Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski optužio Rusiju za teror u Evropi, UN: Izvoz žita crnomorskom rutom moguć za nekoliko dana

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/07/2022

-

07:34

RAT U UKRAJINI  Zelenski optužio Rusiju za teror u Evropi, UN: Izvoz žita crnomorskom rutom moguć za nekoliko dana
RAT U UKRAJINI Zelenski optužio Rusiju za teror u Evropi, UN: Izvoz žita crnomorskom rutom moguć za nekoliko dana - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka. Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini ušao je u 152. dan. Uprkos dogovoru o otpremanju poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine koji je postignut pre tri dana, izvoz ukrajinskog žita kroz Crno more ni juče nije pokrenut. Moskva ujedno očekuje od generalnog sekretara Ujedinjenih nacija da ubedi zapadne zemlje da ukinu sva ograničenja nametnuta na izvoz njenog žita. Uporedo, borbe se nastavljaju, a ukrajinske snage krenule su u kontraofanzivu na Hersonsku oblast, koju je Rusija zauzela na početku rata. 

Ključni događaji:

  • Ankara: UIažu se napori da se što pre pokrene izvoz žita
  • Evropol upozorio na krijumčarenje oružja iz Ukrajine u EU
  • Vlasti u Hersonu i Zaporožju se spremaju za referendum o pripajanju Rusiji
  • Ukrajinski zvaničnik: Kijev će Herson, koju su Rusi zauzeli početkom njihove invazije u februaru, ponovo zauzeti do septembra
  • Pentagon je objavio novu procenu ruskih gubitaka u Ukrajini - 15.000 mrtvih i 45.000 ranjenih

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.23 Zelenski optužio Rusiju za teror u Evropi, traži strože sankcije

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je u svom video obraćanju danas optužio Moskvu da koristi ograničenja u snabdevanju gasom kako bi sprovela, kako tvrdi, teror u Evropi i pozvao Evropsku uniju da pojača sankcije Rusiji.


"Sve ovo Rusija radi namerno da bi što više otežala Evropljanima da se pripreme za zimu. I to je otvoreni gasni rat koji Rusija vodi protiv ujedinjene Evrope - upravo tako ga treba doživljavati", navodi se u objavi Zelenskog na Fejsbuku.

23.01 Gančev: U ukrajinskom granatiranju uništena škola u Izjumu

Škola u gradu Izjumu na teritoriji Harkovske oblasti uništena je danas u ukrajinskomn granatiranju, izjavio je Vitalij Gančev, načelnik vojno-civilne administracije Harkovske oblasti.

21.30 Rusija upozorava Ukrajinu zbog nuklearke Zaporožje

Rusija je upozorila Ukrajinu da obustavi provokacije kod nuklearne elektrane Zaporožje koje bi mogle biti imati velike posledice, rekla je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. "Upozoravamo režim Zelenskog da prestane sa provokacijama kod najveće evropske nuklearke koje bi mogle da izazovu nuklearni akcident, sa mogućim posledicama koje bi prevazišle Ukrajinu", rekla je Zaharova, prenosi TASS.

21.18 Erdogan: Turska očekuje od Ukrajine i Rusije da se pridržavaju obaveza

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da Turska očekuje od Kijeva i Moskve da se pridržavaju svojih obaveza prema sporazumu koji su potpisali u vezi sa izvozom ukrajinskih žitarica. On je u intervjuu državnoj televiziji TRT Haber naveo da će operativni aspekt mehanizma biti koordinisan iz centra u Istanbulu, sa predstavnicima svih strana, preneo je Rojters.

19.46 Zelenski smenio komandanta jedinice za specijalne operacije 

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danas je smenio sa dužnosti komandanta jedinice za specijalne operacije Oružanih snaga Ukrajine Grigorija Galagana i na njengovo mesto postavio Viktora Horenka. General-major Grigorij Galagan postavljen je za komandanta jedinice ze specijalne operacije u avgustu 2020. godine. Od 2014. do 2019. godine učestovao je u vojnim opercijama u Donbasu. 

19.00 UN: Izvoz žita crnomorskom rutom moguć za nekoliko dana

Prvi brodovi koji će trasportovati žito iz ukrajinskih crnomorskih luka mogli bi da krenu u roku od nekoliko dana zahvaljujući sporazumu koji su u petak potpisale Ukrajina, Rusija, Turska i Ujedinjene nacije (UN), izjavio je danas je zamenik portparola UN Farhan Hak. Opširnije u odvojenom tekstu.

18.01 Borba za Herson se rasplamsava, ključna tačka most preko Dnjepra 

Ukrajinske vojne snage postepeno se kreću ka istoku Hersonske oblasti koju je Rusija zauzela na samom početku invazije, saopštio je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Već neko vreme najavljuje se kontraofanziva ukrajinske vojske kako bi se ruske trupe isterale iz mesta koje su zauzele tokom ovih pet meseci koliko rat traje, a uspostavljanje ponovne kontrole nad Hersonom je visoko na spisku prioriteta vlade u Kijevu. Opširnijje u odvojenom tekstu.

Associated Press • Euronews Serbia

16.50 Sastanak SB UN o Ukrajini 29. jula

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija održaće u petak, 29. jula sastanak o Ukrajini, pokazuje ažurirani program rada objavljen na sajtu ove organizacije. Kako prenosi TASS, očekuje se da će u fokusu sastanka biti primena sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica, kao i ruske hrane i đubriva, koji su postignuti 22. jula u Istanbulu.

15.24 Lavrov: Nema prepreka za izvoz žitarica iz ukrajinskih luka

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je danas da nema prepreka za izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, nakon što su Ukrajina i Rusija prošle nedelje u Turskoj potpisale sporazum o deblokadi isporuka žitarica crnomorskom plovnom rutom.

On je na konferenciji za novinare rekao da u sporazumu o žitaricema koji je potpisala Rusija ne postoji ništa što bi sprečilo nastavak napada na objekte vojne infrastrukture u Ukrajini.

14.17 Izvoz žitarica počinje u sredu iz luke Černomorsk?

Vlasti u Kijevu nadaju se da će sporazum uz posredovanje UN koji treba da ublaži globalnu nestašicu hrane obnavljanjem izvoza žitarica iz regiona Crnog mora početi da se primenjuje ove nedelje. Visoki vladini zvaničnici izrazili su danas nadu na konferenciji za novinare da će prva pošiljka žita u okviru sporazuma krenuti u sredu iz luke Černomorsk, prenosi Rojters.

14.11 Moskva: Uništena dva ukrajinska čamca u Hersonskoj oblasti

"Ukrajinski diverzanti pokušali su da se iskrcaju u Hersonskoj oblasti, ali ruske snage su osujetile diverzantsku akciju i uništile dva neprijateljska diverzantska čamca na ušću Dnjepra u Hersonskoj oblasti", saopštilo je danas ministarstvo odbrane Rusije.

"U vodama na ušću Dnjepra otkriven je pokušaj napredovanja i iskrcavanja sa brzih desantnih čamaca ukrajinske diverzantske grupe na teritoriju Hersonske oblasti. Dva desantna čamca ukrajinske mornarice sa diverzantima su uništena", navodi se u saopštenju ministarstva odbrane, prenosi RIA Novosti.

profimedia

 

13.38 Plan EK o smanjenju potrošnje gasa naišao na otpor

Zemlje Evropske unije nastoje da ublaže plan Evropske komisije kojim se od njih zahteva da smanje potrošnju gasa za 15 odsto u periodu od avgusta 2022. do marta 2023. godine, pošto se Evropa priprema za zimu suočena s neizvesnostima u pogledu isporuka gasa iz Rusije.

Evropska komisija je prošle nedelje predložila da 15-oprocentno smanjenje potrošnje gasa 27 država članica u početku bude dobrovoljno, s tim da bi tu meru mogla da proglasi obavezujućom u slučaju vanrednih okolnosti sa snabdevanjem gasom. Opširnije u posebnom tekstu

Tanjug/AP/Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office

 

12.25 Reznjikov: Uništeno 50 ruskih skladišta municije

Ukrajinske trupe uništile su 50 ruskih skladišta municije koristeći HIMARS raketne sisteme dobijene od SAD, saopštio je ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznjikov. Dodao je da to stvara probleme u logistici ruske vojske.

12.15 Guverner Harkovske oblasti: Rusi granatirali Čuhujev

Guverner Harkovske oblasti Oleg Sinebuhov objavio je na svom telegram nalogu da jeu gradu Čuhujevu pogođen dom kulture gde su civili bili u skloništu, i za to je okrivio ruske trupe. Kako je rekao, troje ljudi je spaseno iz ruševina, ali ih je još ostalo u podrumu.

12.00 Peskov: Napad na Odesu neće uticati na izvoz žitarica 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je na konferenciji za novinare da nedavni napadi na luku u Odesi neće imati nikakvog uticaja na izvoz žitarica, kao i da su ti udari "strktno povezani sa vojnom infrastrukturom".

11.45 Gradonačelnik Nikolajeva: Uništena još jedna škola, pet osoba ranjeno

Gradonačelnik Nikolajeva Oleksandr Sjenkjevič saopštio je na svom Telegram nalogu da je prethodne noći grad ponovo granatiran, i daje tom prilikom "skoro potpuno" uništena još jedna škola, koa i da je petoro osoba ranjeno, a među njima i jedan tinejdžer.

10.30 SAD: Radimo sa Ukrajinom na "planu B" za izvoz žitarica

Sjedinjene Američke Države rade sa Ukrajinom na "planu B" kako bi se izvezle žitarice iz te zemlje, nakon ruskog napada na luku Odesa, saopštila je direktorka američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samanta Pauer. Kako je rekla, taj "plan B" uključuje kopnene, železničke i rečne puteve, barže, kao i prilagođavanje šinskih sistema da budu u skladu sa onima u EU, tako da izvoz može da ide znatno brže.

09.25 Moskovski mediji: Simens predao Gaspromu dokumentaciju za turbinu

Simens enerdži poslao je 24. jula Gaspromu izvoznu licencu Kanade, koja omogućava transport remontovane turbine za gasovod Severni tok, piše moskovski Komersant. List, pozivajući se na svoje izvore, navodi da zbog kašnjenja papira, turbina nije 23. jula krenula iz Nemačke za Finsku, a odatle za Rusiju, ali to nije bilo moguće jer Gasprom nije imao potrebnu dokumentaciju. Komersant tvrdi da turbina koja se nalazi u Nemačkoj može da bude poslata u Rusiju tek polovinom nedelje, ali pod uslovom da Gasprom pošalje dokumenta neophodna za carinsku kontrolu.

09.02 FSB: Ukrajinski obaveštajci hteli da otmu ruski borbeni avion

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) predupredila je operaciju ukrajinske vojne obaveštajne službe da otme avion ruskog ratnog vazduhoplovstva, rečeno je iz Centra FSB za odnose s javnošću za TASS.

"FSB je razotkrila i potisnula operaciju obaveštajne službe pri ukrajinskom ministarstvu odbrane, koju su nadgledale posebne NATO snage, a za cilj su imali da otmu ruski borbeni avion", navela je FSB.

08.44 Cilj u Nemačkoj da do 1. septembra zemlja ima 75 odsto uskladištenog gasa

Nivo pumpanja gasa u nemačkoj mreži je ponovo pristojan i sada je glavni zadatak da do 1. septembra zemlja dostigne svoj cilj od 75 posto nivoa uskladištenog gasa, objavio je Klaus Miler, šef državnog regulatora mreže, Bundesnecagenture.

Miler je, u poruci na Tviteru, dodao je da je uvoznik gasa Uniper takođe prestao da povlači gas iz skladišta radi snabdevanja potrošača, prenosi Rojters.

08.22 Pogledajte prilog Euronews Srbija o najnovijim dešavanjima na ratištu u Ukrajini

Euronews TV

08.03 Stremousov: U Ukrajini se vrši pljačka zapadnog novca

"Ukrajina kao država zapravo više ne postoji, tamo se vrši pljačka zapadnog novca", smatra zamenik načelnika Hersonske oblasti, na jugu Ukrajine, Kiril Stremousov.

"Objektivno govoreći, sada se tamo jednostavno pljačka sav taj novac koji im daje Zapad", rekao je Stremousov, prenosi RIA Novosti.

07.30 Lavrov negira da je Moskva odgovorna za globalnu krizu hrane

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov, koji se nalazi u poseti Egiptu, odbacio je optužbe da je Moskv aizazvala globalnu krizu hrane. U govoru koji je održao pred ambasadorima zemalja Arapske lige u Kairu, rekao je da zapadne zemlje iskrivljuju istinu o uticaju sankcija na globalnu bezbednost hrane. 

07.20 Zelenski: Ukrajinci nikada neće odustati od svoje nezavisnosti

Posle punih pet meseci ruskih napada, Ukrajina će nastaviti da čini sve što može da nanese što je moguće više štete svom neprijatelju, poručio je sinoć ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

"Posle svega što je naš narod prošao, posle svega što smo vekovima naučili, Ukrajinci nikada neće odustati od svoje nezavisnosti", navodi se u objavi Zelenskog na društvenoj mreži Fejsbuk.

07.00 U Ukrajini povećan broj venčanja, vojnici žure da pred oltar zbog neizvesnosti rata

Od početka agresije Rusije na Ukrajinu prošlo je punih pet meseci. U zemlji koja sve više trpi ratna razaranja, a vanredno stanje je svakodnevica, sve je više parova koji se odlučuju da venčanja, planirana za neko buduće vreme, realizuju odmah, neretko i na ruševinama. Vojnici i jedan slobodan dan sa fronta koriste da se vrate kućama kako bi se venčali sa svojim izabranicama, a bilo je i slučajeva venčanja na liniji fronta ili video pozivom. U intervjuu ukrajinskom radiju u aprilu, zamenica ministra pravde Valerija Kolomiets rekla je da se više ukrajinskih parova venčalo od početka rata nego što bi se inače očekivalo. Opširnije u odvojenoj vesti.

06.40 Ukrajinski zvaničnik: Vratićemo južni Herson

Ukrajinski zvaničnik kaže da će južnu regiju Herson, koja je pala u ruske ruke početkom njihove invazije u februaru, Kijev ponovo zauzeti do septembra. “Možemo reći da će region Hersona definitivno biti oslobođen do septembra i da će svi planovi okupatora propasti”, rekao je glavni savetnik regionalne vojne uprave Hersona Sergij Hlan u razgovoru za ukrajinsku televiziju.

06.20 Ankara: UIažu se napori da se što pre pokrene izvoz žita

Zajednički Koordinacioni centar u Istanbulu, koji je uspostavljen nakon nedavnog dogovora o otpremanju poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine, preduzima napore da se što pre pokrene izvoz ukrajinskog žita kroz Crno more, saopšteno je juče iz Ministarstva odbrane Turske. 

Prethodno je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrovrekao da se Moskva nada da će generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upeti da reši i problem sankcija koje onemogućavaju izvoz žita iz Rusije.

06.00 Evropol upozorio na krijumčarenje oružja iz Ukrajine u EU

Evropol ima indicije da se iz Ukrajine u EU krijumčari oružje i postoji bojazan da bi veće količine oružja i municije mogle pasti u ruke kriminalnih bandi. "Države članice EU i operativni partneri prijavili su slučajeve kriminalnih mreža koje deluju u regionu, uključujući krijumčarenje značajnih količina vatrenog oružja i municije, uključujući vojno oružje", stoji u pismu Evropola Savetu Evropske unije u kojem se sagledava uticaj rata u Ukrajini i terorističkoj opasnosti za EU. Opširnije u odvojenoj vesti.

Komentari (0)

Evropa