Evropa

RAT U UKRAJINI Zvanično na snazi božićno primirje, ali bombe i dalje padaju sa obe strane

Komentari

Autor: Euronews Srbija

06/01/2023

-

07:21

RAT U UKRAJINI Zvanično na snazi božićno primirje, ali bombe i dalje padaju sa obe strane
RAT U UKRAJINI Zvanično na snazi božićno primirje, ali bombe i dalje padaju sa obe strane - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Roman Hrytsyna, Libkos, Michael Shtekel

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 317. dan ruske invazije na Ukrajinu. Uoči Božića, ruski predsednik Vladimir Putin pozvao je na 36-časovni prekid vatre koji će trajati danas od podneva do ponoći 7. januara. Poziv su mnogi zapadni lideri nazvali su licemernim i lažnim, a predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski smatra da je u pitanju samo "paravan za kupovinu vremena i raspoređivanja trupa u Donbasu". Lider samoproklamovane DNR istovremeno poruuje da će ruska vojska odogoviti, ukoliko ukrajinske snage naruše prekid vatre..

Ključni događaji:

  • SAD: 3,75 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini i zemljama pogođenim invazijom
  •  Turski ministar: Ukrajina izvezla oko 17 miliona tona žitarica preko crnomorskih luka
  • U Ukrajinu iz Nemačke stiže 40 oklopnih borbenih vozila Marder u prvom kvartalu 2023.
  • Zelenski: Rusija tražila primirje kao paravan za raspoređivanje trupa u Donbasu
  • Putin izdao nalog za prekid vatre tokom božićnih praznika
  • Erdogan nudi Zelenskom pomoć oko mirovnih pregovora sa Rusijom
  • Pentagon: SAD i svet duboko skeptični prema Putinovom pozivu za primirje
  • Danilov: Kijev je protiv svih pregovaračkih procesa sa Rusijom

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

 Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

21.50 SAD: 3,75 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini i zemljama pogođenim invazijom

Američki državni sekretar Entoni Blinken  najavio je danas vojnu pomoć Ukrajini i zemljama pogođenim ruskom invazijom vrednu više od 3,75 milijardi dolara. Blinken je naveo u saopštenju da daje ovlašćenje za isporuku američkog naoružanja i opreme za Ukrajinu, što uključuje povlačenje 2,85 milijardi dolara kojima će toj zemlji biti obezbeđena isporuka borbenih vozila "bredli", kao i artiljerijskih sistema, raketa zemlja-vazduh i druge municije, preneo je Rojters.

Američki državni sekretar je naveo da najnovija vojna pomoć SAD Ukrajini uključuje 682 miliona dolara namenjena evropskim partnerima i saveznikicima da povećaju donacije vojne opreme Kijevu. Blinken je istakao da SAD planiraju da obezbede dodatnih 907 miliona dolara za vojnu pomoć Ukrajini na već odobrena sredstva u te svrhe tokom prošle godine.

21.47 Pentagon: Putinov cilj da zauzme ukrajinsku teritoriju nije se promenio

Cilj predsednika Rusije Vladimira Putina da zauzme ukrajinsku teritoriju se nije promenio, ali ruske snage i dalje pate od "vojnih slabosti", uključujući i broj vojnika koji imaju, saopštio je danas Pentagon.

"Putin nije odustao od svojih ciljeva da dominira Ukrajinom i nastavi da zauzima ukrajinsku teritoriju", rekla je Lora Kuper, zamenica pomoćnika ministra odbrane zadužena za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju, preneo je Rojters.

Medjutim, realnost slabosti ruskih oružanih snaga "u sukobu je sa tim ciljevima", kazala je Kuper, dodajući da ruske trupe imaju nizak moral.

21.07 Zelenski: Borbena vozila Bredli su upravo ono što je potrebno Ukrajini

Namera SAD da Kijevu prvi put isporuči borbena vozila Bredli je upravo ono što je Ukrajini potrebno, izjavio je danas u video obraćanju predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski. Zelenski je rekao da će zvanično saopštenje, koje će biti objavljeno kasnije tokom dana, pokazati da je njegova poseta Vašingtonu prošlog  meseca donela konkretne rezultate, preneo je Rojters.

20.30 Šmigal: Vanredne restrikcije struje moguće zbog dolaska hladnijeg vremena

Premijer Ukrajine Denis Šmigal izjavio je danas da bi zemlja trebalo da se pripremi za nastavak vanrednih restrikcija struje jer se približava hladnije vreme, što će dovesti do sve većeg deficita u energetskom sistemu zemlje.

"Danas se očekuje značajno zahlađenje. Dakle, potrošnja će se povećati, deficit u energetskom sistemu će se povećati.... Svi moramo biti spremni za nastavak vanrednih isključenja", rekao je Šmigal na sednici vlade, objavljeno je na video snimku na njegovom Telegram kanalu, preneo je TASS.

19.14 Turski ministar: Ukrajina izvezla oko 17 miliona tona žitarica preko crnomorskih luka

Ukrajina je od početka primene sporazuma o izvozu žita preko crnomorskih luka izvezla oko 17 miliona tona žitarica, saopštio je danas turski ministar odbrane Hulusi Akar. Sporazum za rešavanje problema u snabdevanju hranom i đubrivom na svetskim tržištima potpisan je 22. jula prošle godine u Istanbulu, na rok od 120 dana, a potom je produžen je 17. novembra za još 120 dana. 
 19.07 U Ukrajinu iz Nemačke stiže 40 oklopnih borbenih vozila Marder u prvom kvartalu 2023.

Ukupno 40 oklopnih borbenih vozila Marder obećanih Ukrajini biće spremno za transfer u prvom kvartalu 2023. godine, izjavio je danas portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt.

Prema njegovim rečima, obuka ukrajinskog vojnog osoblja trajaće dva meseca i biće obavljena u Nemačkoj. Portparol nemačke vlade je dodao da će obuka za PVO sistem Patriot takođe trajati oko dva meseca. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je danas u telefonskom razgovoru nemačkom kancelaru Olafu Šolcu na "moćnom odbrambenom paketu" koji će pomoći Ukrajini da se odbrani od ruskih trupa i daodbrani svoje gradove.

 

 

16.11 Ukrajinsko vazduhoplovstvo podiglo avijaciju iznad kijevske oblasti

Ukrajinska avijacija danas deluje iznad kijevske oblasti, saopštila je vojna administracija Kijeva, a okolnosti ove akcije nisu precizirane. Signal za vazdušnu opasnost danas je trajao više od sat vremena na celoj teritoriji Ukrajine, prenosi TASS. 

16.02 SAD šalju Ukrajini "morskog vrapca"

U novom paketu vojne pomoći Vašington će Ukrajini prvi put poslati rakete "Morski vrabac", objavio je Politiko. Kako se navodi, reč je o radarskim navođenim protivvazdušnim raketama koje se mogu lansirati i sa mora i sa kopna kako bi presretale letelice i krstareće rakete, prenosi Tass.

Prema izvoru Politika, ukrajinska vojska je uspela da prilagodi sovjetske lansere "Buk“, koje ima na raspolaganju, za ispaljivanje ove vrste raketa. Do sada je samo Tajvan koristio rakete "Morski vrabac" na kopnu, dok su SAD i njihovi saveznici koristili brodsku verziju, navodi Politiko.

14.35 Apel građanima Ukrajine da štede struju zbog velikog pada temperatura

Ukrajinska državna energetska kompanija Ukrenergo, danas je ponovo apelovala na građane da štede struju, nakon pada temperatura i porasta potrošnje, prenosi Rojteres.

''U bliskoj budućnosti očekuje se značajan pad temperature, što će dovesti do povećanja potrošnje električne energije. Energetski sistem trenutno nije u stanju da koristi sve svoje kapacitete zbog oštećenja i neprijateljskog zauzimanja niza elektrana koje proizvode električnu energiju, pogotovo najsnažnije Zaporoške nuklearne elektrane'', navodi se u saopštenju Ukrenergo.

Kako navodi Rojters, temperatura u Kijevu bi mogla da padne na minus 11 stepeni Celzijusa, a na istoku Ukrajine i do 18 stepeni ispod nule. Agencija navodi da gradovi u celoj Ukrajini uvode planirana isključenja struje kako bi se smanjilo opterećenje električne mreže.

14.10 Moskva: Ukrajina granatirala ruske položaje u Luganskoj, Donjeckoj i Zaporožkoj oblasti

Rusija je saopštila da je Ukrajina danas granatirala ruske vojne položaje u oblastima Luganska, Donjecka i Zaporožja, ali da ruske snage nisu uzvratile i poštuju prekid vatre koji je počeo u podne i traje 36 sati, prenosi Rojters. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ukrajinske snage ispalile četiri minobacačke granate na ruske položaje u pravcu Limana.

Ranije danas Rojters je preneo da su Rusija i Ukrajina međusobno napale položaje u istočnoj Ukrajini, duž celog fronta, bez naznaka da će poštovati 36-časovni prekid vatre koje je juče naredio ruski predsednik Vladimir Putin. Ukrajinske snage su granatirale Donjeck tačno u podne po moskovskom vremenu, u trenutku kada je trebalo da počne jednostrano proglašeno božićno primirje koje je 5. januara naredio Kremlj, a nakon toga došlo je do još dva granatiranja, prenosi TAŠ.

Gradonačelnik Grada Kramatorsk u Donjeckoj oblasti Oleksandr Hončarenko napisao je danas na društvenim mrežama da su ruske granate pogodile taj grad.

Associated Press

14.08 Gardijan: Abramovič preneo vlasništvo imovine na decu kako bi izbegao sankcije

Trast fondovi vredni više milijarde dolara na ime Romana Abramoviča, izmenjeni su neposredno pre nego što su ruskom biznismenu uvedene sankcije, kako bi bilo preneto pravo vlasništva na njegovu decu, navodi Gardijan.

Procurela dokumenta u koja je Gardijan imao uvid, sugerišu da je 10 tajnih ofšor fondova osnovanih u Abramovičevo ime i korist, brzo reorganizovano početkom februara prošle godine, tri nedelje pre početka rata u Ukrajini. Sveobuhvatna reorganizacija Abramovičevih finansijskih poslova počela je samo nekoliko dana nakon što su evropske vlade zapretile da će uvesti sankcije ruskim oligarsima u slučaju invazije Rusije na Ukrajinu.

AP Photo/Martin Meissner

 

Kako ocenjuje Gardijan, dokumenti koji su procurili postavljaju pitanje da li su promene u trastovima napravljene kako bi se Abramovičevo bogatstvo zaštitilo od pretnje zamrzavanja imovine. Analiza ukazuje da su izmenama prava nad vlasništvom imovine, vredne najmanje četiri milijarde dolara, prebačena na Abramovičevo sedmoro dece, od kojih najmlađe ima devet godina, piše Gardijan. Procenjuje se da bi ukupna vrednost trastova mogla biti mnogo veća.

13.45 Ruska amabasada u Berlinu osudila nemačku pomoć Ukrajini

Ambasada Rusije u Berlinu osuđuje odluku Nemačke da pošalje borbena vozila Marder i bateriju Patriot u Kijev, saopštila je danas ta diplomatska misija. ''Najoštrije osuđujemo ovu odluku i vidimo je kao još jedan korak ka eskalaciji ukrajinskog sukoba. Odluka deluje posebno cinično uoči pravoslavnih božićnih praznika i prekida vatre koje je u tom pogledu jednostrano najavio ruski predsednik'', navodi se u saopštenju, prenosi TAS S. Ambasada navodi da je Berlin ovaj korak preduzeo ''pod ozbiljnim pritiskom iz Vašingtona''.

11.10 Lukašenko posetio bazu ruske vojske

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko posetio je bazu ruske vojske, gde je razgovarao o zajedničkim vežbama dve armije, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane u Minsku.
Predstavnici ruske vojske su poručili da su spremni da izvrše postavljene ciljeve, javlja Rojters. Belorusija je u četvrtak saopštila da će dobiti oružje i vojnu opremu iz Rusije, u skladu sa jačanjem saradnje sa Moskvom.

11.00 Voz sa ruskim vojnicima i opremom stigao u Belorusiju

Voz sa ruskim vojnicima i opremom stigao je u Belorusiju, saopštilo je danas belorusko ministarstvo odbrane. Minsk je u četvrtak objavio da će dobiti još oružja i vojne opreme u sklopu povećanja vojne saradnje dve zemlje, podseća Rojters. Navedeno je i da Belorusija i Rusija nastavljaju da formiraju zajedničku vojnu grupaciju u Belorusiji i pripremaju zajedničke vežbe ratnog vazduhoplovstva.

10.40 Ukrajina: Ruske snage granatirale Herson, ima mrtvih i ranjenih

Načelnik ukrajinske Državne službe za vanredne situacije Sergij Kruk saopštio je da su ruske snage danas ponovo gađale vatrogasnu službu u tom gradu i da ima mrtvih i ranjenih. "Rusi su još jednom potvrdili da im se ne može verovati. Herson. Još jedno granatiranje naše jedinice. Ima mrtvih i ranjenih“, napisao je Kruk na Fejsbuku. Dodao je da je to druga vatrogasna stanica za dva dana koju su gađale ruske snage, prenosi Ukrinform.

10.30 Moskva: Stupio na snagu prekid vatre na frontu

Prekid vatre koji je naredio ruski predsednik Vladimir Putin stupio je danas na snagu na celom frontu u Ukrajini od podneva po moskovskom vremenu (10.00 po srednjeevropskom), preneo je Rojters objavu ruske državne televizije. "Od podneva, prekid vatre stupio je na snagu duž cele linije fronta. Prekid vatre će se nastaviti do 7. januara u ponoch", saopštio je ruski Kanal jedan. Rusija je u četvrtak saopštila da će danas, na Badnji dan, od podneva, do sutra u ponoć, kada se završava Božić, obustaviti borbena dejstva u Ukrajini.

10.20 Samoproglašena DNR: Ukrajina granatirala Donjeck dva puta za 15 minuta

Ukrajinske oružane snage granatirale su danas po drugi put za 15 minuta zapadno područje grada Donjecka topovima NATO kalibra, saopštili su zvaničnici samoproglašene Donjecke Narodne Republike. Kako navodi TAS S, do granatiranja je došlo svega 15 minuta pre početka prekida vatre koje je najavila Rusija. Pres služba samoproglašene Donjecke Narodne Republike je objavila na mreži Telegram da su Petrovski okrug u Donjecku pogodile tri granate kalibra 152 milimetra, nakon što je ukrajinska vojska 15 minuta ranije granatirala Petrovski i Kirovski okrug NATO projektilima kalibra 155 milimetra.

09.30 Turska će intenzivirati napore za početak pregovora o Ukrajini

Turske vlasti ne isključuju mogućnost zaoštravanja ukrajinske krize u narednim mesecima, pa će uložiti intenzivne napore da je reše pregovorima, objavio je danas portparol predsednika Turske Ibrahim Kalin na svom Tviter nalogu, prenosi TASS. On je napomenuo da bi neprijateljstva u Ukrajini mogla da se pojačaju u bliskoj budućnosti.

"Turska će nastaviti da ulaže aktivne napore za otvaranje pregovaračkog procesa u svim oblastima: od prekida vatre do razmene zarobljenika, od snabdevanja žitom do nuklearne bezbednosti", naveo je Kalin, komentarišući telefonske razgovore prošlog četvrtka između turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i ruskih i ukrajinskih lidera Vladimira Putina i Vladimira Zelenskog.

Tokom razgovora, Erdogan je ponovio spremnost Ankare da posreduje u rešavanju ukrajinske krize.

07.50 Bajden: Prekidom vatre, Putin pokušava da dođe do vazduha

Američki predsednik Džozef Bajden je rekao je da ruski predsednik Vladimir Putin, posle 10 meseci rata u Ukrajini i hiljade izgubljenih života, pokušao je da 36-časovnim primirjem za vreme božićnog praznika, "dođe do vazduha". Kremlj je juče saopštio da je Putin naložio prekid vatre danas od podneva, nakon poziva patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila da dođe do primirja tokom Božića. Ukrajina je odbacila prekid vatre tokom pravoslavnog praznika, rekavši da neće biti mira dok Moskva ne povuče svoje trupe sa okupirane teritorije. "Nerado odgovaram na bilo šta što Putin kaže. Interesantno je da mu nije smetalo da bombarduje bolnice, obdaništa, crkve. Rekao bih da ovim potezom pokušava da dođe do vazduha", rekao je Bajden novinarima u Beloj kući, preneo je Rojters.

Euronews

07.20 Antonov: SAD su najnovijim akcijama pokazale da ne žele političko rešenje u Ukrajini

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov izjavio je danas da sve najnovije akcije Amerike, uključujući odluku da prebace novu vojnu pomoć Kijevu, uključujući borbena vozila "bredli", jasno ukazuju na to da Vašington nema nameru da dođe do političkog rešenja situacije u Ukrajini.

"Ne bi trebalo da bude dileme ko je odgovoran za produžetak konflikta", rekao je ruski ambasador, preneo je TASS.

On je dodao da se opdavno nije dovodila u pitanje "odbrambena svrha" oružja koju je Vašington poslao Kijevu. "Odluka američke administracije da prebace 'bredlije' Ukrajini je potvrda da SAD neće da saslušaju česte pozive ruske strane da razmotre potencijalne implikacije tako ozbiljnog ponašanja Vašingtona", rekao je ambasador.

07.10 Zelenski: Rusija tražila primirje kao paravan za raspoređivanje trupa u Donbasu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da je Rusija tražila primirje kao paravan za dovođenje još ljudi i opreme u istočni region Donbasa u pokušaju da zaustave napredovanje ukrajinskih trupa. Zelenski je u redovnom noćnom video obraćanju rekao da Rusi sada žele da iskoriste Božić kao pokriće kojim bi bar nakratko zaustavili napredovanje ukrajinskih snaga u Donbasu i rasporedili municiju i trupe bliže ukrajinskim položajima. Zelenski je govorio na ruskom, a ne na ukrajinskom poručivši da Rusi primirjem neće dobiti ništa osim novih gubitaka.

Zelenski je napomenuo da će rat biti završen kad ruski vojnici napuste Ukrajinu ili kad ih ukrajinski vojnici izbace.

07.00 UN odustale od istrage o granatiranju Jelenovke za koje se optužuju Kijev i Moskva: "Nema bezbednosnih garancija" 

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš odlučio je da raspusti misiju za utvrđivanje činjenica granatiranja istražnog pritvora u Jelenovki, zbog nemogućnosti da članovi stručnog tima odu na lice mesta, izjavio je danas njegov potparol Stefan Dižarik.

Dižarik je rekao da je misija za utvrđivanje činjenica granatiranja istražnog zatvora u Jelenovki raspuštena zato što nije dobila potrebne bezbednosne garancije, preneo je Tass. Opširnije u odvojenoj vesti.

06.58 Pentagon: SAD i svet duboko skeptični prema Putinovom pozivu za primirje

Portparol Pentagona brigadni general Patrik Rajder rekao je novinarima da postoji značajan skepticizam u SAD i širom sveta povodom ruskog poziva na primirje, s obzirom na to da Rusija, kako je naveo, dugo širi propagandu i dezinformacije i nemilosrdno napada ukrajinske gradove i civile. Rajder je istakao da fokus SAD ostaje na podršci Ukrajini, preneo je Rojters. 

06.39 Zvaničnici SAD: Novi paket vojne pomoći Ukrajini sa 50 vozila "Bredli"

Novi paket američke pomoći u oružju za Ukrajinu sadrži i oko 50 borbenih vozila "Bredli", saopštila su dva američka zvaničnika. Američki predsednik Džozef Bajden rekao je u sredu da će Vašington da pošalje Ukrajini borbena vozila "Bredli" da pomognu u borbi protiv ruskih snaga. "Bredli" je oklopno vozilo sa moćnim topom, a korišćeno je za potrebe američke vojske na ratištima od sredine 1980-ih. 

06.11 Danilov: Kijev je protiv svih pregovaračkih procesa sa Rusijom

Kijev je protiv svih pregovaračkih procesa sa Rusijom, izjavio je sekretar ukrajinskog Saveta za bezbednost i odbranu Aleksej Danilov, komentarišući ruski predlog o privremenom proglašenju prekida vatre. Danilov je za televiziju Ukrajina-24 rekao da nema razgovora o primirju sa zvaničnicima iz Moskve, preneo je TASS.

06.10 Putin izdao nalog za prekid vatre tokom božićnih praznika

Ruski predsednik Vladimir Putin je nakon apela patrijarha Ruske pravoslavne crkve Kirila izdao "preporuku" ministru odbrane Ruske Federacije da od 12.00 časova 6. januara 2023. godine do 24.00 časa 7. januara 2023. godine uvede prekid vatre na celoj liniji dodira između strana u Ukrajini, navedeno je na sajtu Kremlja.

"Na osnovu činjenice da u područjima borbenih dejstava živi veliki broj građana koji ispovedaju pravoslavlje, pozivamo ukrajinsku stranu da proglasi prekid vatre i pruži im mogućnost da prisustvuju bogosluženjima na Badnje veče i na dan Hristovog rođenja", navodi se u objavi.

Komentari (1)

Ramamti Ezer

06.01.2023 10:37

Da nije žalosno, bilo bi smešno. Kakav cinizam vlada u srcima tih ljudi, kad ostavljaju oružje na 1-2 dana, nakon toliko ubijanja! I zašto? Da bi odobrovoljili Boga? Da Kiril ili ukrajinski patrijarh posle mogu vapiti Bogu da im da pobedu ili da jedna strana izvrši uspešnije pokolje na drugoj?! Sva sreća pa Bog nije nacionalista. I ne staje ni na čiju stranu u ovim prljavim političkim igrama (Dela apos. 10:34,35). I uteha je što će uskoro njegov Sin i Kralj Isus Hrist čije rođenje slave ovih dana, uništiti sve ljudske vladavine za sva vremena (Danilo 2:44).

Evropa