Aktuelno iz kulture

Đorđe Marković: Televizijska serija "V (Fau) efekat" vodi gledaoce iza pozorišne zavese

Komentari

Autor: Tanjug

20/02/2024

-

10:31

Đorđe Marković: Televizijska serija "V (Fau) efekat" vodi gledaoce iza pozorišne zavese
Đorđe Marković: Televizijska serija "V (Fau) efekat" vodi gledaoce iza pozorišne zavese - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Đorđe Marković je zajedno sa Gordanom Kičićem režirao novu seriju "V (Fau) efekat" koja se od nedavno emituje na Superstar TV kanalu. Veliki deo serije odvija u pozorištu, a reditelj objašnjava da naziv upućuje na "fau efekat" koji u pozorišnom rečniku označava efekat distanciranja.

"Nastao je za vreme (pisca Bertolda) Brehta i govori o tome da je to samo slika realnosti, a nije prava realnost. Mi se u seriji poigravamo sa time da li pozorište može da postane realnost ili ne", dodao je Marković.

U "V (Fau) efektu" scenariste Đorđa Milosavljevića i koscenaristkinje Maje Todorović, Gordan Kičić i Marković su se kao reditelji trudili da daju svoj pečat, a "serija je malo drugačija od onoga što smo do sada imali priliku da gledamo".

"Ne mislim da li je bolja ili lošija - samo mesto dešavanja, način na koji je pričana priča, je čini mi se malo drugačije. Ovo je  klasičan 'whodunnit', znači tražimo ko je ubica u osam epizoda", naveo je Marković.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Prema njegovim rečima, pored trilerskog zapleta autori su se trudili da ubace "neku vrstu lokalnog i finog crnog humora, koji je i ranije provejavao kroz Gordanove serije i film".

Marković je naglasi oda je jako zanimljiv nivo priče, za koji će se gledaoci dosta vezati, "privirivanje iza pozorišne zavese".

"Gledaoci će imati prilike da vide šta se sve dešava u pozorištu, što ne mogu da vide kad gledaju predstavu", istakao je Marković.

Prema njegovim rečima, u seriji postoje razni tipovi pozorišnih glumaca, a tu su i male intrige koje postoje ne samo u pozorištu, nego većini radnih mesta.

"Volim da kažem za ovu seriju da je to prava televizija, u najlepšem smislu reči.  Ovo jeste namenjeno gledaocima i postoje svi preduslovi da ljudi vole da gledaju ovu stvar", naveo je reditelj.

Marković je dodao da su to "misterija, intriga, ljubav i prilično ozbiljna akcija", odnosno "kolaž raznih stvari koje su namenjene pravom gledaocu".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura