danas da zna kako bi mogao da se reši sukob između Rusije i Ukrajine i da će izneti svoje predloge ukrajinskom kolegi Volodimiru Zelenskom, sa kojim će razgovarati sledeće nedelje. "Reći ću mu šta mislim, reći ću potencijalno rešenje svega ovoga. Znam da može da se reši, ali neću nikome reći o čemu se radi. Rešenje bi moglo da bude slično onome koje je Argentina imala sa Velikom Britanijom 1982. godine", kazao je Bolsonaro bez davanja više detalja, preneo je Rojters.

06.30 Zalužni: Najveća opasnost za Kijev su raketni udari

Značajnije borbe kod Kijeva su sada nemoguće, a trenutno su raketni udari najveća opasnost za glavni grad Ukrajine, rekao je danas glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni. Prema rečima Zalužnog potencijalna linija fronta sada dostiže razdaljinu više od 2.000 kilometara, a najintenzivnije borbe se nastavljaju u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, preneo je sajt prm.ua.

06.00 SAD pozvale svoje građane da napuste Ukrajinu

Sjedinjene Američke Države pozvale su večeras svoje građane da odmah napuste Ukrajinu. "Bezbednosna situacija širom Ukrajine ostaje brutalna i nepredvidiva zbog kontinuiranih napada Rusije, aktivnih neprijateljstava u zemlji i neizvesnih bezbednosnih uslova. Ambasada SAD poziva svoje građane da ne ulaze u Ukrajinu, a one koji su u Ukrajini da je odmah napuste, koristeći privatni prevoz kopnom ukoliko je to bezbedno", navodi se saopštenju američke ambasade u Kijevu, prenosi prm.ua. Ambasada takođe traži od Amerikanaca da izbegavaju masovna okupljanja i organizovane događaje, jer mogu postati meta ruske vojske bilo gde u Ukrajini, uključujući i zapadne regione.

 

 

Komentari (1)

dusko

15.07.2022 16:39

kad zapad plati stetu jugoslaviji,iraku iranu,avganistanu i mnogim drugim gdje su ubili na hiljade djece i srusili komlet drzave,onda ce i rusi platiti odstetu.zapadnjaci kao izgubljene ovce trce oko tora ali nesmiju uci u njega jer odose im sve sto su vjekovima pljackali.sto ne pisete malo o tim stvarima.

Evropa