Evropa

Sijarto u Moskvi tražio dodatnih 700 miliona kubika gasa od Rusije, Lavrov: Razmotrićemo zahtev

Komentari

Autor: Tanjug

21/07/2022

-

18:48

Sijarto u Moskvi tražio dodatnih 700 miliona kubika gasa od Rusije, Lavrov: Razmotrićemo zahtev
Tanjug/AP/Russian Foreign Ministry Press Service - Copyright Tanjug/AP/Russian Foreign Ministry Press Service

veličina teksta

Aa Aa

Mađarska je od Rusije zatražila dodatnih 700 miliona kubnih metara prirodnog gasa, rekao je danas ministar spoljnih poslova Peter Sijarto u Moskvi dodajući da je cilj mađarske vlade da obezbedi energetsku sigurnost zemlje.


"Neki mogu da prodaju prazna obećanja, drugi da ruše kanale komunikacije, ali činjenica je da fizička realnost ne može da se menja i jednostavno sada nije moguće kupiti dodatni prirodni gas u Evropi bez ruskih izvora", rekao je Sijarto na konferenciji za novinare sa ruskim kolegom Sergejom Lavrovim.

Skladišta gasa u Mađarskoj popunjena su po planu, a trenutno je to na nivou od 27,3 odsto godišnje potrošnje, prenosi MTI.

"U normalna vremena, to bi bilo dovoljno i pružalo bi sigurnost, ali kao što svi znamo, ovo nisu normalna vremena i moramo da tražimo dodatnu sigurnost", dodao je on.

Sijarto je naveo i da je Mađarska preduzela sve neophodne mere da dobije dodatne količine i da obezbedi finansijske resurse za to, te dodao da vlada želi da obezbedi dovoljno gasa svakoj porodici u ili kompaniji u Mađarskoj.

Osim energetske bezbednosti, Sijarto je rekao da je cilj njegove posete Moskvi da pokaže da Mađarska želi mir u UKrajini jer rat ima tragične posledice.

"Molimo sve da učine napor da obezbede da se rat okonča što pre, a da se mir što pre vrati", rekao je Sijarto.

Lavrov: Rusija će razmotriti zahtev Mađarske za gas

Moskva će razmotriti zahtev Mađarske za dodatnim količinama gasa koje želi da kupi od Rusije, rekao je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov nakon sastanka sa šefom mađarske diplomatije Peterom Sijartom.

Mađarska, koja oko 85 odsto gasa nabavlja iz Rusije, čvrsto se protivi ideji bilo kakvih sankcija EU na ruski gas.

Prema 15-godišnjem sporazumu sa Gaspromom, koji je Budimpešta potpisala prošle godine, Mađarska dobija 3,5 milijardi kubnih metara godišnje preko Bugarske i Srbije i dodatnih milijardu preko gasovoda iz Austrije.

Lavrov je istakao da Moskva ne želi da sankcije utiču na odnos i saradnju dve zemlje i da će Rusija tražiti i naći rešenje da ta saradnja na svim poljima "bude nezavisna od takvih ludosti kao što su sankcije i kaznene mere".

"Otvorena rusofobija koju forsira Vašington postavlja prepreke u saradnji dve zemlje", zaključio je Lavrov.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa