Aktuelno iz kulture

"Leteći cirkus Montija Pajtona" - revolucija posle koje mnogo toga nije ostalo isto kao što je bilo pre

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/03/2022

-

20:21

"Leteći cirkus Montija Pajtona" - revolucija posle koje mnogo toga nije ostalo isto kao što je bilo pre
"Leteći cirkus Montija Pajtona" - revolucija posle koje mnogo toga nije ostalo isto kao što je bilo pre - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pre više od pedeset godina emitovana je prva epizoda serije koja je obeležila britansku pop-kulturu, a prvi put posle 35 godina "Leteći cirkus Montija Pajtona" ponovo će biti emitovan na televiziji u Velikoj Britanijia.

Prema pisanju britanskog Metroa, That’s TV, obezbedila je ekskluzivna televizijska prava za svoje mreže na kojima će biti emitovane sve četiri sezone ove kultne serije.

"Više od 50 godina, 'Leteći cirkus Montija Pajtona' je imao vernu publiku. Serija se smatra jednom od najvećih humorističkih serija ikada napravljenih na svetu. Ona je zaista vanvremenska, a njen uticaj se i danas vidi. Ovo je deo našeg nacionalnog nasleđa, ali predugo je ova kultna serija bila čuvana u arhivama. Ponosni smo što smo stekli ekskluzivna besplatna TV prava za svaku epizodu i prikazaćemo ih sve u potpunosti i bez cenzure ovog proleća", izjavio je predstavnik That's TV.

"Leteći cirkus Montija Pajtona" prvi put je emitovan 5. oktobra 1969. godine na prvom kanalu BBC, a do 1947. emitovano je 45 epizoda. 

"Pajtonovci" su poslednji put na britanskom javnom servisu reprizirani 1988, tako da je upravo objavljena vest sigurno obradovala mnoge fanove na ostrvu.

profimedia

 

Scenaristi serije i glavni glumci bili su Džon Kliz, Erik Ajdl, Teri Džouns, Majkl Pejlin i Grejem Čapmen, a ravnopravan član kreativnog tima "Monti Pajton" bio je i danas uvaženi reditelj Teri Gilijam, jedini Amerikanac u postavi.

Pejlin i Džouns su pohađali Oksford, gde su se i upoznali, dok su Kliz, Čepmen i Ajdl bili članovi "Futlajtsa", čuvene pozorišne trupe sa Univerziteta u Kembridžu. 

Pre "Letećeg cirkusa", putevi studenata sa Oksforda i Kembridža su se "ukrstili" u radu na raznim zabavnim radio i TV emisija na BBC.

Sajt Yugopapir podseća na intervju iz TV Revije u kome Bari Tuk sa BBC kaže da je 1969. počeo da traga za novim ljudima i autorima. Odmah je odbacio ponude profesionalaca i obratio se pravim amaterima i entuzijaskima, koji su se tek probijali.

"Pažljivo sam pratio televizijske reklamne emisije jer tu uvek ima nečeg novog. I nisam se prevario. Jedna mi se odmah dopala, prvog zbog originalne špice pune duhovitih kombinacija crteža i fotografije i zatim nenametljivog reklamiranja pojedinih proizdvoda. Raspitao sam se za autore. Bila je to grupa mladih, bez kojih ne bi bilo Letećeg cirkusa", naveo je Tuk u pomenutom razgovoru povodom projekcije celovečernjeg filma vesele družine koji je prikazan na Festu 1971. 

profimedia

 

Naziv serije "Leteći cirkus Montija Pajtona", kako se pronalazi, nastao je delimično i zbog reputacije koju je neobična družina imala u BBC. Majkl Mils, jedan od šefova u zabavnom programu britanskog javnog servisa, navodno je insistirao da reč "cirkus" bude uključena u naziv serije, jer su za grupu razbarušenih momaka govorili da "tumaraju po zgradi kao cirkus".

Oni sami su dodali reč "leteći", da bi izbegli asocijaciju na pravi cirkus, a i da bi "zvučalo kao neki termin iz Prvog svetskog rata". "Monti Pajton" im je, kako su govorili, zvučalo kao ime "nekog izuzetno lošeg pozorišnog agenta", ali i kao "ime osobe koja bi mogla da ih sve drži na okupu".

profimedia

 

Ova neobična družina napravila je revoluciju u popularnoj kulturi, a njihov humor zasnovan na apsurdu, neskrivena ciničnost, otvoreno ruganje svakoj vrsti autoriteta, učinili su da mnogo toga ne ostane isto kao što je bilo pre.

Nakon serije, snimili su i pet dugometražnih filmova: "A sada nešto sasvim drugačije", "Monti Pajton i Sveti gral", "Žitije Brajanovo", "Monti Pajton uživo u Holivudu" i "Smisao života Montija Pajtona", dok su godinama pokušavali da snime i nastavak serije.

Povodom četrdesete godišnjice Montija Pajtona objavljen je dokumentarac "Monti Pajton: Skoro pa istina (Advokatova verzija)", kao i monografija posvećena nastupima ove družine uživo pred publikom.

O "Letećem cirkusu Montija Pajtona" pisalo se kao o "najsmešnijem serijskom programu ikada snimljenm", te "najvećoj TV emisiji svih vremena u žanru skeč-komedije" i danas se njihovi skečevi smatraju zabavom za celu porodicu.

U nastavku je samo jedan od mogućih izbora njihovih najboljih pet momenata:

1. Pesma drvoseče / The Lumberjack Song

Iako se našla u jakoj konkurenciji, pored već kultnih pesama "Always Look on the Bright Side of Life" i "Every Sperm is Sacred", "The Lumberjack Song" je verovatno najprepoznatljivija pesma "Pajtonovaca".

Ono što je čini još impresivnijom moglo bi biti i to što je, prema rečima Majkla Pejlina, nastala za oko 15 minuta i to na kraju dugog radnog dana.

2. Dramaturg radničke klase / Working-Class Playwright

U savršenoj parodiji na prikaz života radničke klase u britanskom pozorištu tog vremena, glavni junak je Erik Ajdl - dobro obučeni mladić, koji se vraća u dom svojih roditelja (Grejam Čepmen i Teri Džouns), saopštavajući im da želi da bude rudar na kopu ulja pre nego da krene očevim stopama i postane dramaturg.

Skeč se na urnebesan način poigrava klišeom britanske drame, takozvanog "realizma kuhinjske sudopere", koja za glavnog protagonistu ima ogorčenog mladića razočaranog u savremeno društvo. Ali u "Working-Class Paywright" klasne uloge su zamenjene, jer se u poziciji mladića nalaze njegovi roditelji.

3. Španska inkvizicija / The Spanish Inquisition

Prvi put "Španska inkvizicija" se pojavila u okviru druge sezone "Letećeg cirkusa Montija Pajtona" i gotovo odmah postala jedan od omiljenih gegova koji se ponavljao potom tokom celog rada ove trupe.

Početak je naizgled običan razgovor tokom kojeg neko biva ukoren, a koji se onda "požali" rečima: "Nisam očekivao Špansku inkviziciju!". Majkl Pejlin tada upada u prostoriju kao kardinal Himenez, uz podršku par drugih kardinala (u izvedbi dva Terija), pa kaže: "Niko ne očekuje Špansku inkviziciju!". U svakoj verziji skeča, Himenez je beznadežno loše pripremljen.

4. Ministarstvo smešnog hoda / The Ministry Of Silly Walks

"Šta ako postoji čitava grana vlade posvećena finansiranju razvoja smešnog hoda?", postavlja se pitanje, na koje se svesrdno pokušava pronaći odgovor i to impresivnom izgradnjom čitavog imaginarnog sveta.

Briljantan Džon Kliz igra vladinog činovnika strogog izraza lica koji smešni hod shvata vrlo ozbiljno. Neće mu biti teško da upregne svoj autoritet kada kandidat, kog igra Majkl Pejlin, podnese zahtev za finansijska sredstva za rad na njegovom smešnom hodu, za koji Kliz smatra da nije dovoljno smešan da bi bio vredan podrške.

5. Mrtvi papagaj / Dead Parrot

Skeč koji bi možda mogao na najbolji način predstaviti humor i komičarski senzibilitet "Pajtonovaca" nekome ko do sada nije imao priliku da gleda ovu duhovitu družinu. Postavljaju apsurdnu premisu kojoj se posvećuju "do daske".

Džon Kliz igra nezadovoljnog kupca koji se vraća u prodavnicu kućnih ljubimaca kako bi reklamirao kupljenog "norveškog plavog papagaja" (kakav inače, ne postoji), ali prodavac (Majkl Pejlin) insistira da je ptica samo "omamljena".  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura