Aktuelno iz kulture

Strahinja Blažić: Scenario "Crne svadbe" je remek-delo

Komentari

Autor: Tanjug

11/11/2021

-

10:25

Strahinja Blažić: Scenario "Crne svadbe" je remek-delo
Tanjug/Dragan Kujundžić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Gost nove epizode video serijala "Tanjug Reflektor" bio je glumac Strahinja Blažić koji je govorio o svojim ulogama u predstavi "Gospođica Julija", seriji "Crna svadba" i filmu "Lihvar".

Blažić je rekao da u komadu "Gospođica Julija" igra jedini muški lik - Žana - a priprema uloge je za njega bila "proces jako zahtevan, ali dragocen", pogotovo zato što je radio sa proslavljenim rediteljem Harisom Pašovićem.

Prema njegovim rečima, komad Avgusta Strindberga (1849-1912) je i danas aktuelan kao kad je pisan, jer su klasne razlike i dalje velike, a bavi se i problemom izolovanosti pojedinca, represijom koju trpi od porodice i društva, kao i o problemima seksualnosti.

Tanjug/Dragan Kujundžić

 

"Rad sa Pašovićem vratio mi je veru u pozorište, u rad, u iskrenost u pristupu i posvećenosti... Imao sam apsolutno poverenje u Pašovića, ni u jednom trenutku se nisam osećao nelagodno, niti da radim nešto što nije na liniji radnje, što nije dobro za komad, a samim tim i za mene", naglasio je glumac.

Blažić je ocenio da je "Gospođica Julija" "iskrena u svojoj nameri, ne eksplicitna" i da je važno što se izvodi u "Madlenijanumu" kako bi ljudi saznali da se u toj kući "dešavaju predstave koje su malo drugačije od onih na koje su navikli".

Scenario za seriju "Crna svadba" je jedini koji je Blažić pročitao na mobilnom telefonu, pošto ga je tako dobio od prijatelja scenariste Strahinje Madžarevića.

"Ne mogu da čitam sa telefona. Ja sam 'stara škola', moram da uzmem papir i čitam. Ali sam sve pročitao u cugu i odmah sam ga zvao i rekao: 'Strajo, ne zato što si moj drug, ali zaista si napisao remek-delo!' To se u komadu čitalo", prisetio se Blažić.

Kada ga je reditelj Nemanja Ćipranić pozvao da u psihološkom trileru prožetim vlaškom magijom, pored Uliksa Fehmiua, Jelene Ðokić, Nikole Koja, Slavka Stimca i drugih, igra DB-ovca Marka, Blažić kaže da je znao da će "Crna svadba" da bude "dobar i kvalitetan" projekt.

Inače, "Crna svadba" emituje se od 23. oktobra na Superstar TV, a nove epizode možete da gledate svakog vikenda od 21h.

Pored "Crne svadbe" Blažić je po Madžarevićem scenariju igrao i u filmu "Lihvar" reditelja Nemanje Ćeranića, koji je prema njegovim rečima "sniman iskreno iz srca bez kalkulacija" i drago mu je što je na kraju posredstvom brojnih festivala i nagrada stigao do publike.

"Sa Ćeranićem sam radio 'Grupu' i 'Švindlere'. Sa njim bih da radim do kraja života", zaključio je glumac.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura