Evropa

Vlada Crne Gore imenovala Kurtija za generalnog inspektora Agencije za bezbednost, Konjević tvrdi da je osuđivano lice

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Vijesti

22/07/2022

-

18:41

Vlada Crne Gore imenovala Kurtija za generalnog inspektora Agencije za bezbednost, Konjević tvrdi da je osuđivano lice
Vlada Crne Gore imenovala Kurtija za generalnog inspektora Agencije za bezbednost, Konjević tvrdi da je osuđivano lice - Copyright Prinstscreen YouTube/Vlada Crne Gore

veličina teksta

Aa Aa

Vlada Crne Gore imenovala je danas za generalnog inspektora Agencije za nacionalnu bezbednost Artana Kurtija, za kojeg mnistar odbrane Raško Konjević tvrdi da je osuđivan za pokušaj ubistva.

Kako je rekao na sednici Vlade, Kurti je osuđivano lice i kao takav nije pogodan kandidat za inspektora u Agenciji za bezbednost.

"U biografiji nisu navedene stvari stvari koje imaju stepen negativnosti koje bi mogle da ga ozbiljno diskvalifikuju kao kandidata. Jer smo mi na sednicama Vlade pravili "diskvalifikacije" za stvari koje su bile u postupcima bez pravosnažnosti. U ovom slučaju, ukoliko su moje informacije tačne, pokušavam to pažljivo da iskažem, bojim se da imamo stvari koje, nakon osuđujućih pravosnažnih presuda za krivična dela koja imaju stepen težine, čini mi se da to ne treba da budu kvalifikacije za jedno takvo mesto. Ponavljam, ukoliko grešim unapred se izvinjavam. Ali, cenim da smo kod ovako osetljivih mesta, prethodno mogli proveriti određene stvari, a ne da dolazimo u ovakvu poziciju. Razumem, vi imate pravo na ovakav predlog", kazao je Konjević.

Premijer Crne Gore Dritan Abazović kazao je da je biografija Kurtija proverena i da nije bilo nikakvih spornih presuda u njoj, što je potvrdio i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić.

"To je jedino relevatno", istakao je Abazović, dodajući da Crnoj Gori treba ovakav profil ličnosti – kao kontrolor za ANB.

Međutim, nekoliko sati kasnije, crnogorski mediji su objavili izvode iz sudske dokumentacije koji dokazuju da je Kurti osuđivan dva puta, jednom kako maloletnik, a drugi put kao punoletno lice.

On je osuđivan 2004. godine i 2009. a tražio je brisanje iz kaznene evidencije.

Kako prenose podgoričke Vijesti, on je učestvovao u pucnjavi koja se dogodila u Ulcinju 9. februara 2004. godine Rikardo Oroš zadobio je lakše tjelesne povrede i nakon ukazane prve pomoći u lokalnom Domu zdravlja prebačen je u bolnicu u Baru. Na njega je pucao, tada osamnaestogodišnji, Artan Kurti.

Komentari (0)

Evropa