Evropa

RAT U UKRAJINI Ankara za sutra najavljuje sporazum o izvozu ukrajinskog žita, raste broj žrtava napada u Harkovu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/07/2022

-

08:54

RAT U UKRAJINI Ankara za sutra najavljuje sporazum o izvozu ukrajinskog žita, raste broj žrtava napada u Harkovu
RAT U UKRAJINI Ankara za sutra najavljuje sporazum o izvozu ukrajinskog žita, raste broj žrtava napada u Harkovu - Copyright Tanjug/AP/Ukrainian Presidential Office, E. Maloletka, A. Marienko, Russian Defense Ministry

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 148. dan rata u Ukrajini. Pregovora i dalje nema, a ni sankcije koje je EU juče pooštrila ne daju željene rezultate. Rusija je i zvanično priznala da njeni geopolitički ciljevi nisu više nisu fokusirani samo na Donbas. Za to vreme Ukrajina sve glasnije traži međunarodnu pomoć, a Kongresu SAD se obratila i supruga predsednika Volodimira Zelenskog, Olena Zelenska, koja je tražila, kako je rekla, ono što je mislila da nikada neće - oružje.

Ključni događaji

  • CIA:U Ukrajini poginulo oko 15.000 ruskih vojnika
  • Prajs: Vojni fokus Rusije proširen izvan Donbasa
  • Zemlje kreditori suspenduju obaveze Kijeva da servisira dug
  • Ostin: SAD šalju četiri dodatna HIMARS-a u Ukrajinu
  • Olena Zelenska u Kongresu SAD: Tražim ono što nikada nisam htela - oružje
  • Lokalni guverner: Jedna žrtva ukrajinskog granatiranja Belgorodske oblasti u Rusiji
  • Sirija prekida diplomatske odnose sa Ukrajinom
  • U Ukrajini je tokom proteklog dana izgorelo više od 200 hektara useva, javlja Neksta
  • U granatiranju Harkova poginule tri osobe, a 23 su povređene
  • Za sutra najavljeno potpisivanje sporazuma o deblokadi luka za izvoz ukrajiskog žita

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.48 Zelenski: Očekujem sutra vesti o deblokadi ukrajinskih luka

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je večeras u video obraćanju preko društvenih mreža da očekuje da će sutra iz Turske dobiti vesti o deblokadi ukrajinskih luka i izvoza žita.

23.07 Šef MI6: Verujem da će Rusima ponestati snage

Ruska vojska će verovatno imati neki prekid u operacijama u Ukrajini narednih nedelja, čime će dati Kijevu odlučujuću priliku da uzvrati udarac, rekao je danas šef britanske obaveštajne službe. On je u obraćanju na bezbednosnom forumu u Aspenu u Koloradu rekao da veruje "da će Rusima ponestati snage", prenosi Rojters.

"Naša je procena da će Rusima biti sve teže da isporuče ''materijal za živu silu'' u narednih nekoliko nedelja", rekao je Ričard Mur, šef Tajne obaveštajne službe, poznate kao MI6.

22.56 Kijev potvrdio razgovore o deblokadi izvoza žitarica

Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će se sutra u Turskoj održati nova runda pregovora o deblokadi izvoza ukrajinskih žitarica pod okriljem Ujedinjenih nacija.

"Ukratko, mogao bi da bude potpisan dokument kojim se strane obavezuju da će dopustiti bezbedno funkcionisanje izvoza na Crnom moru", rekao je za Rojters portparol ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko. On je dodao da će ukrajinska delegacija na pregovorima isključivo podržati odluke kojima se garantuju bezbednost ukrajinskih južnih regiona, "jake pozicije" ukrajinske vojske na Crnom moru i siguran izvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

22.35 Gutereš stigao u Istanbul na potpisivanje sporazuma o žitu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš stigao je večeras u Istanbul gde bi sutra trebalo da bude potpisan sporazum između ruske i ukrajinske strane, kojim bi se oslobodio izvoz ukrajinskih žitarica.

"Gutereš je sleteo u Tursku, u sklopu njegovih napora da obezbedi globalno snabdevanje ukrajinskim žitaricama, ruskom hranom i đubrivom", saopšteno je iz kancelarije portparola generalnog sekretara UN.

profimedia

 

21.57 Stejt department pozdravio najavu sporazuma o žitaricama

Stejt department je pozdravio večeras najavu potpisivanja sporazuma kojim bi se oslobodio izvoz žitarica iz opkoljenih crnomorskih luka, javlja Rojters. Iz Stejt departmenta dodaju i da će Rusiju smatrati odgovornom za sprovođenje dogovora.

21.18  Turbina Severnog toka se "zaglavila" u Nemačkoj

Nedostajuća turbina, za koju Moskva tvrdi da je odgovorna što manje gasa teče Severnim tokom 1, zaglavila se u tranzitu u Nemačkoj, kažu izvori Rojtersa. Navodno Rusija nije dala odobrenje za tranzit nazad u Rusiju. Ova turbina je bila na servisu u Kanadi, a 17. jula je stigla u Nemačku. Do povratka u Nemačku došlo je nakon nekoliko nedelja razmatranja Otave i Berlina o tome da li bi takav potez narušio zapadne sankcije Rusiji.

20.24  Turska: Sutra sporazum o izvozu ukrajinskog žita

Predstavnici Rusije, Ukrajine i Turske će se sutra okupiti u Istanbulu kako bi na predlog Ujedinjenih nacija potpisali sporazum kojim bi se oslobodio izvoz žitarica iz opkoljenih crnomorskih luka, saopšteno je danas iz kancelarije turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, koji je ranije u toku dana najavio da ide u Istanbul, prisustvovaće događaju u društvu Erdogana u Palati Dolmabahče sutra u 15.30 po srednjeevropskom vremenu, dodaje se u saopštenju, prenosi Rojters.

19.11 Sijarto u Moskvi tražio dodatnih 700 miliona kubika gasa od Rusije, Lavrov: Razmotrićemo zahtev 

Mađarska je od Rusije zatražila dodatnih 700 miliona kubnih metara prirodnog gasa, rekao je danas ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u Moskvi dodajući da je cilj mađarske vlade da obezbedi energetsku sigurnost zemlje. Ruski ministar Sergej Lavroj je na zajedničkoj konferenciji za medije rekao da će Moskva razmotriti ovaj zahtev. Opširnije u odvojenoj vesti.

Tanjug/AP/Russian Foreign Ministry Press Service

 

18.50 Zelenski: Dobro sam, živ i zdrav, ruski hakeri plasiraju laži

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski danas se obratio građanima putem video snimka na Instagramu, u kojem je poručio da se oseća dobro, komentarišući tako "lažne vesti o njegovom zdravlju koje su plasirali ruski hakeri".

"Danas Rusija je pokrenula više lažnih vesti prema kojima ukrajinsku državu ne kontroliše Zelenski jer je u bolnici, ili, precizije rečeno, na intenzivnoj nezi, te da je u 'ozbiljnom zdravstvenom stanju'", kazao je Zelenski, prenosi Rojters.

On je želeo da pokaže građanima da je u svojoj kancelariji, da je živ i zdrav.

17.20 Raste broj žrtava napada u Harkovu

Regionalno tužilaštvo u Harkovu saopštilo je da su u današnjem granatiranju u dva okruga poginule tri osobe, a 23 su povređene. U saopštenju se navodi da su ruske snage iz raketnih bacača "Uragan" gađale stambenu zgradu i stajalište javnog prevoza u blizini pijace u Kijevskom okrugu Harkova. 

 

15.30 Sijarto doputovao u Rusiju: Pred nama su dva zadatka: da obezbedimo snabdevanje Mađara prirodnim gasom i da naglasimo da želimo mir što je pre moguće

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je danas da je doputovao u Moskvu kako bi razgovarao o snabdevanju gasom svoje zemlje i pronalaženju mirnog rešenja za rat u Ukrajini.

Sijarto će se sastati sa ruskim ministrom kolegom Sergejem Lavrovom i zamenikom ruskog premijera Aleksandrom Novakom, javila je mađarska novinska agencija MTI, pozivajući se na portparola mađarskog Ministarstva spoljnih poslova. Očekuje se da će Sijarto i Lavrov održati konferenciju za novinare kasnije danas, preneo je Rojters.

"Stigli smo u Moskvu. Pred nama su dva zadatka: da obezbedimo snabdevanje Mađara prirodnim gasom i da naglasimo da želimo mir što je pre moguće", napisao je Sijarto na svojoj Fejsbuk stranici.

15.10 EU usvojila novi paket sankcija, tiču se ruskog zlata

Savet EU danas je usvojio nove mere za pooštravanje postojećih ekonomskih sankcija protiv Rusije, ukljucujući i usavršavanje njihove primene i jačanje njihove efikasnosti.

Šef diplomatije EU, Žosep Borelj ocenjuje da je u pitanju još jedan važan korak u cilju ”smanjenja kapacitet Rusije da nastavi i finansira svoj agresorski rat protiv Ukrajine”. Sedmi paket sankcija uvodi novu zabranu kupovine, uvoza ili transfera direktno ili indirektno, zlata, uključujući i nakit, ako je poreklom iz Rusije i ako je izvezen iz Rusije u EU ili u bilo koju treću zemlju. Opširnije u odvojenoj vesti.

15.00 Zelenski: Rusija mora da oseti mnogo veću cenu zbog rata

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski ocenio je kao nedovoljne nove sankcije EU koje pogađaju izvoz ruskog zlata, veliku Sberbanku, nacionalistički motorciklistički klub "Noćni vukovi" i glumce koji podržavaju predsednika Rusije Vladimira Putina.

"Rusija mora da oseti mnogo veću cenu zbog rata, da bi je to nateralo da traži mir", istakao je on.

14.05 Granatiran naseljeni deo Harkova, bombe pale na javnu pijacu i autobus

U novom granatiranju ruske snage pogodile su poznati tržni centar Barabašovo u Harkovu. Osim što je pogođena javna pijaca, granate su pale i na autobus. U pitanju je naseljeni deo grada koji broji 1,4 miliona stanovnika.

Tanjug/AP Photo/Evgeniy Maloletka

 

13.55 Peskov: Putin nije bolestan

Kremlj je danas odbacio kao laži tvrdnje da je ruski predsednik Vladimir Putin bolestan, javlja Rojters. Peskov je optužio ukrajinske, britanske i američke medije da poslednjih meseci "izbacaju razne patke o stanju zdravlja predsednika". "Ovo nije ništa drugo nego (novinarska) patka. O tome je reč", citiraju RIA Novosti portparola Kremlja.

Tanjug/Alexey Maishev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

13.40 Velika Britanija šalje artiljerijsko naoružanje i više od 1.600 komada protivtenkovskog oružja Ukrajini

Britanija će poslati u Ukrajinu veći broj artiljerijskog naoružanja i više od 1.600 komada protivtenkovskog oružja, kako bi se ojačala odbranu te zemlje od Rusije, izjavio je danas britanski ministar odbrane Ben Volas. Oružje će biti poslato nakon što je britanski premijer Boris Džonson prošlog meseca obećao vojnu podršku u iznosu od još milijardu funti (1,2 milijarde dolara), preneo je Rojters.

Ukupna podrška Velike Britanije Ukrajini od početka ruskog napada na tu zemlju iznosiće 2,3 milijarde funti.

13.00 Peskov: Sankcije ne dovode do promene stava zemalja

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas, komentarišući sedmi paket sankcija Evropske unije, da čak i najteža ograničenja nikada nisu dovela do promene stava zemalja protiv kojih se uvode, pa neće ni Rusije.

Peskov je naveo da nema osećaj da se politika sankcionog pritiska gasi, s obzirom na to da sedmi paket sankcija EU predviđa uklanjanje nekih ograničenja.

"Vidimo da Evropska unija više voli, čak i manijakalno, da se pridržava onih sankcija koje štete njihovim sopstvenim interesima i, što je najvažnije, ne toliko njihovim interesima, koliko štete njihovom stanovništvu, koje očigledno počinje da pati od ovih sankcija i od posledica koje izazivaju odluke Evropske unije", poručio je Peskov, prenosi RIA Novosti.

12.50 Zemlje EU produžile sankcije Rusiji

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen pozdravila je odluku EU da produži sankcije Rusiji. "Šaljemo jak signal Moskvi: držaćemo visok nivo pritiska koliko god da bude potrebno", napisala je Fon der Lajen na Tviteru.

12.45 Zaharova: Rusija nema nikakve kontakte sa Vašingtonom o pregovorima sa Ukrajinom

Rusija je danas saopštila da nema nikakve kontakte sa Vašingtonom povodom mirovnih pregovora sa Ukrajinom. “Američka administracija zabranjuje svojim štićenicima u Kijevu da i pomisle na razgovore sa nama, već ih prisiljava na borbu do poslednjeg Ukrajinca”, rekla je novinarima portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

12.30 Kijev: Preokrenućemo tok rata, slede mnoga iznenađenja

Šef kancelarije Vladimira Zelenskog Andrij Jermak rekao je danas da Ukrajina namerava da preokrene tok sukoba pre zime i najavio „mnoga iznenađenja“.

"Sada je važno sprečiti Ruse da nas na zimu uvuku u rat. Mnogo zavisi od obučenosti naših vojnika. Preokrećemo tok ovog rata. Uskoro će biti mnogo iznenađenja“, napisao je Jermak na svom Telegram kanalu. Kako navodi RIA Novosti, Kijev je više puta najavljivao "neprijatna iznenađenja za Rusku Federaciju".

12.05 Rusko Ministarstvo odbrane: Pogođeno sedište Službe bezbednosti Ukrajine u Kramatorsku

Ruska avijacija i artiljerija pogodili su za dan devet ukrajinskih komandnih mesta i sedište Službe bezbednosti Ukrajine u Kramatorsku, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

"Nastavljaju se udari operativno-taktičke i armijske avijacije, raketnih snaga i artiljerije po vojnim ciljevima na teritoriji Ukrajine. Za dan je pogođeno devet komandnih mesta, među kojima je i 59. brigada marinaca u Nikolajevu, gde su bili stacionirani strani plaćenici, kao i 14. mehanizovana brigada u oblasti Artemovsk i štab SBU u gradu Kramatorsku", navodi se u dokumentu ruskog ministarstva, prenosi agencija RIA Novosti.

11.45 Medvedev: Ukrajina bi mogla da nestane sa karte sveta

Ukrajina bi, usled raspleta događaja, mogla kao država da nestane sa karte sveta, upozorio je danas zamenik predsedavajućeg Saveta bezbjednosti Rusije Dmitrij Medvedev.

"Nakon državnog udara 2014. godine, Ukrajina je izgubila nezavisnost drzave i pala pod direktnu kontrolu koketivnog Zapada, a počela je i da veruje da će NATO garantovati njenu bezbednost. Kao rezultat svih trenutnih događaja, Ukrajina bi mogla da izgubi i ono što je ostalo od njenog državnog suvereniteta i nestane sa karte sveta", napisao je Medvedev.

11.00 Sinjegubov: Granatiran Harkov, poginule dve osobe

Najmanje dve osobe su poginule danas, a 19 je ranjeno u ruskom granatiranju Harkova, grada na istoku Ukrajine, izjavio je guverner Harkovske oblasti Oleg Sinjegubov.

Kako je naveo, četvoro ranjenih je u teškom stanju, prenosi Rojters. Rusija, koja je započela specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini 24. februara, negira da su na njenoj meti civili.

AP Photo/Andrii Marienko

 

10.29 Velika Britanija: Rusiji se približavaju drugoj najvećoj elektrani u Ukrajini

Ruske snage verovatno se približavaju drugoj najvećoj ukrajinskoj elektrani u Vuglegirski, udaljenoj 50 kilometara severoistočno od Donjecka, pokazuju današnje procene britanske obaveštajne službe. Ministarstvo tvrdi da Rusija verojatno pokušava da se probije kod Vulglegirske, u okviru pokušaja da povrati zamah u napredovanju ka ključnim gradovima Kramatorsk i Slavjansk.

09.30 Dojče Ban ce vozovima prevoziti ukrajinsko žito do nemačkih luka

Nemačka nacionalna železnica Dojče Ban (DB) planira da pokrene usluge zelezničkog kargo transporta ukrajinskih žitarica za izvoz do nemačkih luka radi utovara na brodove, saopšteno je danas iz te kompanije. Žito će se dopremati železnicom u nemačke luke, uključujući Rostok, Hamburg i Brake, navodi se u saopštenju Dojče Bana, prenosi Rojters. Detalji o kapacitetu nisu dati, ali je planirano nekoliko vozova nedeljno, koji će uglavnom preuzimati ukrajinsko žito u Rumuniji. Planirano je da se u teretne vozove, koji prevoze pomoć iz Nemačke za Ukrajinu, u povratku utovaruje žito.

09.10 Tras: Ne podržavam direktno učešće britanskih vojnika u Ukrajini

Britanska ministarka spoljnih poslova i jedan od kandidata za lidera konzervativaca i premijera Velike Britanije Liz Tras izjavila je danas da ne podržava direktno učešće britanskih vojnika u Ukrajini. Na pitanje BBC da li bi, ako postane premijerka, podržala korišćenje britanskih vojnika u Ukrajini, Tras je odgovorila da London čini sve što može da podrži Ukrajinu. "Predvodili smo međunarodnu koaliciju za slanje oružja, uvodimo sankcije, ali ne podržavam direktno učešće britanskih vojnika", poručila je Tras, a prenosi Rojters

08.50 CIA: U Ukrajini poginulo oko 15.000 ruskih vojnika

Sjedinjene Američke Države procenjuju da su ruske žrtve u Ukrajini do sada dostigle oko 15.000 ubijenih i možda 45.000 ranjenih vojnika, izjavio je direktor američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) Vilijam Berns, dodajući da je Ukrajina takođe pretrpela značajne žrtve. On je govorio i o sve više nepotvrđenih medijskih nagađanja da je ruski predsednik Vladimir Putin nestabilan ili lošeg zdravlja, i naglasio da ne postoje obaveštajni podaci koji mogu to da potvrde, prenosi Rojters.

08.30 Kremlj: Rusija nije odustala od pregovora sa Ukrajinom

Zvanični Kremlj je danas saopštio da Rusija nije odustala od pregovora sa Ukrajinom, kojima bi se rešio postojeći sukob i naglasio da mogućnosti za dijalog i dalje postoje. "Ni predsednik Rusije Vladimir Putin, ni ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nikada nisu govorili o zatvaranju ovih vrata, mogućnosti za dijalog između Moskve i Kijeva postoje" rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov za RIA Novosti.

Lavrov je ranije u intervjuu za RIA Novosti i RT, izjavio da u sadašnjoj situaciji mirovni pregovori Rusije i Ukrajine nemaju smisla. On je podsetio da su čak i prve runde mirovnih pregovora tokom proleća, koje su održane u Belorusiji, "tačno pokazale odsustvo želje ukrajinske strane da ozbiljno razgovara o bilo čemu".

Euronews

08.00 Prajs: Rusija želi više ukrajinske teritorije od Donbasa

Portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs rekao je da je Bajdenova administracija upozoravala na prošireni vojni fokus Rusije u Ukrajini i da nije samo u pitanju istočni deo zemlje, Donbas.Prajs je na jučerašnjem brifingu, reagujući na komentare ruskog ministra spoljnih poslova Lavrova, rekao da je rat u Ukrajini ništa drugo do rat za teritorije

07.30 Olena Zelenska u Kongresu SAD: Tražim ono što nikada nisam htela - oružje

Supruga ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Olena Zelenska, zatražila je od Sjedinjenih Država da pošalju sisteme protivvazdušne odbrane u njenu zemlju u obraćanju poslanicima u Kongresu SAD u Vašingtonu.

Tanjug/AP/Saul Loeb

 

06.45 Predsednik Litvanije: Treba još pooštriti sankcije Rusiji

Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda rekao je danas da, dok Rusija nastavlja svoj rat u Ukrajini, svetska zajednica treba da dodatno pooštri sankcije i odseče Rusiju od globalnih lanaca snabdevanja i odvoji je od tehnološkog napretka. Lider Litvanije je naglasio da je neophodna saradnja sa trećim zemljama kako bi se sprečilo zaobilaženje sankcija.

06.30 Ostin: SAD šalju četiri dodatna HIMARS-a u Ukrajinu

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da će Sjedinjene Američke Države poslati četiri dodatna artiljerijska raketna sistema visoke pokretljivosti (HIMARS) u Ukrajinu. On je na početku virtuelnog sastanka sa saveznicima o Ukrajini rekao da će prilagoditi pomoć kako bi osigurali da Ukrajina ima tehnologiju i municiju da se brani.

 

 

 

Komentari (0)

Evropa