Evropa

Šolc i Modi posvećeni sklapanju sporazuma o slobodnoj trgovini EU i Indije

Komentari

Autor: Tanjug

25/02/2023

-

09:44

Šolc i Modi posvećeni sklapanju sporazuma o slobodnoj trgovini EU i Indije
Šolc i Modi posvećeni sklapanju sporazuma o slobodnoj trgovini EU i Indije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da su on i indijski premijer Narendra Modi posvećeni sklapanju sporazuma o slobodnoj trgovini između Indije i Evropske unije (EU).

"To je važna tema i ja ću se lično uključiti", rekao je Šolc posle sastanka sa Modijem u Nju Delhiju, prenosi Rojters.

EU i Indija su prošle godine obnovile pregovore o sklapanju sporazuma o slobodnoj trgovini, sa ciljem da se pregovori završe do kraja 2023. godine, navodi britanska agencija.

Za EU, sporazum o slobodnoj trgovini sa Indijom bi išao u prilog njenoj strategiji povećanja angažovanja sa indo-pacifičkim regionom, gde Unija teži bilateralnim sporazumima kako bi iskoristila očekivani veći ekonomski rast.

Sporazum bi takođe predstavljao određenu protivtežu rastućem uticaju Kine u regionu, ocenjuje Rojters.

Šolc se sastao sa Modijem dan nakon prve godišnjice ruskog napada na Ukrajinu, a njegova poseta zajedno sa velikom poslovnom delegacijom ističe rastući značaj Indije za zapadne sile, koje traže podršku za svoje protivljenje ratu koji Moskva vodi u Ukrajini.

profimedia

 

"Rat traje već godinu dana. To je užasan rat sa mnogo razaranja. To je velika katastrofa. Svet trpi zbog ove agresije, ali mi ćemo učiniti sve što možemo da svet ostane dobro mesto", rekao je Šolc i dodao da je saradnja Indije i Nemačke "veoma, veoma važna ".

Indijska vlada nije otvoreno kritikovala Moskvu zbog napada na Ukrajinu i, umesto toga, pozivala je na dijalog i diplomatiju za okončanje rata, a Modi je nastojao da odvrati aktuelni sastanak Grupe 20 , čiji je domaćin njegova zemlja, od rasprave o ratu u Ukrajini.

Modi je saopštio da su Indija i Nemačka posvećene realizaciji svog neiskorišćenog potencijala u sektorima kao što su bezbednosna i odbrambena saradnja.

Očekuje se da će Šolc takođe založiti za dogovor o prodaji Indiji šest konvencionalnih podmornica u vrednosti od 5,2 milijarde dolara, u pokušaju da se smanji zavisnosti Nju Delhija od Rusije u pogledu vojne opreme, a ne očekuje se da će taj pokušaj dati trenutni rezultat, preneo je Rojters. U Indiji je prisutno oko 1.800 nemačkih kompanija, a Šolc je doputovao sa poslovnom delegacijom u nadi da će se povećati njihov broj, posebno iz oblasti zelene tehnologije.

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je da želi da produbi odnose Nemačke sa Indijom uoči sastanka sa indijskim premijerom Narendrom Modijem u Nju Delhiju.

"Indija i Nemačka imaju veoma dobre odnose i žele da ih prodube. To će biti tema naših razgovora i, što je najvažnije, mir u svetu", napisao je Šolc na Tviteru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa