Evropa

Delegacija EP u Grčkoj: U zemlji postoje veoma ozbiljne pretnje vladavini prava i osnovnim pravima

Komentari

Autor: Tanjug

08/03/2023

-

17:08

Delegacija EP u Grčkoj: U zemlji postoje veoma ozbiljne pretnje vladavini prava i osnovnim pravima
Tanjug AP/Olivier Matthys - Copyright Tanjug AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Delegacija Komiteta za građanske slobode Evropskog parlamenta (EP), koja je  boravila u Atini od 6. do 8. marta, ocenila je danas da postoje veoma ozbiljne pretnje vladavini prava u Grčkoj.

Delegacija EP je posetila Grčku kako bi sagledala pitanja slobode medija i bezbednost novinara, migracionu politiku, ljudska prava, upotrebu špijunskog softvera, vladavinu prava i borbu protiv korupcije i zaključila da “postoje veoma ozbiljne pretnje vladavini prava i osnovnim pravima”.

Evropska delegacija žali što su premijer, ministri, predstavnici policije, tužilac Vrhovnog suda i drugi zvaničnici ili bili nedostupni ili su odbili da se sastanu.

Predsednica delegacije, holandska poslanica Sofi In t Veld iz grupe liberala, na konferenciji za novinare na kraju posete rekla da, iako Grčka ima čvrst institucionalni i pravni okvir, živahno građansko društvo i nezavisne medije, “delegacija primećuje da postoje veoma ozbiljne pretnje vladavini prava i osnovnim pravima”. 

“Kontrole sistema, neophodne za snažnu demokratiju, su pod velikim pritiskom”, kazala je ona.

Prema njenim rečima, “pravda je izuzetno spora i neefikasna, što dovodi do kulture nekažnjivosti, a korupcija narušava javne usluge i dobra, kao i da su organizacije civilnog društva pod ogromnim pritiskom”.

Nema napretka u istrazi ubistva novinara

Skoro dve godine posle ubistva Giorgosa Karaivaza 9. aprila 2021. godina, istraživačkog novinara koji je radio na temama o organiziranom kriminalu, “nema vidljivog napretka u policijskoj istrazi”, konstatovala je delegacija EP i poručila da slučaj mora biti istražen bez odlaganja i pozvala vlasti da zatraže pomoć od Evropola.

Delegacija EP zaključuje da se mnogi suočavaju sa fizičkim pretnjama, verbalnim napadima, uključujući od  strane visokih političara i ministara, da se krši njihova privatnosti špijunskim softverom, a “vlasnici medija su mali broj oligarha, što negativno utiče na medijski pluralizam i dovodi do dramatično nedovoljnog izveštavanja o određenim temama”. 

Evropska delegacije da izrazila “zabrinutost zbog nedovoljnog finansiranja, nedovoljnog osoblja, smanjenja ovlašćenja, nejasnih procedura imenovanja i uznemiravanja i zastrašivanja službenika nezavisnih javnih tela kao što su Ombudsman, Uprava za zaštitu podataka i Uprava za bezbednost i privatnost komunikacija”. 

“Dužina sudskih postupaka, praćena sumnjama u integritet delova policijskih snaga, i sukobi interesa na najvišem nivou, dovode do kulture nekažnjivosti u kojoj korupcija može da napreduje. Ova pitanja moraju biti rešena kao prioritet. Presude Evropskog suda za ljudska prava moraju biti sprovedene”, poručuju evroposlanici.

Uznemirujuć tretman prema migrantima

Jedna od tema susreta delegacije u Grčkoj je bila i migracija, a poslanici su izrazili uznemirenost zbog tretmana migranata. 

“Tretman prema migrantima na spoljnim i domaćim granicama, uključujući izveštaje o sistematskom odbijanju, nasilju, proizvoljnom pritvoru i krađi njihovih stvari, veoma je uznemirujući. Ograničenja nametnuta nevladinim organizacijama i novinarima koji izveštavaju o migracijama treba odmah da budu ukinuta.

Sve inicijative koje doprinose većoj transparentnosti, kao što je mehanizam za prijavljivanje povratnih informacija od strane Komisije za ljudska prava, moraju biti prihvaćene i poboljšane”, saopštili su evropski poslanici.

Smatraju i da jednaki tretman ljudi u Grčkoj pokazuje slabosti.

“Grčka ima čvrst pravni okvir i preduzeti su pozitivni koraci kao što je stvaranje nove Komisije za ljudska prava. Međutim, praksa je veoma različita za LGBTI osobe, Rome i druge etničke manjine i žene”, izjavili su članovi delegacije.

Pozvali su sve političke snage da pokažu “liderstvo i promovišu društvene promene” i da su “posebna pitanja kojima se treba baviti nasilje u porodici, policijsko nasilje i ravnopravnost u braku”.
 

Komentari (0)

Evropa