Aktuelno iz kulture

Objavljene nominacije za "Tarnerovu nagradu": Četiri kandidata za prestižno britansko priznanje u svetu umetnosti

Komentari

Autor: Euronews

25/04/2024

-

09:24

Objavljene nominacije za "Tarnerovu nagradu": Četiri kandidata za prestižno britansko priznanje u svetu umetnosti
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Muzej Tejt u Londonu objavio je nominacije za prestižnu "Tarnerovu nagradu", a ove godine u trci su četiri umetnika: Pio Abad, Klodet Džonson, Džeslin Kaur i Delejn Le Bas.

Biće to četrdeseta dodela nagrade koja nosi ime engleskog slikara Dž. M. V. Tarnera, ustanovljene 1984. godine, a čiji su laureati bili neki od najznačajnijih stvaralaca poput Dejmijena Hersta, Stivija Mekvina i Aniša Kapura.

Pobednik će biti proglašen 3. decembra, u Tejt galeriji, a radovi nominovanih umetnika biće izloženi od 25. septembra, pa sve do 16. februara naredne godine.

Prvoplasirani će osvojiti i novčanu nagradu u iznosu od 29.000 evra, dok ostali nominovani dobijaju po 11.600 evra. Euronews predstavlja sve umetnike koji su u trci za "Tarnerovu nagradu":

Pio Abad

Filipinski umetnik Pio Abad poznat je po upotrebi predmeta, tekstila, crteža i slika kako bi oslikao svoje kulturološko poreklo. Abad je počeo da se bavi umetnošću u rodnoj Manili, pre nego što će se preseliti u Veliku Britaniju, gde je diplomirao u Glazgovu, a zatim i Londonu i od tada izlagao svoje radove širom sveta.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pio Abad (@pioabad)

 

Njegova solo izložba "To Those Sitting in Darkness" koja je predstavljena u Ašmolean muzeju u Oksfordu potekla je iz njegove multimedijalne prakse i donela mu nominaciju za prestižnu nagradu.

"Žiri pohvaljuje preciznost i eleganciju kojom Abad kombinuje istraživanje sa novim umetničkim radom, kako bi postavljao pitanja muzejima. Takođe je izvanredan u pogledu osetljivosti i jasnoće kojom istoriju dovodi u sadašnjost", stoji u obrazloženju žirija. 

Klodet Džonson

Klodet Džonson je jedna od osnivačica BLK Art grupe, kolektiva vizuelnih umetnika koja je formirana početkom osamdesetih. Ona je poznata po slikama crnaca u velikim formatima i upotrebom pastela, gvaša i akvarela.

Njene solo izložbe - "Presence" u Kurto galeriji u Londonu i "Drawn Out" u Ortuzar projektima u Njujorku - predočili su živopisnu karijeru u predstavljanju crnaca u zapadnoj umetnosti kroz portrete njenih članova porodice i prijatelja.

"U godini koja je predstavljala prekretnicu u njenom stvaralaštvu, žiri je bio zapanjen njenom osetljivošću i dramatičnom upotrebom linije, boje, prostora i razmera, kako bi izrazila saosećajnost i intimnost sa svojim subjektima", navodi se u obrazloženju.

Džaslin Kaur

Rođena u Glazgovu 1986. Džaslin Kaur brzo se pozicionirala kao jedna od vodećih mladih britanskih umetnica, koja je izlagala širom zemlje.

Njena izložba "Alter Altar" u Tramveju, nedaleko od njene kuće u Glazgovu, donela joj je nominaciju za Tarnerovu nagradu.

Personifikujući svakodnevne predmete kroz zvučne instalacije - porodične fotografije, tepihe, stari Ford Escort prekriven heklanjem - Kaur je istraživala svoje indijsko poreklo i kulturno nasleđe.

"Žiri pohvaljuje evokativnu kombinaciju zvuka i skulpture ove umetnice, kako bi se bavila porodičnim sećanjima i zajedničkom patnjom", navodi se u saopštenju žirija.

Delejn Le Bas 

Britanska umetnica Delejn le Bas romskog porekla izlagala je u prvom Romskom paviljonu na Bijenalu u Veneciji 2007.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Delaine Bas (@delainelebas)

 

Nominaciju joj je donela njena prezentacija "Incipit Vita Nova. Here Begins The New Life/A New Life Is Beginning"  koja je upoznala posetioce sa romskom istorijom, mitologijom, ali i prikazala umetnicin doživljaj smrti njene bake. 

"Primećujući hrabrost Le Bas u ovom trenutku njenog stvaralaštva, žiri je bio impresioniran energijom i neposrednošću prisutnom u ovoj izložbi i njenom moćnom izrazu u vreme haosa", stoji u obrazloženju.

Komentari (0)

Kultura