Evropa

Moldavski šef diplomatije: Očekujemo pomoć EU u sankcijama i opremi za vazdušnu odbranu

Komentari

Autor: Tanjug

20/02/2023

-

13:28

Moldavski šef diplomatije: Očekujemo pomoć EU u sankcijama i opremi za vazdušnu odbranu
Moldavski ministar spoljnih poslova - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednik i ministar spoljnih poslova Moldavije Niku Popesku zatražio je danas od Evropske unije da uvede sankcije moldavskim oligarsima i pojedinim političarima, kao i da pomogne njegovoj zemlji u opremi za vazdušnu odbranu.

Pred ulazak na sastanak ministara spoljnih poslova EU u Briselu, Popesku je izjavio da je vazdušni prostor Moldavije poslednji mesec bio narušen i da je ta zemlja bila "meta sajber napada koji su inicirani i sponzorisani od Rusije i domaćih političara, od kojih su neki u bekstvu". 

"Poslednjih dana smo dobili  informacije da će biti novih napada sa ciljem destabilizacije", naglasio je on, ali je dodao da su, i pored svega, institucije zemlje "postojane, i rade na reformama koje su potrebne za približavanje Evropskoj uniji". 

Sankcije koje Moldavija očekuje su, prema njegovim rečima, zamrzavanje viznog režima i sredstava da bi se onemogućile "akcije destabilizacije od strane oligarha koji sa prljavim novcem plaćaju nasilne bande i demonstrante”" 

"Moldavija se nalazi u teškom regionu i to nije od juče. Pre 30 godina smo imali separatistički konflikt i nelegalno rusko prisustvo u Pridnjestrovlju", kaže on. 

Moldavski potpredsednik je rekao da je cilj Kišinjeva da reši "pridnjestrovski konfilkt mirno" i da "postignemo povlačenje ruskih trupa koje su tamo nelegalno u separatističkom regionu, da to uradimo mirno, kroz pregovore". 

Za Moldaviju, istakao je, rizici su hibridni, kao što su "nelegalno finansiranje partija, plaćanje demonstranata, lažne dojave o bombama i manipulacija u oblasti snabdevanja energentima". 

Dodao je da Moldavija sada ima novu vladu čiji je cilj da stabilizuje zemlju i da dobije pomoć EU u sankcijama protiv oligarha i političara koji pokušavaju da je destabilizuju. 

"SAD i Velika Britanija su već uvele sankcije protiv nekih, ali važno je da to uradi i EU", ističe Popesku.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa