Evropa

Italijanski predsednik: Ako ne iskoristimo novac iz fonda EU, to će biti poraz cele Italije

Komentari

Autor: Tanjug

27/07/2023

-

16:32

Italijanski predsednik: Ako ne iskoristimo novac iz fonda EU, to će biti poraz cele Italije
Serđo Matarela - Copyright Tanjug/AP/Giuseppe Lami

veličina teksta

Aa Aa

Ako Italija ne investira u potpunosti sredstva iz EU fonda za oporavak, to će biti poraz cele nacije, izjavio je danas predsednik ove zemlje Serđo Matarela.

"Bilo kakav neuspeh ili samo delimičan uspeh ne bi bio poraz za vladu, već za celu Italiju: tako će ga protumačiti van naših granica, takav bi bio i u stvarnosti", izjavio je Matarela, prenosi Rojters. 

On je pozvao sve političke partije, vlast i opoziciju, da pokažu odgovornost i omoguće glatko korišćenje novca iz EU, rekavši da su ta sredstva "suštinski važna" za Italiju.

"Danas želim da istaknem da to nije problem za italijansku vladu, za ovu ili dve prethodne vlade, već za celu Italiju", rekao je Matarela.

Italija je 2020. godine obezbedila 191,5 milijardi evra jeftinih kredita i grantova iz fonda EU da bi se ekonomski oporavila od pandemije, podseća britanska agencija.Mnogi u ovim sredstvima vide jedinstvenu priliku za jačanje italijanske privrede, ali vlada Italije ne uspeva da na vreme ispuni političke ciljeve koji su prvobitno dogovoreni sa Evropskom komisijom (EK). 

Ispunjavanje ovih uslova je neophodno za postepenu isplatu sredstava iz briselskog fonda. 

Uzroci ovih problema su, između ostalog, birokratska nesposobnost u Italiji i nedostatak stručnosti u upravljanju takvim investicionim projektima, smatra Rojters.

Vlada premijerke Đorđe Meloni je ovog meseca objavila da je postignut dogovor sa EK, na osnovu koga će Rim od Brisela dobiti ratu obećane pomoći u iznosu od oko 18,5 milijardi evra.

Ova pomoć je bila zamrznuta u martu.

Italija nije uspela ni da blagovremeno potroši 67 milijardi evra pomoći koje je već dobila od EU, a to može da se odrazi i na rast italijanskog BDP-a.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa