Evropa

PRIGOŽIN POVUKAO BORCE Odlazi u Belorusiju i obustavlja se krivični postupak protiv njega

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/06/2023

-

08:26

PRIGOŽIN POVUKAO BORCE Odlazi u Belorusiju i obustavlja se krivični postupak protiv njega
Tanjug/AP/Russian Presidential Press Service, Prigozhin Press Service, profimedia - Copyright Tanjug/AP/Russian Presidential Press Service, Prigozhin Press Service, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 486 dana. Šef ruske plaćeničke vojske Vagner Jevgenij Prigožin, nezadovoljan odnosom sa vojnim rukovodstvom, ušao je jutros sa svojim trupama u sedište Južne vojne komande u Rostovu na Donu, dok se istovremeno deo boraca uputio ka Moskvi u tzv. maršu za pravdu. Nakon celodnevnih tenzija, Prigožin je razgovarao sa beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom i opozvao svoje borce rekavši da "nije želeo da se prolije ruska krv". Portparol Kremlja je nakon deeskalacije situacije objavio da će Prigožin otići za Belorusiju, kao i da se obustavlja krivična prijava protiv njega pokrenuta dan ranije.

Ključni događaji:

  • Prigožin zapretio da će krenuti na Moskvu ako Šojgu i Gerasimov ne dođu u Rostov
  • Putin: Ovo je izdaja i nož u leđa Rusiji
  • Nakon razgovora sa Lukašenkom, Prigožin obustavio "marš pravde"
  • Peskov izjavio da se obustavlja postupak protiv njega i da on odlazi za Belorusiju
  • Zapadni zvaničnici za CNN: Ukrajinska kontraofanziva ne ispunjava očekivanja
  • EU odobrila uvećanje fonda za ukrajinsko oružje i dogovorila 11. paket sankcija Rusiji
  • U granatiranju Hersonske oblasti poginule dve osobe

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews Srbija

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

23.55 Rojters snimio Prigožina kako napušta Rostov

Novinska agencija Rojters snimila je vođu grupe Vagner kako napušta grad Rostov na Donu, nad kojim su njegovi borci preuzeli kontrolu ranije danas. Prigožin je odlazio iz sedišta Južne vojne komade, a prema rečima portparola Kremlja Dmitrija Peskova, on bi trebalo da napusti Rusiju i ode u Belorusiju, a vlasti će odbaciti sve optužbe protiv njega i njegovih boraca.

23.53 Tri hiljade elitnih čečenskih vojnika bilo raspoređeno da brani Moskvu

Tri hiljade elitnih čečenskih vojnika zauzeli su rano jutros položaje u Moskvi za odbranu ruske prestonice od napredujućih pobunjenika iz paravojne organizacije Vagner, javila je večeras čečenska državna televizija „Grozni“. "Borci su od rano ujutru na svojim pozicijama u Moskvi i spremni su da izvrše svako naređenje glavnokomandujućeg Oružanih snaga Rusije Vladimira Putina", navodi se na Telegramu, preneo je Rojters.

23.25 Otvorene ulice u Rostovu na Donu, povukli se borci i vojna tehnika iz štaba

Ulice u centru južnog ruskog grada Rostova na Donu ponovo su večeras otvorene za saobraćaj nakon što je ruska paravojna organizacija Vagner počela da povlači borce koji su preuzeli kontrolu nad vojnim objektima u tom gradu, javlja ruski Interfaks. Kako su prethodno prenele RIA Novosti, šef Vagnera Jevgenij Prigožin, zajedno sa svojim borcima, napustio je štab Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu.

Tanjug AP/AP Photo/APTN

 

22.00 Prigožin odlazi u Belorusiju, obustavlja se krivični postupak protiv njega

Krivični postupak protiv Prigožina će biti povučen, a on će "sam otići u Belorusiju", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenosi TASS. On nije precizirao šta će Prigožin raditi u Belorusiji.

On je rekao da će Prigožin otići u Belorusiju u skladu sa dogovorom koji je postignut uz posredovanje Lukašenka kako bi se okončala vojna pobuna koju je Prigožin predvodio protiv ruskog vojnog vrha, dodaje Rojters.

Peskov je takođe rekao da Vagnerovi plaćenici koji žele da potpišu ugovor sa Ministarstvom odbrane to mogu učiniti, kao i da borci koji su učestvovali u današnjoj pobuni neće biti krivično gonjeni.

Naglasio je i da je Lukašenko ponudio da bude posrednik u razgovorima sa Prigožinom, kojeg poznaje lično 20 godina, uz saglasnost ruskog predsednika Vladimira Putina.

21.55 Vagner se povlači iz Rostova na Donu

Vagnerove snage trenutno se povlače iz Rostova na Donu. U snimcima koji su se pojavili na Telegramu, vidi se kako se Vagnerovi borci rukuju sa meštanima i vraćaju u svoja oklopna vozila.

Kako je naveo TASS, do sada su četiri kamioneta, koja pripadaju Vagneru, napustila prostorije Južnog vojnog okruga u Rostovu na Donu. Tenkovi i teška vojna oprava za sada ostaju na tom mestu, dodaje TASS. U blizini zgrade štaba pojavila su se vozila vojne policije, dodaju RIA Novosti.

 

21.07 Ukrajinska vojska tvrdi da je napredovala ka istoku zemlje

Ukrajinska vojska saopštila je danas da su njene snage napredovale kod Bahmuta, jednog od žarišta sukoba na istočnom frontu, kao i u oblasti koja se nalazi južnije od tog grada. Zamenica ukrajinskog ministra odbrane Hana Maliar navela je na Telegramu da je pokrenuta ofanziva u blizini sela oko Bahmuta, grada koji su u maju zauzele ruske paravojne snage Vagner nakon višemesečnih borbi. "Napredovali smo u svim ovim oblastima", navela je Maliar, a prenosi Rojters.

Ukrajinski vojni zvaničnici u Tavriji prethodno su saopštili da su zauzeli teritorije u blizini Krasnohorivke u Donjecku koje je Rusija držala pod kontrolom od kada je pripojila Krim 2014. godine.

20.42 Lukašenko izvestio Putina o razgovorima sa Vagnerom

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko obavestio je telefonom ruskog kolegu Vladimira Putina o pregovorima sa rukovodstvom Vagnera, prenosi TASS. Putin se zahvalio predsedniku Belorusije na njegovom trudu i radu u deeskalaciji situacije.

20.40 Zelenski: Pobuna Vagnera razotkrila potpuni haos u Rusiji

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je pobuna paravojne grupe "Vagner" u Rusiji razotkrila potpuni haos u zemlji. "Danas svet može da vidi da gospodari Rusije ne kontrolišu ništa", istakao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju, navodeći da to znači odsustvo bilo kakve predvidljivosti.

Zelenski je rekao da Ukrajinci neće ćutati i da neće ostati neaktivni, jer, kako je naveo, bezbednost istočne Evrope zavisi isključivo od ukrajinske odbrane. Zelenski je zatim u obraćanju ruskom predsedniku Vladimiru Putinu rekao na ruskom jeziku da što duže ostaju ruske trupe na ukrajinskoj zemlji, to će veću pustoš doneti Rusiji.

20.22 Ponedeljak ostaje neradan dan u Moskvi

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin rekao je da će uprkos deeskalaciji sa plaćeničkom grupom Vagner, ponedeljak, 26. jun ostati neradan dan u ruskoj prestonici.

20.20 Celo obraćanje Jevgenija Prigožina

"Hteli su sa rasformiraju vojnu kompaniju Vagner. Mi smo krenuli u marš pravde 23. juna. Za 24 sata stigli smo na 200 kilometara od Moskve. Za to vreme nismo prolili ni kap krvi naših boraca. Sada je došao trenutak kada je krv mogla da se prolije. Shvatajući odgovornost da se ruska krv prolije na jednoj strani, okrećemo naše kolone i vraćamo se u terenske logore kako je planirano", rekao je Prigožin u audio-poruci na Telegramu.

Tanjug/AP/Prigozhin Press Service

 

19.35 Prigožin: Nismo želeli da se prolije ruska krv

Šef paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin potvrdio je danas da će njegove trupe zaustaviti kretanje ka Moskvi "kako se ne bi prolila ruska krv". Kako je rekao u audio-poruci, Vagner je na 200 kilometara od ruske prestonice stigao bez ijedne kapi prolivene krvi svojih boraca i sada će se okrenuti u drugom pravcu. On je rekao da je borcima Vagnera izdao komandu da se vrate u baze.

19.22 Lukašenko razgovarao sa Prigožinom, Vagner pristao da zaustavi kretanje boraca

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko je danas telefonom razgovarao sa šefom paravojne grupe Vagner Jevgenijem Prigožinom koji je prihvatio predlog da zaustavi kretanje svojih boraca i preduzme korake za deeskalaciju tenzija.

Iz pres službe predsednika Belorusije naveli su da u ovom trenutku postoji nacrt prihvatljive opcije sa "Vagnerom" za rešavanje situacije, koja podrazumeva bezbednosne garancije za njegove borce, prenosi TASS.

Kako se navodi, razgovor je obavljen uz saglasnost predsednika Rusije Vladimira Putina.

Dodaje se da su pregovori trajali čitavog dana i da je rezultat toga ''sporazum o neprihvatljivosti pokretanja krvavog masakra na teritoriji Rusije''.

19.21 Novaković: Sukob delova ruske elite

Igor Novaković, politikolog i direktor istraživanja ISAC fonda u razgovoru za Euronews Srbija kaže da se radi o sukobu između delova ruske elite, odnosno Prigožina i pre svega, ministra odbrane Sergeja Šojgua.

"I očiledno, iako nije u početku bilo upereno protiv Putina, ova akcija ima veze i sa njim. Čini mi se da su uzroci dublji i da smo mogli da vidimo razvijanje ove situacije nekoliko meseci unazad", rekao je Novaković.

Euronews

19.17 Ruski mediji o pokušaju puča

Associated Press/ROSSIYA 24, CHANNEL 1

19.15 Rojters: Konvoj Vagnera koji ide prema Moskvi ima oko 5.000 boraca

Konvoj paravojne grupe Vagner, koji se približava Moskvi, ima oko 5.000 boraca, objavio je Rojters, pozivajući se na neimenovani izvor blizak ruskim vlastima Donjecke oblasti. Prema njegovim rečima, konvoj predvodi komandant Dmitrij Utkin i oni planiraju da zauzmu položaje u gusto naseljenoj oblasti. Izvor britanske agencije tvrdi da paravojna grupa ukupno ima nešto manje od 25.000 boraca, dok se njih oko 5.000 nalazi u Rostovu na Donu.

19.00 Bajden razgovarao sa liderima Francuske, Nemačke i Velike Britanije o situaciji u Rusiji

Američki predsednik Džozef Bajden razgovarao je danas sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i premijerom Velike Britanije Rišijem Sunakom o situaciji u Rusiji, saopštila je Bela kuća. "Oni su takođe potvrdili nepokolebljivu podršku Ukrajini", navodi se u saopštenju Bele kuće.

Bela kuća navela je da je Bajdena o situaciji u Rusiji informisao jutros njegov tim za nacionalnu bezbednost i istakla da će američki predsednik nastaviti da dobija informacije tokom dana, prenosi Rojters.

18.50 Kakva je trenutno situacija u Rostovu na Donu

Vagnerovi plaćenici stigli su ranije danas u Rostov na Donu. Neki vojnici su potom otišli i krenuli na sever ka Moskvi, ali su mnogi ostali u Rostovu.

Video-snimci koji kruže društvenim mrežama prikazuju Vagnerove trupe kako šetaju centrom grada, zajedno sa stanovnicima, kao i dronove koji lete iznad gomile i tenkove parkirane na ulicama.

Na pojedinim snimcima se takođe vidi prepuna železnička stanica u Rostovu, sa stotinama ljudi koji stoje na peronu. Prodaja autobuskih karata je navodno obustavljena u Rostovu, ostavljajući ljudima ograničene mogućnosti da napuste grad.

 

18.22 Rusko Ministarstvo spoljnih poslova: Situacija će uskoro biti rešena

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova danas je saopštilo da će situacija u toj zemlji uskoro biti rešena, kao i da će ''svi ciljevi specijalne vojne operacije biti realizovani''. Kako se navodi, Rusija će nastaviti da sprovodi sve mere kako bi se osigurala bezbednost države, odbranile sve vrednosti i kako bi se formirao multipolarni svetski poredak, prenosi Sputnjik. Iz Ministarstva su prethodno upozorili zapadne države da se suzdrže od upotrebe trenutne situacije kako bi ostvarile "rusofobne ciljeve".

18.15 Pogledajte o čemu je pričao Prigožin sa Jevkurovim i Aleksejevim

Šef ruske paravojne grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin jutros se sastao sa zamenikom ministra odbrane Rusije Junus-Bekom Jevkurovim i general-potpukovnikom Vladimirom Aleksejevim nakon upada u generalštab u Rostovu.

Associated Press

18.10 Koliko vojnika ima Vagner, a koliko ruska vojska?

Zanimljivu analizu koja pokazuje odnose snaga između Vagnera i zvanične ruske vojske donosi britanski javni servis BBC.

Ovaj medij piše da je se procenjuje kako Vagner ima oko 25.000 vojnika, na osnovu Prigožinovih izjava od juče. Ministarstvo odbrane Velike Britanije je u januaru procenilo da je Vagner grupa imala najviše 50.000 vojnika - međutim, oko 20.000 njih je navodno poginulo tokom borbi u Ukrajini.

S druge strane, u ruskoj vojsci je oko 800.000 aktivnih vojnika. Ranije je procenjeno da ih ima više od milion, ali se smatra da je tokom rata bilo najmanje 220.000 žrtava. Što se tiče rezervi ruske vojske, procene su da ih ima oko 250.000.

18.06 Posetioci Ermitaža evakuisani zbog dojava o miniranju

Posetioci glavnog muzejskog kompleksa Muzeja Ermitaž u Sankt Peterburgu, evakuisani su danas zbog dojava o miniranju, saopštila je pres služba muzeja.

"Ermitaž je danas dobio poruku da je zgrada minirana. Posetioci su evakuisani sa teritorije Glavnog muzejskog kompleksa. Službenici za obezbeđenje muzeja, zajedno sa zaposlenima Nacionalne garde, proveravaju izložbene hale i kancelarijske prostore", navodi se u saopštenju, prenele su RIA Novosti.

Kako se dodaje, kompleksi Ermitaža koji se nalaze u centru Sankt Peterburga više neće raditi danas zbog praznika Grimizna jedra.

profimedia

 

18.01 Medvedev: Rusija neće dozvoliti razbojnicima da imaju nuklearno oružje

Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas, povodom pobune paravojne organizacije "Vagner" da će ceo svet biti na ivici katastrofe ako rusko nuklearno oružje "padne u ruke bandita". Medvedev je rekao da Rusija neće dozvoliti da se događaji odvijaju po scenariju koji bi omogućio, kako je naveo, da banditi dobiju nuklearno oružje, prenele su RIA Novosti .

Istakao je da se akcije organizatora pobune uklapaju u šemu dobro smišljenog i orkestriranog državnog udara i dodao da smatra verovatnim učešće "stranih stručnjaka" u njoj. "Rusija neće dozvoliti da se pobuna "Vagnera" pretvori u puč ili globalnu krizu", naglasio je Medvedev.

17.50 Blokiran most na oko 100 kilometara od Moskve

Ruske vlasti ozbiljno su zabrinute da bi Vagner grupa uskoro mogla da stigne do Moskve. Nedavno je na Telegramu objavljen video snimak na kom se vidi kako kamioni blokiraju most nekih 97 kilometara od pregrađa prestonicem, preneo je britanski javni servis BBC.

17.45 Koje su posebne mere uvedene u ruskoj prestonici?

Gradonačelnik Moskve je najavio da će ponedeljak biti "neradni dan radi smanjenja rizika" i zamolio ljude da ograniče kretanje po gradu, jer se prestonica priprema za moguće posledice Vagnerove pobune. Takođe, zabranjeni su svi javni događaji do 1. jula.

Ranije su ruske vlasti najavile "kontraterorističku operaciju" u gradu Moskvi, Moskovskoj oblasti i Voronješkom regionu na jugu.

Ovo omogućava niz posebnih ovlašćenja, uključujući: Ograničavanje kretanja ljudi i transporta, nadgledanje ili ograničavanje komunikacije, pravo na pretres ljudi i vozila, i evakuaciju stanovništva ako se to smatra potrebnim.

Associated Press

17.40 Krašeninikov poziva pripadnike Vagnera da polože oružje i izbegnu kaznu

Predsednik Odbora Državne dume za izgradnju države i zakonodavstvo Pavel Krašeninikov pozvao je pripadnike grupe Vagner da "polože oružje i izbegnu kaznu", ali je naglasio da bi to trebalo da "urade što je pre moguće".  "Naravno da postoji šansa da se položi oružje i izbegne kazna,  to je i rekao predsednik. Deluje mi da bi to trebalo uraditi prilično brzo", rekao je Krašeninikov za Tas. 

17.35 Skidanje bilborda Vagner grupe u Sankt Peterburgu

Associated Press

17.26 Gradonačelnik Moskve: Ponedeljak neradan dan, građani da se suzdrže od kretanja po gradu

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin upravo je objavio na Telegramu da je "u Moskvi proglašen režim protivterorističke operacije", i da će ponedeljak biti "neradan dan kako bi se smanjili rizici". Zamolio je Moskovljane da se što više uzdrže od putovanja po gradu i naveo da su gradske službe su u stanju pripravnosti. On je dodao da je situacija "teška".

Pojavili su se izveštaji da se Vagner grupa kreće ka severu iz centralnih regiona Rusije, u pravcu glavnog grada.

17.20 Kuleba: Svi koji ste rekli da je Rusija prejaka, pogledajte je sada 

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao je da "oni koji su rekli da je Rusija previše jaka da bi izgubila, treba da je pogledaju sada".

"Vreme je da se napusti lažna neutralnost i strah od eskalacije, da se Ukrajini pošalje svo potrebno oružje, i zaboravi na prijateljstvo ili posao sa Rusijom. Vreme je da se stane na kraj zlu koje su svi prezirali, ali su se previše plašili da ga sruše", napisao je Kuleba na Tviteru.

17.11 Pogledajte kako je danas bilo na ulicama Rostova na Donu

Associated Press

17.10 Ulazi u Lipeck blokirani u dva pravca

Ulazi u Lipeck su blokirani u dva pravca, saopštila je danas gradska uprava, nakon što je prethodno guverner Lipecke oblasti Igor Artamonov izvestio o kretanju opreme paravojne grupe Vagner širom regiona. Prema njegovim rečima, preduzimaju se mere da se osigura bezbednost stanovništva, a situacija je pod kontrolom.

"Ulazi u Lipeck su blokirani u sledećim pravcima: Čapligin i Lebedjanski. Izaberite alternativne opcije obilaska. Situacija je pod kontrolom, ali zahteva razumevanje od strane svakog stanovnika regiona", navodi se u poruci gradonačelnika objavljenoj na Telegram kanalu.

Associated Press

17.00 Prigožin: Tačno je, pronađeni novac pripada Vagneru 

Jevgenij Prigožin je potvrdio ranije medijske izveštaje da je ruska služba bezbednosti FSB pronašla veliku količinu novca tokom racije u jednoj od njegovih kancelarija, i rekao da taj novac  zaista pripada Vagner grupi.

U audio poruci na svom Telegram kanalu pominje jedan kombi i dva autobusa natovarene novcem. On kaže da su to sredstva za isplatu odštete poginulim Vagnerovim borcima i druge troškove.

"Vagner posluje poslednjih deset godina koristeći samo gotovinu, onako kako je dogovoreno u našem ugovoru. U potpunosti se toga pridržavam", rekao je Prigožin. Nije naveo detalje o tačnom iznosu, ali su ranije ruski mediji preneli da je tokom racije FSB-a u Prigožinovoj kancelariju u Sankt Peterburgu nađeno 4 milijarde rubalja (oko 48 miliona dolara).

Tanjug/AP/Prigozhin Press Service

 

16.52 Antiterorističke mere u regionima od Moskve do Vagnerovih trupa 

Antiterorističke mere su uvedene u regionima koji se nalaze između Moskve i Vagnerovih pobunjenika koji idu ka tom gradu. U Tambovskoj oblasti, pored Lipecke u koju su Vagnerove snage upravo ušle, otkazani su svi masovni događaji, prenosi AP. Ministarstvo prosvete Rusije saopštilo je da se maturske žurke odlažu do 1. jula u Moskvi, regionu oko glavnog grada i "brojnim drugim regionima u kojima su uvedene dodatne antiterorističke mere".

U prestonici je obustavljen saobraćaj na reci Moskvi, a policija opremljena pancirima i mitraljezima viđena je blizu ulaza na glavni autoput koji povezuje Moskvu sa Voronježom i Rostovom na Donu.

16.46 Moskva: Evakuacije iz muzeja, galerija, tržnih centara

U javnim zgradama širom Moskve danas su izvršene evakuacije usled napredovanja pripadnika paravojne grupe Vagner ka ruskoj prestonici, javlja BBC. Prema pisanju britanskog javnog servisa, evakuisani su muzeji u blizini Kremlja. U poslednjih nekoliko sati, evakuisani su Tretjakovska galerija, Puškinov muzej i Dom kulture GES-2. Pored toga, u Moskvi su evakuisani tržni centri Mega Belaja dača i Kvartal.

16.41 Letonija zatvorila granicu sa Rusijom

Letonske vlasti saopštile su danas da su zatvorile svoju granicu sa Rusijom usled pobune paravojne grupe Vagner. "Bezbednosne mere na granici su pojačane. Davanje viza ili ulazak Rusa koji napuštaju Rusiju zbog aktuelnih događaja neće biti razmatrani", napisao je na Tviteru šef letonske diplomatije Edgar Rinkevič. On je dodao da u ovom trenutku ne postoji direktna pretnja po Letoniju. "Letonija pomno prati razvoj situacije u Rusiji i razmenjuje informacije sa saveznicima", naveo je letonski ministar.

16.30 Roskomnadzor blokirao Vagner na VKontakte

Ruski nadzorni organ za medije Roskomnadzor blokirao je pristup nalozima privatne paravojne grupe Vagner na društvenoj mreži VKontakte kako bi sprečio pozive na učešće u oružanoj pobuni, saopštila je danas pres služba tog organa za TASS. Dopisnik TASS saznaje da je nalog Vagnera na društvenoj mreži Odnoklassniki, takođe, blokiran.

16.13 Vagner na 400 kilometara od Moskve

Pripadnici paravojne grupe Vagner se kreću ka Moskvi i trenutno se nalaze na oko 400 kilometara južno od ruske prestonice, piše BBC. Rano jutros, Vagnerovci su bili u južnom gradu Rostov na Donu, nakon čega su stigli do Voronježa.

U oba grada je, prema rečima šefa Vagnera Jevgenija Prigožina, preuzeta kontrola nad glavnim vojnim objektima. Nakon toga, vlasti Lipecke oblasti su potvrdile da pripadnici paravojne grupe prolaze kroz tu oblast.

Nije poznato koliko je Vagnerovaca bilo na tim mestima, ali je jasno da se oni kreću ka Moskvi.

15.57 Oprema grupe Vagner se kreće preko Lipecke oblasti, severno od Voronježa

Guverner ruske Lipecke oblasti Igor Artamonov potvrdio je danas da se vojna oprema paravojne grupe Vagner kreće preko te oblasti, te da vlasti preduzimaju sve mere kako bi osigurale bezbednost građana.

"Situacija je pod kontrolom, nema kvarova u radu kritične infrastrukture", napisao je on na Tviteru.

Artamonov je pozvao stanovnike da ne napuštaju svoje domove i da ne putuju bilo kojimi prevoznim sredstvom. "Razumem svu neprijatnost, ali vas iskreno molim da nam pomognete i da se pridržavate ovih preporuka", naveo je on. Lipecka oblast se nalazi severno od Voronježa, na putu ka Moskvi.

15.50 Moskva: Ograničenja se odnose na kretanje vozila, upotrebu sredstava komunikacije

Moskovsko tužilaštvo je danas saopštilo da u režimu protivterorističke operacije (PTO) postoje ograničenja koja se odnose na kretanje i korišćenja privatnih vozila, ali i sredstava komunikacije. Iz tužilaštva su naveli da prate situaciju u vezi sa uvođenjem režima PTO u ruskoj prestonici, kao i da su sve operativne jedinice i službe u "maksimalnoj pripravnosti".

Kako se navodi, važeći zakon predviđa niz ograničenja za građane i organizacije tokom režima PTO, uključujući i ona koja se odnose na kretanje i korišćenja privatnih vozila, ali i sredstava komunikacije.

"Upozoravamo rukovodstva političkih i javnih udruženja građana, preduzeća, institucija glavnog grada, kao i predstavnike medija i blogera, na nedopustivost iskrivljavanja zvaničnih informacija i širenja lažnih vesti na bilo koji način", piše u saopštenju moskovskog tužilaštva na Telegramu. Upozorava se da, ukoliko takve radnje budu otkrivene, sledi pravna odgovornost, koja uključuje i krivičnu.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanjin rekao je ranije da je u Moskvi uveden režim protivterorističke operacije.

On je naveo da su da su preduzete dodatne mere kontrole na putevima i otkazani su svi masovni događaji koji su ranije najavljeni u gradu, a da sve gradske službe nesmetano rade.

Tanjug/AP

 

15.47 Eksplozija municije oštetila nekoliko automobila u Voronježu

Eksplozija municije na parkingu u stambenom kompleksu Ozerki na periferiji Voronježa oštetila je nekoliko automobila i razbila prozore na obližnjoj kući, javlja dopisnik RIA Novosti. Prethodno je u skladištu nafte u Voronježu došlo do smanjenja pritiska rezervoara sa avio gorivom, a požar je ugašen, saopštio je guverner regiona Aleksandar Gusev.

Meštani su rekli da su pre toga videli ili čuli helikopter koji je proleteo. "Bilo je 12.25 po moskovskom vremenu. Sedeo sam na balkonu, pio kafu, gledao – ljudi su pokazivali u nebo, tamo je bio helikopter. Onda – prasak, pogledao sam u dvorište, sve je bilo u belom dimu", rekao je Roman Naumov. Kako je dodao, zgrabio je dokumenta i istrčao iz stana.

"Video sam dim iz rezervoara, a onda sam otišao da pogledam auto", nastavio je Roman i dodao da automobil nije imao zadnje staklo, bočna stakla na levoj strani, dok su zadnji točkovi izbušeni i oštećena karoserija.

Associated Press

15.39 Putin potpisao zakon o merama za kršenje vanrednog stanja

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je Zakon o merama za kršenje vanrednog stanja. Zakonom je predviđen pritvor od 30 dana zbog kršenja mera u vanrednom stanju, navodi se u dokumentu objavljenom na zvaničnom portalu pravnih informacija. Kako je navedeno u tom aktu, Zakon stupa na snagu danom objavljivanja.

15.31 Gde se nalazi Putin?

Sve je više izveštaja u zapadnim medijima da su trupe plaćeničke grupe Vagner krenule ka Moskvi. Za to vreme postavlja se pitanje gde se nalazi ruski predsednik Vladimir Putin, a dok portparol Kremlja Dmitrij Peskov tvrdi da se on nalazi upravo u Kremlju, na društvenim mrežama postoje drugačije teorije.

Peskov je novinskoj agenciji TASS rekao da "predsednik radi u Kremlju" u Moskvi. Istovremeno, BBC izveštava da se konvoj oklopnih vozila ruske paravojne grupe Vagner se kreće auto-putem M4, koji povezuje Voronjež i Moskvu, dodavši da je njihov tim potvrdio autentičnost video-snimka objavljenog na društvenim mrežama. 

Neki korisnici društvenih mreža, međutim, primetili su da je Putinov specijalni avion Il-96-300PU napustio Moskvu u 14.16 i krenuo ka severozapadu, pokazuje FlightRadar. Avion je tada verovatno isključio uređaje za praćenje u blizini grada Tvera, severozapadno od Moskve. Opširnije u posebnom tekstu.

14.54 Podoljak: Narednih 48 sati ključno za utvrđivanje novog statusa Rusije

Narednih 48 sati odrediće novi status Ruske Federacije, izjavio je savetnik šefa Kancelarije predsednika Ukrajine Mihailo Podoljak.

"Ili građanski rat, ili dogovoreni tranzit moći, ili privremeni predah pre sledeće faze pada Putinovog režima", napisao je Podoljak na Tviteru.

Prema njegovim rečima, sada se svi potencijalni igrači opredeljuju na čijoj su strani, a „u Rusiji je zasad zaglušujuća, elitna tišina...“ Podoljak je prethodno u izjavi medijima rekao da pobuna Vagner grupe označava početak građanskog rata u Rusiji.

"Događaji se razvijaju po scenariju o kojem smo pričali cele prošle godine. Početak ukrajinske kontraofanzive je konačno destabilizovao ruske elite, pojačavajući unutrašnji raskol koji je nastao posle poraza u Ukrajini. Danas smo zapravo svedoci početka građanskog rata", istakao je savetnik Zelenskog.

14.49 Borelj razgovarao sa šefovima diplomatije G7 o situaciji u Rusiji

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Žozep Borelj danas je razgovarao sa ministrima spoljnih poslova zemalja članica G7, povodom situacije u Rusiji. On je na Tviteru napisao da je aktivirao centar za reagovanje na krize.

"Naša podrška Ukrajini se nastavlja", napisao je Borelj na Tviteru.

14.37 BBC: Konvoj vozila Vagnera na auto-putu koji povezuje Voronjež i Moskvu

onvoj oklopnih vozila ruske paravojne grupe "Vagner" se kreće auto-putem M4, koji povezuje Voronjež i Moskvu, objavio je BBC, dodavši da je njihov tim potvrdio autentičnost video-snimka objavljenog na društvenim mrežama.

Dodaje se da je Voronjež, uz Rostov na Donu, jedan od dva grada u kojima je paravojna grupa navodno zauzela ključna mesta.

14.26 Životić: Sasvim je jasno da se radi o jednoj otvorenoj pobuni

Istoričar Aleksandar Životić rekao je, povodom situacije sa ruskom paravojnom formacijom Vagner, da je sasvim jasno da se radi o jednoj otvorenoj pobuni.

Životić je za Tanjug rekao da se na objavljenom snimku vidi da su snage Vagnera ušle u zgradu komande južnog vojnog okruga i da je važno znati ko su dvojica generala koji su prikazani kako sede sa Jevgenijem Prigožinom.

"Jedan pored njega je zamenik ministra odbrane general Junus Bek Jevkurov, a drugi je zamenik načelnika glavne obaveštajne uprave general Aleksejev i ono što je sada sasvim jasno, dakle, da se oni kreću u pravcu Voronježa, da su usput zauzeti neki veoma bitni objekti, da su oboreni neki helikotperi ruskih vazduhoplovnih snaga, a pojavljuju se i snimci obaranja jednog transportnog aviona", naglasio je Životić.

On podseća da je Vagner privatna vojska koja je izgrađena uz pomoć ruske države.

"Što se tiče sukoba o kojima govorimo, jedinice privatne vojne kompanije poznate nama kao Vagner, da se razumemo, nisu jedinice paravojnih grupa kakve smo mi navikli da gledamo u sukobima na prostoru bivše Jugoslavije. Dakle, to je prava privatna vojska, koja broji do 50 hiljada ljudi i raspolaže teškim naoružanjem, koja ima čak i svoju vazduhoplovnu komponentu, dakle sve su to strukture izgrađene uz pomoć ruske države dakle zvaničnih državanih organa u prethodnom periodu", kaže Životić.

Ističe da je takođe važno reći da su naredni sati ne samo kritični već odlučujući jer oni stavljaju čitav sistem na ispit, odnosno ne samo rusku vlast već i ruske snage bezbednosti da li su u mogućnosti da pobunu suzbiju ili će ona dobiti mnogo šire razmere.

14.21 Nariškin: Propao pokušaj da se izazove građanski rat u Rusiji

Direktor ruske Spoljne obaveštajne službe Rusije Sergej Nariškin izjavio je da je jasno da je propao pokušaj da se uzdrma rusko društvo i izazove bratoubilački građanski rat.

On je "pokušaj pobune" paravojne grupe Vagner nazvao najstrašnijim zločinom koji se ne može opravdati prethodnim zaslugama, prenosi TASS.

14.20 Katar: Eskalacija u Rusiji i Ukrajini može da utiče na snabdevanje hranom i energijom

Katarsko ministarstvo spoljnih poslova danas je upozorilo da bi eskalacija situacije u Rusiji i Ukrajina mogla da ima negativne posledice po međunarodni mir i stabilnost, kao i da će uticati na snadbevanje hranom i energijom. U saopštenju se dodaje da Katar izražava zabrinutost zbog situacije u Rusiji i poziva sve strane na "maksimalnu uzdržanost", prenosi Rojters.

14.17 Prigožin: Zauzeli smo Južni vojni okrug u Rostovu bez ispaljenog metka

Šef ruske paravojne grupe Vagner Jevgenij Prigožin rekao je da su njegove trupe preuzele kontrolu nad štabom Južnog vojnog okruga Rusije u Rostovu na Donu bez ispaljenog metka. Sa druge strane, prema njegovim rečima, na njegove ljude su na putu za Rostov pucali artiljerija i helikopteri, prenosi Rojters. Prigožin je u audio-poruci naveo da misli da ima podršku ruskog naroda za ono što je nazvao "maršem pravde". RIA Novosti objavile su sliku pripadnika "Vagnera" na krovu štaba Južnog vojnog okruga Rusije u Rostovu na Donu.

Associated Press

13.56 Peskov: Putin radi iz svoje kancelarije u Kremlju

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je da se predsednik Rusije Vladimir Putin nalazi u svojoj kancelariji u Kremlju gde radi, javlja RIA.

13.52 Rojters: Helikopteri ruske vojske otvorili vatru na konvoj Vagnera

Helikopteri ruske vojske danas su otvorili vatru na vojni konvoj paravojne grupe "Vagner" na auto-putu M4, u blizini Voronježa, javlja Rojters, pozivajući se na izjavu svedoka.

Prethodno je BBC objavio da se neke jedinice "Vagnera" kreću kroz Voronjež sa ciljem da dođu do Moskve.

13.44 Berbok: Pratimo situaciju u Rusiji, u kontaktu smo sa međunarodnim partnerima

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok saopštila je da zvanični Berlin veoma pažljivo prati razvoj događaja u Rusiji, kao i da je u bliskom kontaktu sa međunarodnim partnerima zbog pobune paravojne grupe "Vagner".

"Državljani Nemačke u Rusiji svakako treba da poštuju naša ažurirana uputstva za putovanja", napisala je Berbok na Tviteru. Prethodno je Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke pozvalo državljane u Rusiji da izbegavaju centar Moskve.

13.43 Sastaje se Odbor za hitne slučajeve britanske vlade zbog situacije u Rusiji

Odbor za hitne slučajeve britanske vlade (COBRA) danas će se sastati zbog situacije u Rusiji gde je došlo do pobune paravojne grupe "Vagner".

U međuvremenu, premijer Velike Britanije Riši Sunak pozvao je, govoreći za BBC, "sve strane da preduzmu odgovornost i zaštite živote civila".

On je podsetio da već duži niz godina britanske vlasti savetuju svoje građane da ne putuju u Rusiju. Sunak će kasnije u toku dana razgovarati sa međunarodnim saveznicima, navodi britanski javni servis.

13.26 Eksplozija u Voronježu

Zapalio se rezervoar sa gorivom u naftnoj rafineriji kod ruskog grada Voronježa, saopštio je lokalni guverner. "Više od 100 vatrogasaca i 30 vozila je na licu mesta, prema prvim podacima nema žrtava", rekao je on. Nije saopšten uzrok požara, ali snimci sa društvenih mreža pokazuju vojni helikopter koji je leteo u blizini rafinerije u trenutku eksplozije, javlja CNN. Borci paravojne formacije Vagner, koja se pobunila protiv Kremlja, bili su u toj oblasti, prema drugim video snimcima.

Ruski državni mediji objavili su video snimke blokiranih puteva oko Voronježa, kojim su se navodno kretali Vagnerovci iz pravca Rostova na Donu. Voronjež je na pola puta između Rostova na Donu i Moskve.

13.22 Lipavski: Češka prati situaciju i dalje savetuje građane da ne putuju u Rusiju

Češka pomno prati situaciju u Rusiji, izjavio je danas češki ministar spoljnih poslova Jan Lipavski. "Pomno pratimo situaciju u Ruskoj Federaciji", rekao je Lipavski, javila je agencija ČTK.

On je istakao da s obzirom na tekući vojni napad na Ukrajinu i moguću pretnju erozije bezbednosne situacije u zemlji, posebno za državljane zemalja EU i NATO, češko snažno upozorenje protiv putovanja u Rusku Federaciju i dalje važi, preneo je Rojters.

13.19 Privremeno obustavljen saobraćaj duž reke Moskve

Saobraćaj duž reke Moskve, koja protiče kroz rusku prestonicu, danas je privremeno obustavljen zbog pobune paravojne grupe "Vagner". U međuvremenu, gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin saopštio je da nisu tačne informacije o tome da je blokiran saobraćaj na ulazima i izlazima iz Moskve, već da su pojačane bezbednosne provere, prenosi TASS.

"Zbog jačanja bezbednosnih mera može da dođe do poteškoća u saobraćaju. Nema ograničenja ulaska i izlaska iz grada", napisao je on na Telegramu. Sobjanin je zamolio Moskovljane da budu mirni i da veruju samo zvaničnim izvorima.

"Kao što je predsednik naglasio u svom obraćanju, naša snaga danas leži u našem jedinstvu i konsolidaciji društva", naveo je gradonačelnik ruskog glavnog grada.

13.17 Kuleba: Vreme je da se napusti lažna neutralnost, dati Ukrajini potrebno oružje

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba poručio je, povodom pobune ruske paravojne formacije "Vagner", da je sada vreme da se napusti lažna neutralnost i strah od eskalacije.

"Oni koji su rekli da je Rusija previše jaka da bi izgubila - pogledajte sada. Vreme je da se napusti lažna neutralnost i strah od eskalacije... Dati Ukrajini svo potrebno oružje; zaboravi na prijateljstvo ili posao sa Rusijom", napisao je Kuleba na Tviteru.

On je istakao da je vreme je da se "stane na kraj zlu koje su svi prezirali, ali su se previše plašili da ga sruše".

13.10 Kosačov: Nema sumnje da će oružana pobuna biti ugušena

Nema sumnje da će oružana pobuna biti ugušena, izjavio je danas Konstantin Kosačov, potpredsednik gornjeg doma ruskog parlamenta, Saveta Federacije.

"Postupci pobunjenika su izdaja nacionalnih razmera i karaktera. Sada svako ko je oklevao ima samo jedan izbor - sa narodom Rusije ili protiv njega. Nema sumnje da će pobuna biti slomljena. Nema sumnje da će Rusija pobediti. Snažno podržavam predsednika Putina", napisao je on na svom telegram kanalu, prenosi RIA novosti.

Senatorka Ruske Federacije Natalija Kosihina je takođe izrazila uverenje u pouzdanost i potencijal vojske i specijalnih struktura, koje će, po njenom mišljenju, sigurno uvesti red u Rostovsku oblast .

12.33 Putin i Tokajev razgovarali telefonom o situaciji u Rusiji

Predsednici Kazahstana i Ruske Federacije Kasim-Žomart Tokajev i Vladimir Putin razgovarali su telefonom, a Putin je informisao Tokajeva o trenutnoj situaciji u zemlji, saopštila je danas pres-služba kazahstanskog lidera.

"Predsednik Kasim-Žomart Tokajev razgovarao je telefonom sa predsednikom Rusije. Vladimir Putin ga je obavestio o situaciji u zemlji“, navodi se u saopštenju, prenosi RIA novosti.

Tokajev je napomenuo da su događaji koji su u toku unutrašnja stvar Rusije. On je dodao da su ustavni poredak i vladavina prava neophodan uslov za održavanje reda i mira u zemlji, osnova bezbednosti i uspešnog razvoja društva. Putin je zahvalio na razumevanju Kazahstana za aktuelnu situaciju u Ruskoj Federaciji, ističe se u saopštenju.
 

12.30 Zelenski: Slabost Rusije očigledna

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da je slabost Rusije očigledna i da što duže Moskva zadrži svoje trupe i plaćenike u Ukrajini, to će više haosa imati kod kuće.

"Slabost Rusije je očigledna. Slabost u punom obimu", napisao je Zelenski na Telegramu, a preneo je Rojters.

On je istakao da što duže Rusija bude držala svoje trupe i plaćenike u Ukrajini, to će više haosa, bola i problema imati kasnije.

12.28 Patrijarh Kiril pozvao na jedinstvo

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril je pozvao je danas na jedinstvo u zemlji, a na sve koji su spremni da upere oružje u svoju braću, apelovao da ponovo razmisle.

Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

 

"Moleći se za mirno rešenje trenutne situacije, kao predstojnik Ruske pravoslavne crkve, pozivam one koji su uzeli oružje spremni da ga usmere protiv svoje braće, da ponovo razmisle. Pred zajedničkom pretnjom, moramo biti jednodušni, prevazići zamerke i lične ambicije", istakao je patrijarh u obraćanju javnosti.

12. 05 Mišel: EU prati situaciju, ovo je unutrašnje pitanje Rusije

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel saopštio je danas da "pomno prati" situaciju u Rusiji i da je u kontaktu sa kolegama liderima Evropske unije i partnerima G7.

"Ovo je očigledno unutrašnje rusko pitanje", napisao  je na Tviteru Mišel, prenosi Rojters. On je, takođe, rekao da je podrška EU Ukrajini i njenom predsedniku Volodimiru Zelenskom "nepokolebljiva".

11.44 Prigožin Putinu: Nisi u pravu kad me optužuješ za izdaju

Prigožin se u najnovijoj poruci obratio Vladimiru Putinu i poručio mu da je duboko pogrešio što ga optužuje za izdaju. Dodao je da vagnerovci nemaju plan predati se po Putinovoj zapovedi.

"Rusi ne žele više zemlju u kojoj su korupcija, laži, birokracija", rekao je Prigožin.

11.43 Estonija pojčava mere bezbednosti na granici sa Rusijom

Premijerka Estonije Kaja Kalas izjavila je da je ta zemlja pojačala mere bezbednosti na granici sa Rusijom. Kalasava je pozvala ljude da ne putuju ni u jedan deo Rusije.

"Mogu da uverim da nema direktne pretnje našoj zemlji“, napisao je Kalasova na Tviteru.

11.35 Kadirov podržao Putina, spreman da pomogne u slamanju pobune Prigožina

Ramzan Ahmatovič Kadirov, lider Čečenske Republike, izjavio je danas da su njegove snage spremne da pomognu u slamanju pobune šefa paravojne grupe "Vagner" Jevgenija Prigožina i da će, ukoliko bude neophodno, pribeći "oštrim metodama". On je dodao da su borci Čečenske Republike već prešli u zone napetosti kod Rostova na Donu, prenosi RIA.

Kadirov je istakao da u potpunosti podržava svaku reč ruskog predsednika Vladimira Putina. Za Prigožinovo ponašanje rekao je da to predstavlja "zabijanje noža u leđa" i pozvao ruske vojnike da ne nasedaju na bilo kakve provokacije, preneo je Rojters.

11.33 U Moskvi uklanjanje bilborda Vagner grupe

U Moskvi službe ubrzano skidaju bilborde grupe Vagner.

11.04 Zaharova: Sada je najvažnije da se ujedinimo

Sada je najvažnije da se ujedinimo, napisala je zvanična predstavnica ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova na svom nalogu na Telegram kanalu.

"Imamo jednog glavnokomandujućeg. Ne dva, ne tri. Jednog. I pozvao je sve na ujedinjenje. I to je sada najvažnije", napisala je ona, prenosi RIA. Prema njenim rečima, "neprijatelj samo čeka građanski sukob" u Rusiji i poručila da je "veliko iskušenje da se svoje mišljenje stavi iznad interesa zemlje i naroda".

"Ali ako podlegnete tome, sve za šta živimo i borimo se, urušiće se. Ujedinite se. Vi ste braća. Ne štitite interese pojedinaca, već svih nas. Vi štitite svoju ogromnu porodicu i mi verujemo u vas", dodala je Zaharova.

11.01 Guverner Voronješke oblasti odbacio tvrdnje o vojnim konvojima u tom regionu

Guverner Voronješke oblasti Aleksandar Gusev odbacio je kao glasine tvrdnje o konvojima vojne opreme i vozila na putevima u tom regionu.

"Na društvenim mrežama sada ima mnogo netačnih informacija o navodnim kretanjima konvoja vojne opreme na teritoriji Voronješke oblasti", napisao je on na svom Telegram kanalu, preneo je TASS. On je istakao da je širenje ovakvih poruka kažnjivo po ruskim zakonima.

"Nadzorni organ za komunikacije Roskomnadzor i regionalno tužilaštvo će reagovati na sve takve slučajeve. Siguran sam da stanovnici regiona Voronjež neće poverovati informativnim provokacijama onih koji su zainteresovani za destabilizaciju stanje u zemlji i regionu", naglasio je Gusev.

10.53 Situacija u Rostovu na Donu

10.52 Putin razgovarao sa Lukašenkom

Ruski predsednik Vladimir Putin razgovarao je telefonom sa beloruskim liderom Aleksandrom Lukašenkom o kriznoj situaciji u Rusiji i pobuni u koju je svoje borce poveo šef paravojne organizacije Vagner Jevgenij Prigožin, saopštila je pres lužba predsednika Belorusije.

"Predsednik Rusije je jutros pozvao predsednika Belorusije, obavljen je telefonski razgovor. Vladimir Putin je obavestio beloruskog kolegu o situaciji u Rusiji", prenosi BelTA. 

10.40 Britansko Ministarstvo odbrane: Vagner kreće na sever, cilj je Moskva

Britansko Ministarstvo odbrane objavilo je danas da se snage privatne paravojne formacije "Vagner" Jevgenija Prigožina kreću na sever, kroz Vorenešku oblast, sa gotovo sigurnom ciljem da dođu do Moskve.

U Rostovu na Donu, "Vagner" je gotovo sigurno zauzeo ključne bezbednosne lokacije, uključujući štab koji vodi ruske vojne operacije u Ukrajini, navodi britansko ministarstvo na Tviteru.

"Sa vrlo ograničenim dokazima o borbama između 'Vagnera' i ruskih snaga bezbednosti, neki su verovatno ostali pasivni, prećutno pristajući na 'Vagner'", ističe se u objavi.

Britansko ministarstvo ocenjuje da sukob Prigožina i ruskog vojnog vrha predstavlja najveći izazov za rusku državu u poslednje vreme, i dodaje da će u narednim satima lojalnost ruskih snaga bezbednosti, a posebno ruske Nacionalne garde, biti ključna za ishod ove krize.

U objavi se dodaje da su u operaciji koju je Prigožin okarakterisao kao "marš za slobodu", snage grupe "Vagner" prešle iz okupirane Ukrajine u Rusiju na najmanje dve lokacije, dodaje se u objavi.

10.37 Opkoljena zgrada Vagnera u Sankt Petersburgu

Zgrada privatnog paravojne organizacije Vagner u Sankt Peterburgu je ograđena i opkoljena. Na ulazu su policajci i pripadnici Nacionalne garde, a situacija u okolini ovog objekta trenutno je mirna, prenosi TASS.

Nekoliko policijskih automobila je parkirano ispred sedišta Vagnera, a grupa novinara se utaborila preko puta zgrade. Agencije za sprovođenje zakona u Sankt Peterburgu zajedno sa gradskim vlastima kontrolišu situaciju, ali mere bezbednosti u gradu su pojačane, saopštila je pres-služba gradske uprave.

"Situacija u Sankt Petersburgu je mirna i pod kontrolom. Guverner Aleksandar Beglov je u stalnom kontaktu sa šefovima gradskih agencija za sprovođenje zakona. U Sankt Petersburgu ostaju na snazi pooštrene mere bezbednosti", saopštila je pres-služba.

09.41 U novim napadima na Kijev poginule najmanje tri osobe, više ranjeno

Najmanje tri osobe su ubijene jutros u novom ruskom vazdušnom napadu na Kijev, saopštili su ukrajinski zvaničnici. Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Igor Klimenko rekao je da su raketni napadi zabeleženi u najmanje pet regiona širom zemlje, i da su tri osobe poginule, a osam povređeno, nakon što je pogođena višespratnica u Kijevu, prenosi Rojters.

U odvojenom saopštenju Sergej Popko šef vojne administracije Kijeva, rekao je da su štetu prouzrokovali delovi oborene rakete i da je protivvazdušna odbrana oborila više od 20 projektila oko grada.

Osam osoba je povređeno i u regionu Dnjepropetrovska, od kojih dvoje dece, saopštili su lokalni zvaničnici. Nekoliko zgrada je, prema njihovim navodima, uništeno.

Guverner Dnjepropetrovske oblasti Sergej Lisak rekao je da je protivvazdušna odbrana uništila devet ruskih projektila i tri bespilotne letelice, ali da su pogođene stambene zgrade u glavnom gradu regiona Dnjepru i neodređeni infrastrukturni objekat.

"Ni jedan vojni cilj", napisao je gradonačelnik Dnjepra, Boris Filatov, na Telegramu. Najmanje tri ruske rakete takođe su gađale Harkov, drugi po veličini grad u Ukrajini, a jedna je pogodila gasovod i izazvala požar, rekao je gradonačelnik Ihor Terehov. On je saopštio da su hitne službe na licu mesta, ali nije naveo detalje o žrtvama. Bilo je izveštaja o eksplozijama u drugim gradovima, ali nema izveštaja o žrtvama ili šteti.

09.41 CNN: Vašington prati situaciju u Rusiji

Američka administracija pažljivo prati situaciju koja se odvija u Rusiji, javlja CNN.

"Pratimo situaciju i konsultovaćemo se sa saveznicima i partnerima o tom razvoju", naveo je u saopštenju portparol Saveta za nacionalnu bezbednost Adam Hodž. Predsednik Džozef Bajden je obavešten o situaciji, dodao je Hodž.

CNN prenosi, pozivajući se na izjavu neimenovanog američkog zvaničnika, da Prigožinovu najnoviju ogorčenost protiv ruskog vojnog rukovodstva i najavu "marša za pravdu", vide "kao nešto više od njegove uobičajene retorike".

"Ovo je stvarno", rekao je taj zvaničnik za CNN, iako još nije jasno koje su tačne namere Prigožina.

Dva druga zvaničnika Bajdenove administracije rekla su da američki zvaničnici nacionalne bezbednosti čekaju da steknu bolji uvid u situaciju pre nego što daju komentar.

09.12 Kako izgleda Rostov od jutros

profimedia

 

09.07 Putin: Ovo je kriminalan čin, branićemo se

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da je ovo kriminalan čin i da će se Rusija braniti. Dodao je da svi treba da budu jedinstveni. Poručio je da je svako ko je podigao oružje protiv vojske izdajnik.

Istakao je da su oružane snage dobile sve neophodne naredbe i zatražio od pripadnika grupe "Vagner" da obustave svoje kriminalne akcije.

Putin je rekao i da će preduzeti odlučne korake kako bi se stabilizovala situacija u Rostovu na Donu koja je trenutno teška. Putin je svom televizijskom obraćanju rekao da je Vagnerova pobuna "nož u leža" Rusiji. Opširnije u posebnoj vesti.

Tanjug/AP/Russian Presidential Press Service

 

08.39 Rusko Ministarstvo odbrane uputilo poruku borcima "Vagnera"

Ministarstvo odbrane Rusije navelo je u saopštenju upućenom plaćenicima "Vagnera" da su "prevareni i uvučeni u zločinačku avanturu“ šefa te grupe Jevgenija Prigožina, prenosi Rojters.

U saopštenju objavljenom na Telegramu, ministarstvo je pozvalo borce "Vagnera" da kontaktiraju predstavnike ministarstva, poručujući da će im bezbednost biti zagarantovana.

08.12 Putin se uskoro obraća javnosti

Ruski predsednik Vladimir Putin uskoro će se obratiti javnosti preko televizije, prenela je agencija Tas navode Kremlja.

Šef paravnoje grupe "Vagner" Jevgenij Prigožin prethodno je pozvao ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua da dođe u Rostov na Donu kod njega na sastanak.

08.00 Prigožin: Stigli smo u Rostov, ako ne dođu Šojgu i Gerasimov krećemo ka Moskvi

Šef privatne vojne kompanije "Vagner" Jevgenij Prigožin u video-snimku objavljenom na društvenim mrežama zahteva da ministar odbrane Sergej Šojgu i najviši ruski general Valerij Gerasimov dođu kod njega na sastanak u Rostov na Donu. On je potvrdio da su on i njegove trupe ušle u komandu ruske vojske u gradu Rostov na Donu, ključnom centru za ruski napad na Ukrajinu, i da je preuzeo vojne lokacije među kojima i jedan aerodrom.

"Stigli smo ovde, želimo da primimo načelnika generalštaba i Šojgua", rekao je Prigožin na snimku.

Prema njegovim rečima, ako ne dođu, blokiraće grad Rostov i krenuti ka Moskvi.

Tanjug/AP/Prigozhin Press Service

 

07.00 Zapadni zvaničnici za CNN: Ukrajinska kontraofanziva ne ispunjava očekivanja

Ukrajinska kontraofanziva u ranim fazama ima manje uspeha od očekivanog, dok ruske snage pokazuju više kompetentnosti nego što je Zapad predvideo, piše CNN pozivajući se na navode nekoliko zapadnih zvaničnika.

Kontraofanziva "ne ispunjava očekivanja ni na jednom frontu", rekao je jedan od neimenovanih izvora CNN. 

Prema zapadnim procenama, ruske linije odbrane su se pokazale kao dobro utvrđene, što otežava ukrajinskim snagama da ih probiju. Pored toga, ruske snage su efikasnije rasporedile vazdušne snage.

Kako navodi jedan od izvora, ukrajinske snage pokazuju se "ranjivim" na minskim poljima, a ruske snage su "kompetentne" u njihovoj odbrani.

Zvaničnici su upozorili da je kontraofanziva i dalje u ranoj fazi – i da će SAD i njeni saveznici "ostati optimistični" da će ukrajinske snage moći vremenom da ostvare teritorijalne dobitke. SAD i njihovi saveznici će verovatno sačekati bar do jula za potpuniju procenu napretka kontraofanzive koja je postepeno pokrenuta tokom poslednjih nekoliko nedelja i koja se smatra ključnom za određivanje ko će na kraju pobediti u ratu.

Sagovornici CNN navode i da su poslednjih dana ukrajinske snage imale više uspeha u gađanju i obaranju ruskih aviona.

06.40 EU odobrava uvećanje fonda za ukrajinsko oružje za još 3,5 milijardi evra

Ministri spoljnih poslova Evropske unije odobriće povećanje od 3,5 milijardi evra u fond vojne pomoći koji se koristi za finansiranje oružja i municije za Ukrajinu, saopštili su zvaničnici u petak.

Očekuje se da će ministri na sastanku u Luksemburgu u ponedeljak podići finansijsku granicu za Evropski mirovni fond (EPF), koji je već izdvojio oko 5,6 milijardi evra vojne pomoći Ukrajini, preneo je Rojters.

Međutim, prema zvaničnicima, Mađarska nastavlja da blokira dodelu još jedne tranše fonda od 500 miliona evra za Ukrajinu.

06.20 Evropska unija dogovorila 11. paket sankcija Rusiji

Evropska unija je dogovorila jedanaestu rundu sankcija Rusiji, uključujući zabranu izvoza trećim zemljama, što pomaže Kremlju da zaobiđe postojeće mere.

To će značiti suzbijanje "obmanjujućih praksi", uključujući korišćenje tankera iz drugih zemalja za prevoz ruske sirove nafte u luke EU. Uvoznici robe od gvožđa i čelika takođe će se suočiti sa strožim ograničenjima na sirovine koje su prerađene u trećim zemljama. 

Novi mehanizmi omogućiće EU da "ograniči prodaju, snabdevanje, transfer ili izvoz određene sankcionisane robe i tehnologije u određene treće zemlje", navodi se u saopštenju.

Takođe, dodato je 87 novih subjekata na listu onih koji direktno podržavaju ruski rat u Ukrajini uz ograničenja izvoza artikala napredne tehnologije u zemlje koje sada uključuju Kinu, Uzbekistan, Ujedinjene Arapske Emirate, Siriju i Jermeniju.

06.00 Sirene za opasnost širom Ukrajine

Sirene za vazdušnu opasnost juče su se oglasile širom Ukrajine, uz upozorenje na ruske raketne i napade dronovima. Telegram kanali izvestili su o eksplozijama u nekoliko regiona, od Lavova na zapadu, pa sve do Hersona na jugu, u kojem su najmanje dve osobe poginule, dok je više njih hospitalizovano.

Ukrajinsko vazduhoplovstvo je saopštilo da je protivvazdušna odbrana u ranim jutarnjim satima oborila 13 ruskih krstarećih raketa koje su ciljale vojni aerodrom u zapadnoj oblasti Hmeljnicki. 

Komentari (1)

PKG

24.06.2023 09:35

Matematika je prosta , placenicke vojske ratuju za pare, ko plati više, taj kontroliše....nova faza suludog rata , a plus mu neko obećao da će biti novi Putin ,sou ,jadan narod i u jadnoj Ukrajini i u Rusiji ...

Evropa