Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev: Raketirana Odesa, sirene u Kijevu, i dalje potraga za preživelima u napadu na Vinice

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

16/07/2022

-

08:29

RAT U UKRAJINI Kijev: Raketirana Odesa, sirene u Kijevu, i dalje potraga za preživelima u napadu na Vinice
RAT U UKRAJINI Kijev: Raketirana Odesa, sirene u Kijevu, i dalje potraga za preživelima u napadu na Vinice - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Evgeniy Maloletka

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 143. dan rata u Ukrajini.  Ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov rekao je juče da je predsednik Volodimir Zelenski naredio Generalštabu da pripremi planove za oslobađanje cele Ukrajine, kako bi Kijev došao do međunarodno priznatih granica od 1991. godine. Za to vreme Ukrajinski izvori javljaju da su ruske snage raketirale Odesu, a sirene za vazdušnu opasnost čule su se i u Kijevu.

Ključni događaji:

  • Novi paket EU sankcija protiv Rusije
  • Ukrajina pristupila EU programu za zdravstvo
  • Reznikov: Plan je da vratimo granice Ukrajine iz 1991.
  • HIMARS sistemi stigli u Ukrajinu
  • Poljanski: Rusija neće zaboraviti da je Zapad slao oružje Kijevu
  • DNR: Preminuo britanski državljanin zarobljen u Donbasu

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.20 Mizincev: Ukrajinski nacionalisti minirali most u Zaporožju

Ukrajinski nacionalisti minirali su most preko reke Jančur u Poltavki u Zaporoškoj oblasti i planiraju da ga raznesu i optuže ruske oružane snage za neselektivne udare na transportnu infrastrukturu, izjavio je danas načelnik ruskog Centra za kontrolu nacionalne odbrane Mihail Mizincev.

22.30 Spasilačke operacije u Vinici završene

Spasilačke operacije nakon što su ruski projektili pogodili grad Vinicu na zapadu Ukrajine su završene, javio je Kijev indipendent. Prema podacima ukrajinske državne službe za vanredne situacije, 23 osobe su poginule, 202 su povređene, jedna osoba se vodi kao nestala, a tri su spasene, preneo je britanski "Gardijan". Guverner Viničke oblasti Serhij Borzov rekao je da se u bolnici nalazi 68 osoba, od kojih je 14 u teškom stanju. U napadu na centar grada 14. jula uništeno je 55 kuća i 42 vozila, navodi list.

Associated Press • Euronews Serbia

22.20 Erdogan i Makron o odnosima Turske i Francuske

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom. Kako je saopšteno iz kabineta turskog predsednika, dvojica čelnika su razgovarali o odnosima Turske i Francuske, kao i o regionalnim pitanjima, prenela je je Anadolija.

19.00 Rojters: U ruskom raketnom napadu na Dnjepar poginule tri osobe

U današnjem ruskom raketnom napadu na grad Dnjepar, poginule su tri osobe, a ranjeno je 15 ljudi, javlja Gardijan, pozivajući se na Rojters. Rusija je saopštila da je u Dnjepru uništila fabriku u kojoj su se proizvodili delovi za rakete.

16.55 Kremlj: Uništena 115. mehanizovana brigada ukrajinske vojske

Vazdušno-kosmičke snage Rusije uništile su 115. mehanizovanu brigadu ukrajinskih oružanih snaga koja je delovala u Severskoj oblasti, saopštio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane general-potpukovnik Igor Konašenkov. Prema podacima Ministarstva odbrane Rusije, 256 aviona, 139 helikoptera, 1.557 bespilotnih letelica, 355 raketnih sistema PVO, 4.073 tenka i drugih borbenih oklopnih vozila, 746 višecevnih raketnih sistema, 3.149 terenskih artiljerijskih vozila i specijalnih motornih vozila i minobacača ukrajinske vojske uništeno je od početka sukoba u Ukrajini, navodi ruska agencija.

16.07 Predsednik ruske Dume o zapadnim raketama

Rakete, koje Vašington i Brisel isporučuju Ukrajini, zbog neprofesionalnosti kijevskog režima mogu da se vrate svojim vlasnicima poput bumeranga, izjavio je predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin. "Ministar odbrane Ukrajine Alekej Reznikov je izjavio da se ne razume u rakete, jer je on advokat i ne razlikuje jedan oblik naoružanja od drugog“, napisao je predsednik Državne dume Rusije na Telegramu. Prema rečima Volodina, SAD u svojoj želji da prolongiraju rat do poslednjeg Ukrajinca Evropu pretvaraju u taoca, kojoj se ti pokloni mogu vratiti, preneo je Sputnjik.

14.14 Rusko ministarstvo: Oborena tri ukrajinska vojna aviona

Ruske snage PVO u protekla 24 sata oborile su dva ukrajinska borbena aviona MiG-29 i jedan Su-25 u Nikolajevskoj oblasti, kao i helikoptere Mi-8 i Mi-24 u blizini Velike Novosjolke i Severska, izjavio je danas portparol ruskog Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.

11.30 DNR: U granatiranju Donjecke oblasti poginulo sedam civila

Ukrajinska vojska je u protekla 24 sata 101 put granatirala teritoriju samoproglašene Donjecke Narodne Republike, pri čemu je poginulo sedam i ranjeno 19 civila, izvestila je danas misija DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju prekida vatre.

„Misija je u protekla 24 sata dobila informaciju da je u Petrovskom i Verhnetoričkom okrugu Donjecka poginulo sedam civila. Prema našim informacijama, 19 civila je zadobilo rane različitog stepena u Kijevskom, Kirovskom i Petrovskom okrugu Donjecka, kao i u naseljima Jakovlevka, Dokučajevsk i Jasinovataja“, navedeno je u saopštenju misije, prenosi TASS.

Associated Press

10.42 Ukrajinske vlasti: Dve osobe poginule u granatiranju Nikopolja

Dve osobe su poginule jutros u raketnim napadima ruskih snaga na grad Nikopolj u Dnjepropetrovskoj oblasti, saopštila je Državna služba Ukrajine za vanredne situacije. Ruske snage gađale su Nikopoljski okrug Dnjepropetrovske oblasti iz višecevnih raketnih sistema Grad, prenosi Interfaks Ukrajina. Oštećeno je 12 stambenih i dva obrazovna objekta.

profimedia

 

09.15 Šojgu naložio vojsci da pojača dejstva na svim pravcima

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izvršio je inspekciju trupa Jug i Centar koje učestvuju u "specijalnoj vojnoj operaciji" u Ukrajini i naložio da budu pojačana dejstva na svim operativnim pravcima, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije. Šojgu je dao neophodna uputstva za dalje pojačavanje dejstava jedinica na svim operativnim pravcima kako bi se isključila mogućnost da Kijev izvodi masovne raketne i artiljerijske udare na civilnu infrastrukturu i stanovnike naselja u Donbasu i drugim regionima, prenosi agencija Interfaks.

08.50 Bela kuća: Rusi posetili Iran dva puta zbog nabavke dronova

Bela kuća je saopštila danas da su ruski zvaničnici poslednjih nedelja posetili aerodrom u centralnom Iranu najmanje dva puta , kako bi se uverili u sposobnosti dronova koje žele da nabave za potrebe rata koji Moskva vodi u Ukrajini, prenosi AP. Iran je predstavio dronove za ruske zvaničnike na aerodromu Kašan 8. juna i 15. jula, saopštila je Bela kuća.

Administracija SAD je takođe objavila satelitske snimke dronova Šahid-191 i Šahid-129 koji su prikazani i tokom leta na aerodromu, dok je na zemlji bio transportni avion ruske delegacije.

08.11 Regionalne vlasti: Ruske snage granatirale Čugujev, tri osobe poginule

Ruske snage granatirale su tokom noći grad Čugujev na severoistoku Ukrajine, u Harkovskoj oblasti. U napadu su poginule tri osobe, uključujući jednu ženu od 70 godina, a još tri su ranjene, saopštile su ukrajinske vlasti. U granatiranju je oštećena dvospratna stambena zgrada, škola i prodavnica, a spasioci se probijaju kroz ruševine, saopštili su guverner Harkovske oblasti Oleh Sinehubov i policija, prenosi Rojters. Zvaničnik regionalne policije rekao je da je Rusija ispalila četiri projektila na Čugujev iz pravca svog zapadnog grada Belgoroda oko 03:30 časova po lokalnom vremenu. Takođe je navedeno da spasioci nastavljaju rad, prenosi Rojters.

08.00 Kijev: Ruske snage raketirale Odesu

Ruske snage izvele su raketni napad na Odesu, pogođen je civilni objekat, saopštila je danas ukrajinska operativna komanda „Jug”. Za sada nema informacija o žrtvama, nakon eksplozije došlo je do požara, spasioci su na terenu, prenosi Unian. Agencija navodi da je neposredno pre raketiranja u gradu objavljena vazdušna opasnost.


07.52 Slucki: Ugovori o žitu nemaju veze s pregovorima Rusije i Ukrajine

Ugovori o izvozu žitarica nisu direktno povezani sa mogućim nastavkom pregovora Rusije i Ukrajine, rekao je lider ruske Liberalno-demokratske partije (LDPR) Leonid Slucki. Slucki, koji je i član ruske delegacije na pregovorima sa Ukrajinom, tvrdi da "ukrajinska strana nastavlja da čini užasne zločine", prenosi TASS.

„Događaju se strašna zverstva, uključujući i ona nad našim ratnim zarobljenicima", navodi on i dodaje da je to ono što mora biti promenjeno, jer je mnogo važnije od razgovora o žitu u Istanbulu.

07.47 Sirene za vazdušnu opasnost u Kijevu

Sirene za vazdušni napad oglasile su se širom Kijeva, dok je Rusija pojačala bombardovanje ukrajinskih gradova. Kasno u petak, ruski projektili su pogodili grad Dnjepar, rekao je regionalni guverner Valentin Reznjičenko na Telegramu.

07.40 Ruski ambasador pozvan u Foreign Office zbog smrti Britanca u Ukrajini

Foreign Office je juče pozvao ruskog ambasadora u Londonu Andreja Kelina kako bi izrazio "duboku zabrinutost" zbog izveštaja o smrti britanskog humanitarnog radnika u Ukrajini. Ministarka spoljnih poslova Velike Britanije Liz Tras rekla je da je šokirana vešću o smrti Pola Jurija koji je bio u zarobljeništvu u samoproglašenoj Donjeckoj Narodnoj Republici (DNR). "Rusija za ovo mora da snosi punu odgovornost", upozorila je Tras, prenosi Rojters.

07.39 Moskva: Ukrajinske snage otvorile vatru na selo u Kurskoj oblasti

Oružane snage Ukrajine otvorile su vatru na selo Tjotkino u ruskoj Kurskoj oblasti, saopštio je gubernator Roman Starovojt. On je na Telegramu napisao da je došlo do požara i da granatiranje još traje, prenosi RIA Novosti. Kurska oblast se nalazi na zapadu Rusije, na granici sa Ukrajinom.

07.35 Potraga za preživelima u napadu na Vinice

Regionalni načelnik Valentin Rezničenko kaže da su najmanje tri osobe poginule, a 15 ranjeno nakon raketnog napada na ukrajinski grad Dnjepar. Spasioci i dalje tragaju za preživelima posle raketnog udara na grad Vinice u centralnom delu zemlje. Kijev tvrdi da su pogođene stambene zgrade, administrativne i kancelarijske prostorije i da je među 23 ubijenih i troje dece

07.30 Reznikov: HIMARS sistemi stigli u Ukrajinu

Ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznikov naveo je juče na Tviteru da je američki višecevni lanser raketa M270 stigao u Ukrajinu, ali nije otkrio koja zemlja je dopremila to oružje Kijevu. "M270 će na bojnom polju predstavljati dobro 'društvo' lakom višecevnom bacaču raketa HIMARS", istakao je Reznikov, aludirajući na američku donaciju za koju Ukrajina kaže da je korišćena za gađanje ruskih skladišta municije i kasarni, preneo je Rojters.

07.00 Poljanski: Rusija neće zaboraviti da je Zapad slao oružje Kijevu

Zamenik stalnog predstavnika Rusije u Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski rekao je juče da Moskva neće zaboraviti isporuku oružja Kijevu korišćenom za ubijanje civila, kada je reč o odnosu sa Zapadom. "Pitanje koje bi bilo vrlo bolno i teško ispraviti je poimanje da su naši evropski susedi snabdevali Ukrajinu oružjem, kojim su ubijani civili, deca i žene. Oni to rade namerno, znajući da nova vrsta oružja koja šalju prethodnih meseci mogu da pogode oblasti koje su van domašaja ukrajinske vojske", rekao je Poljanski za radio "TNT". On je dodao da ne može da zamisli kako bi Rusija mogla da zaboravi, kako je naglasio, "apsolutno licemerje bivših partnera kao što su Amerika i Velika Britanija". "Međutim, razumem da su ove zemlje opsednute rusofobijom", dodao je Poljanski, prenosi TAS S.

Komentari (0)

Evropa