Evropa

RAT U UKRAJINI Rusija: Odbijen napad dronom na Moskvu, Kijev: Napredujemo južno od Bahmuta

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/08/2023

-

07:48

RAT U UKRAJINI Rusija: Odbijen napad dronom na Moskvu, Kijev: Napredujemo južno od Bahmuta
RAT U UKRAJINI Rusija: Odbijen napad dronom na Moskvu, Kijev: Napredujemo južno od Bahmuta - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 544. dan rata u Ukrajini. Mini turneja ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog donela je rezultate - Holandija i Danska najavile su da će poslati borbene avione F-16 Kijevu, a prve isporuke će biti realizovane oko Nove godine. Zelenski je odluku nazvao "prelomnim sporazumom". Danska će isporučiti ukupno 19 mlaznjaka, dok Holandija na raspolaganju ima ukupno 42 vazduhoplova F-16. U ovim zemljama je predviđena i obuka inženjera i pilota za ove avione.

Ključni događaji:

  • Erdogan: Moguć sastanak s Putinom i razgovor o crnomorskom izvozu žita
  • Gladkov: Ruska PVO oborila dva drona u ruskoj Belgorodskoj oblasti, nema povređenih
  • Prve isporuke holandskih i danskih F-16 Ukrajini oko Nove godine
  • Reznikov: Sledeći sastanak kontakt grupe za podršku Ukrajini sredinom septembra
  • Komandant ukrajinskog vazduhoplovstva: F-16 je već bio u Ukrajini

        Kako je protekao prethodni dan u Ukrajini pročitajte u jučerašnjem blogu  

Euronews

 

           Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.26 Izložba uništenog ruskog oružja u centru Kijeva

Ukrajina je danas poređala spaljene ruske tenkove i borbena vozila duž centralne ulice Kijeva, dok se Ukrajinci pripremaju za obeležavanje drugog ratnog Dana nezavnosti. Državni praznik, kojim se u četvrtak obeležava 32 godine nezavinosti od Moskve, pada tačno 18 meseci nakon što je Rusija pokrenula invaziju na svog južnog suseda.

Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky

 

 

22.15 Medvedev pozvao Evropljane da se "ne igraju avionima"

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Ruske Federacije Dmitrij Medvedev pozvao je danas Evropljane da se "ne igraju avionima", komentarišući izjavu nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok koja je odluku Holandije i Danske da prebace borbene avione F-16 u Ukrajinu nazvala "dobrim danom za Ukrajinu i Evropu".

Medvedev je poručio da bi jedan od takvih "dobrih dana" mogao da bude poslednji za Evropu, prenosi portal Vedomosti.

20.41 Zelenski: Grčka će obučavati naše pilote za upravljanje borbenim avionima F-16

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je danas da će Grčka učestvovati u obuci ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima F-16.

"Grčka će učestvovati u obuci naših pilota za F-16. Zahvalan sam na ovome", rekao je Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije sa grčkim premijerom Kirijakosom Micotakisom u Atini, prenosi Rojters. Opširnije u odvojenoj vesti.

Tanjug AP/Thanassis Stavrakis

 

19.28 Učenici od 10. do 11. razreda u Rusiji učiće o upravljanju dronovima

U Rusiji će učenici od 10. do 11. razreda u okviru osnovne vojne obuke naučiti osnove upravljanja i korišćenja bespilotnih letelica (UAV), objavljeno je na sajtu ruskog ministarstva prosvete.

Ministarstvo napominje da na kraju tog kursa vannastavnih aktivnosti studenti treba da steknu predstavu o karakteristikama upotrebe dronova na bojnom polju, preneo je TASS.

Ministarstvo je ranije saopštilo da bi škole mogle da uvedu osnovnu vojnu obuku  nakon odobrenja roditelja. Ekspert Glavne vojno-političke uprave Ministarstva odbrane Rusije potpukovnik Mihail Borodin prethodno je rekao da je Ministarstvo odbrane zajedno sa Ministarstvom prosvete razvilo program početne vojne obuke koji će obuhvatiti upravljanje motorizovanim jedinicima, taktičku medicinu i upravljanje dronovima.

18.55 Zelenski doputovao u Atinu na večeru koju organizuje Micotakis

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski doputovao je danas u Atinu gde će prisustvovati večeri lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije koju organizuje premijer Grčke Kirijakos Micotakis.

"Naš zajednički prioritet - prioritet svih Evropljana - jeste da sve nacije na svim kontinentima mogu da žive bezbedno i u slobodi", napisao je Zelenski na društvenoj mreži X (Tviteru).
On je dodao da "što je svet stabilniji, stabilniji je i naš evropski dom".

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je saopštio da će se sutra "u četiri oka" sastati sa ukrajinskim kolegom u Atini.

 

 

18.08 Gladkov: Ruska PVO oborila dva drona u ruskoj Belgorodskoj oblasti, nema povređenih

Ruska PVO oborila je danas dve bespilotne letelice u ruskoj Belgorodskoj oblasti koja se graniči sa Ukrajinom, a nema povređenih, izjavio je načelnik regiona Vjačeslav Gladkov.

Gladkov je napisao na Telegramu da su pričinjena manja oštećenja na fasadama i prozorima tri porodične kuće u selu Nikolskoe, kao i dva na automobila prilikom obaranja drona, preneo je TASS.

Prilikom obaranja drugog drona u blizini sela Bezljudovka u oblasti Šebekino, prema preliminarnim podacima, nema ni žrtava, niti štete, rekao je Gladkov. Gladkov je ranije tokom dana izjavio da je ukrajinski dron izvršio napad na selo u okrugu Grajvoron u Belgorodskoj oblasti kada je oštećen automobil, dok povređenih nije bilo.

15.37 Erdogan: Moguć sastanak s Putinom i razgovor o crnomorskom izvozu žita

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da je moguće da će se (uskoro) sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i razgovarati s njim o crnomorskoj inicijativi za transport žita, ukoliko pronađe prostora u svom zgusnutom rasporedu obaveza u septembru, prenosi agencija Anadolu. O mogućim mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine, Erdogan je rekao da se nada rezultatima ukoliko bi se Putin i ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saglasili da Turska posreduje u njima.

15.29 Ekonomski rast Ukrajine u julu usporio na osam odsto međugodišnje

Ekonomski rast Ukrajine je u julu usporio na osam odsto međugodišnje sa junskih 15 odsto, saopštio je ukrajinski Institut za ekonomska istraživanja i političko savetovanje (IER). Kako navodi IER, ukrajinski BDP je u julu sporije rastao zbog efekta visoke baze od prošle godine, kada je ekonomija u trećem kvartalu usporila pad, prenosi Interfaks.

U sektoru proizvodnje, ukrajinski BDP je u odnosu na isti mesec lane porastao za više od 20 odsto, kao i u trgovini - za 27 odsto, a u poljoprivredi za pet odsto. Ukrajinska državna služba za statistiku još nije objavila procenu BDP-a za drugi kvartal, a ranije je saopštila da je privreda ove zemlje u prvom kvartalu 2023. godine pala za 10,5 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine.

14.20 Iranska vojna delegacija stigla u Moskvu

Iranska vojna delegacija stigla je u Moskvu kako bi razgovarala sa tamošnjim zvaničnicima o saradnji između iranskih i ruskih kopnenih snaga, prenela je ruska agencija Tas pozivajući se na ministarstvo odbrane.

Rusija i Iran podležu ekonomskim sankcijama Zapada, a njihov odnos postao je bliži u vojnim i drugim područjima otkako je Rusija poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu, prenosi britanski "Gardijan". 

Ovaj portal podseća i da su zemlje Zapada optužile Iran da je prodao veliki broj dronova Moskvi koja ih koristi protiv Ukrajine, ali da te optužbe Teheran negira. 

12.30 Zelenski: Ako Rusija pobedi, biće ugroženi njeni susedi

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio se jutros danskom parlamentu u Kopenhagenu, zahvalivši danskim političarima što pomažu njegovoj zemlji da se odupre invaziji Rusije, dan nakon što su Danska i Holandija objavile da će Kijevu obezbediti borbene avione F-16 američke proizvodnje.

On je upozorio da će, ako Rusija pobedi u ratu, drugi delovi Evrope biti u opasnosti od vojne agresije Kremlja.

"Svi susedi Rusije su ugroženi ako Ukrajina ne pobedi. Međunarodno pravo neće biti ponovo uspostavljeno, a bilo koja demokratija sveta može postati meta – za rakete, plaćenike, ili za destabilizaciju. Ali, Ukrajina će pobediti. Hvala vam za svu pruženu pomoć“, rekao je Zelenski.

 

 

10.33 Vorobjov: Dve osobe povređene prilikom pada delova drona u Moskovskoj oblasti

Dve osobe su povređene prilikom pada delova oborene bespilotne letelice u Moskovskoj oblasti, saopštio je danas gubernator Andrej Vorobjov. On je naveo da je olupina jednog od dva drona koja je danas presrela ruska PVO pala na baštensku kuću u gradskom okrugu Istra, prenosi list Izvestija.

"Dve osobe su povređene - muškarac je hospitalizovan u medicinskoj ustanovi, žena je odbila hospitalizaciju", napisao je Vorobjov na svom Telegram kanalu. Osim toga, razbijeni su prozori na tri kuće, a hitne službe su na licu mesta.

08.35 Malijar: Situacija u Harkovskoj oblasti teška, napredujemo južno od Bahmuta

Situacija u Harkovskoj oblasti na istoku Ukrajine je "teška", ali ukrajinske snage odbijaju ruske napade i ponovo su zauzele nekoliko kvadratnih kilometara na istočnom frontu tokom prošle nedelje, rekla je zamenica ministra odbrane Hana Malijar.

"Situacija na Kupjanskom pravcu je teška. Neprijatelj ne ostavlja planove za napredovanje, povlače dodatne snage. Mi smo sigurni u naše branioce, tamo je jako teško aii neprijatelj ne napreduje", rekla je Malijar.

Dodala je da ukrajinske snage napreduju južno od Bahmuta, grada koji su ruske snage zauzele u maju nakon krvave višemesečne borbe, i da su tokom protekle nedelje oslobodile još tri kvadratna kilometra.

Prema njenim rečima, nema značajnih promena u situaciji na jugu, gde ukrajinske snage pokušavaju da stignu do Azovskog mora. Ukrajinska vojska saopštila je u četvrtak da je postigla uspehe na jugoistočnom frontu, iz novooslobođenog sela Urožajne.

07.43 Aerodrom u Moskvi ograničio letove posle izveštaja o dronu

Moskovski aerodrom Domodedovo ograničio je dolaske i odlaske, javile su u ponedeljak ruske novinske agencije. Taj korak je preduzet "kako bi se osigurale dodatne mere bezbednosti letova", preneli su Tas i RIA Novosti, pozivjaući se pres-službu aerodroma.

Rojters takođe prenosi da su dolasci i polasci sa moskovskog aerodroma Vnukovo obustavljeni, nakon izveštaja o odbijenom napadu dronom na Moskvu.

07.15 Rusija: Odbijen napad dronom na prestonicu

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je osujetilo "napad ukrajinske bespilotne letelice na region Moskve, bez prijavljenih žrtava".

"Pokušaj Kijeva da izvede napad bespilotne letelice tipa aviona osujećen je u ponedeljak ujutru", prenela je agencija AFP citirajući ministarstvo.

Navodi se da je dron "prigušen elektronskim sredstvima ratovanja", i da se srušio u okrugu Odincovo, na jugozapadu Moskve.

Poslednjih nedelja su odbijena dva napada dronom nad moskovskim biznis okrugom, od kojih je svaki naneo manju štetu na fasadama visokih zgrada. U maju su dronovi oboreni u blizini Kremlja.

06.30 Reznikov: Sledeći sastanak kontakt grupe za podršku Ukrajini sredinom septembra

Sledeći sastanak zapadne kontakt grupe za podršku Ukrajini biće održan u sedmici od 17. septembra u Ramštajnu u Nemačkoj, najavio je ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov.

"Preliminarno, to će se održati u sedmici između 17. i 24. septembra", rekao je Reznikov u intervjuu ukrajinskoj novinarki Adrijani Kučer objavljenom na njenom Jutjub kanalu.

Prvi sastanak kontakt grupe za pomoć Ukrajini održan je u američkoj vazduhoplovnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj u aprilu 2022. godine. Prethodni takav sastanak održan je u formatu video konferencije 18. jula, preneo je TASS.

06.20 Komandant ukrajinskog vazduhoplovstva: F-16 je već bio u Ukrajini

Komandant Vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Mikola Oleščuk izjavio je juče da su lovci F-16 ranije već sletali na aerodrome u Ukrajini tokom vežbi.

"Avion F-16 je bio u Ukrajini. Sletao je na naše aerodrome. Izvodili smo zajedničke vežbe sa pilotima F-16. U skladu sa tim, imamo iskustvo sa avionom F-16. Mislim da je to od suštinskog značaja", rekao je Oleščuk, prenosi Unian.

Prema njegovim rečima, rad na pripremi ukrajinskih pista je već u toku, posebno se sprovodi set mera.

06.10 Prve isporuke holandskih i danskih F-16 Ukrajini oko Nove godine

Holandija i Danska Ukrajini će poslati borbene avione F-16, a prve isporuke očekuju se oko Nove godine, najavili su juče premijeri dve zemlje članoice NATO koje je posetio ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski.  Danska će isporučiti 19 mlaznjaka, a prvih šest Ukrajini bi trebalo da budu isporučeni oko Nove godine. Potom će tokom 2024. isporučiti osam, pa još pet 2025, rekla je danska premijerka Mete Frederiksen. Holandski premijer 

Holandski premijer Mark Rute izjavio je da će ova zemlja isporučiti neodređeni broj borbenih aviona F-16 Ukrajini čim se ispune uslovi za transfer. Iako Rute nije precizirao koliko aviona će obezbediti Ukrajini, Zelenski je na svom Telegram kanalu saopštio da će Ukrajina od Holandije dobiti 42 aviona.

 

 

06.00 Rusija: Sprečen napad dronovima na Belgorod

Rusko ministarstvo obrane saopštilo je juče da je protivvazdušna odbrana spriječila napad dve bespilotne letelicae na regiju Belgorod, koja graniči s Ukrajinom i česta je meta napada ukrajinskih dronova.

U odvojenom saopštenju regionalni guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov rekao je da je oboreno 12 meta u vazduhu na prilazima gradu Belgorodu, prenosi Rojrets.

Komentari (0)

Evropa