Evropa

Francuska i Nemačka obeležavaju 60. godišnjicu Jelisejskog ugovora, Šolc i nemački kabinet danas u Parizu

Komentari

Autor: Tanjug

22/01/2023

-

09:44

Francuska i Nemačka obeležavaju 60. godišnjicu Jelisejskog ugovora, Šolc i nemački kabinet danas u Parizu
Francuska i Nemačka obeležavaju 60. godišnjicu Jelisejskog ugovora - Copyright Tanjug AP/Christophe Petit Tesson, Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Francuska i Nemačka danas obeležavaju 60. godišnjicu Jelisejskog ugovora, proslavljajući višedecenijsko prijateljstvo ceremonijama i razgovorima o evropskim bezbednosnim, energetskim i drugim izazovima.

Ceo nemački kabinet nalazi se u Parizu da bi učestvovao na zajedničkim sastancima, a 300 poslanika iz obe zemlje okupilo se na Univerzitetu Sorbona kako bi obeležili 60 godina otkako je potpisan sporazum o vezama između dugogodišnjih neprijatelja koji podupiru današnju Evropsku uniju, preneo je AP.

Predsednik Francuske Emanuel Makron i nemački kancelar Olaf Šolc predvodiće dve runde razgovora u Jelisejskoj palati, fokusirajući se prvenstveno na energetiku i ekonomsku politiku, a zatim i na odbranu.

"Hajde da iskoristimo naše neraskidivo prijateljstvo... da bismo oblikovali sadašnjost i budućnost našeg kontinenta, zajedno sa našim evropskim partnerima", rekao je Šolc na ceremoniji na Sorboni.

Makron je pozvao na "novi energetski model" u EU zasnovan na diverzifikaciji snabdevanja i podsticanju proizvodnje energije bez ugljenika.

Pored Ukrajine, glavni prioritet sastanka je razrada odgovora Evrope na subvencije za američke proizvođače električnih automobila i druge kompanije u okviru američkog Zakonu o smanjenju inflacije Bajdenove administracije, naveli su visoki francuski i nemački zvaničnici.

Sastanci francusko-nemačke vlade se održavaju najmanje jednom godišnje radi koordinacije politika. Poslednji je održan u maju 2021. putem video linka zbog pandemije kovid 19.

Današnji skup je prvi neposredan sastanak od 2019. godine. Sastanak je prvobitno bio zakazan za oktobar, ali je odložen zbog razlika u pitanjima poput energetike, odbrane i ekonomije.

Zvaničnici danas obeležavaju 60. godišnjicu Jelisejskog ugovora koji su 22. januara 1963. potpisali francuski predsednik Šarl de Gol i zapadnonemački kancelar Konrad Adenauer.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa