Evropa

Hitan potez Mađarske: Usvojen prvi set antikorupcijskih zakona, da bi izbegli suspenziju EU fondova

Komentari

Autor: Tanjug

03/10/2022

-

16:54

Hitan potez Mađarske: Usvojen prvi set antikorupcijskih zakona, da bi izbegli suspenziju EU fondova
Hitan potez Mađarske: Usvojen prvi set antikorupcijskih zakona, da bi izbegli suspenziju EU fondova - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Mađarski parlament usvojio je danas prvi u setu zakona o borbi protiv korupcije u pokušaju da izbegnu suspenziju fondova Evropske unije u vreme kada bi njena privreda mogla da se suoči sa recesijom.

Vladajuća partija Fides, premijera Viktora Orbana, predložila je amandman na Krivični zakon za čije usvajanje je glasalo 136 poslanika, dok je 7 glasalo protiv, a 14 je bilo uzdržano, preneo je Rojters.

Evropska unija je preporučila suspendovanje fondova u vrednosti od 7,5 milijardi evra zbog neuspeha Mađarske da se bori protiv korupcije i podrivanje vladavine zakona, podseća britanska agencija. Budimpešta se obavezala da će izraditi nacrt svih zakona dogovorenih sa Briselom nakon dugih razgovora.

Mađarska forinta je zabeležila rekordni pad i mađarske obveznice rasprodate su poslednjih nedelja zbog straha da će Budimpešta izgubiti milijarde evra iz fondova EU.

Ranije ovog meseca ministar finansija Mihalj Varga je rekao da se mađarska ekonomija nalazi pred "teškim periodom" zbog rastuće inflacije i visokih troškova energije, što bi značilo da će budžet za 2023. godinu morati da se "preradi", podsetio je Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa