Evropa

Okončana dvogodišnja kriza u Bugarskoj: Parlament izabrao novu vladu, premijer Nikolaj Denkov

Komentari

Autor: Tanjug

06/06/2023

-

16:49

Okončana dvogodišnja kriza u Bugarskoj: Parlament izabrao novu vladu, premijer Nikolaj Denkov
Okončana dvogodišnja kriza u Bugarskoj: Parlament izabrao novu vladu, premijer Nikolaj Denkov - Copyright Tanjug/AP/Valentina Petrova

veličina teksta

Aa Aa

Bugarski parlament izglasao je danas novu vladu kojoj je na čelu Nikolaj Denkov. Za vladu premijera Denkova glasala su 132 poslanika u parlamentu od 240 mesta.

Na ovaj način okončana je dvogodišnja politička blokada, a nova vlada trebalo bi da sprovede reforme, koje bi ovu balkansku zemlju odvele u zonu evra i šengena, preneo je Rojters.

"Danas možemo da damo nadu milionima Bugara koji žele da naša zemlja ima normalnu vladu“, rekao je Denkov i dodao da će njegov kabinet imati "hrabrosti i stručnosti da donosi važne odluke i snosi odgovornost za njih".

Denkov ističe da će prvi zadatak njegovog kabineta biti da obezbedi podršku parlamenta za budžet za 2023. godinu.

Tanjug/AP/Valentina Petrova

 

 

Njegova politička koalicija, predvođena strankom "Nastavljamo promene", koja je zauzela je drugo mesto na aprilskim izborima, vodiće vladu narednih devet meseci.

Nakon toga bivša evropska komesarka Marija Gabrijel, članica stranke GERB, preuzima funkciju premijera, prema koalicionom sporazumu koji su potpisali GERB i "Nastavljamo promene" .

Na izborima 2. aprila u parlamentu od 240 mesta GERB je bio prvi sa 69 mandata, a blok "Nastavljamo promene" osvojio je 64 mesta.

Agencija ističe da je politička neizvesnost primorala Bugarsku da odloži planirani datum za usvajanje evra, a tek treba da odobri predlog zakona o budžetu za tekuću godinu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa