Evropa

Ukaz predsednika Republike Srpske objavljen u Službenom glasniku, Tužilaštvo BiH formiralo predmet

Komentari

Autor: Tanjug

09/07/2023

-

11:15

Ukaz predsednika Republike Srpske objavljen u Službenom glasniku, Tužilaštvo BiH formiralo predmet
Ukaz predsednika Republike Srpske objavljen u Službenom glasniku, Tužilaštvo BiH formiralo predmet - Copyright Tanjug/SRNA/Borislav Zdrinja, www.narodnaskupstinars.net

veličina teksta

Aa Aa

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine formiralo je predmet povodom potpisivanja odluke i objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske (RS) Ukaza predsednika RS Milorada Dodika o proglašenju zakona da se odluke visokog predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku i da se odluke Ustavnog suda BiH ne primenjuju na teritoriji tog entiteta BiH.

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić naveo je da u timu rade tri tužioca zajedno sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA) i drugim nadležnim agencijama.

"U Tužilaštvu BiH, u navedenom predmetu, formiran je tim od tri tužioca, koji zajedno sa SIPA, kao i drugim bezbednosnim i policijskim agencijama, preduzimaju zakonom predviđene aktivnosti o čijim rezultatima će javnost biti obaveštena", rekao je Grubešić za Klix.ba.

Do formiranja predmeta je došlo pre današnjih potpisivanja i objave odluka, koji su usledili nakon što je Vlada RS na jučerašnjoj telefonskoj sednici postavila Miloša Lukića za v.d. direktora Službenog glasnika RS, prenose Nezavisne novine.

Lukić je potpisao ranije danas odluke o objavljivanju ukaza Dodika o proglašenju zakona kojima je predviđeno da se odluke visokog predstavnika u BiH ne objavljuju u Službenom glasniku i da se odluke Ustavnog suda ne primenjuju na teritoriji RS.

Dodik je u petak potpisao izmene i dopune Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa RS, koje je visoki predstavnik poništio 1. jula.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje, poništio je 1. jula zakon kojim se ukida obaveza objavljivanja odluka visokog predstavnika u Službenom glasniku Republike Srpske i Zakon o nesprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji Republike Srpske, koje je prethodno usvojila Skupština Republike Srpske.

Šmit je takođe nametnuo izmene krivičnog zakona BiH na način da se radnje, kojim se narušava ustavni poredak države, tretiraju kao krivično delo.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa