Aktuelno iz kulture

Izložba Ivane Švabić-Cannon u Maloj galeriji ULUPUDS: Život pod staklenim zvonom sa romantično smešne strane

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/04/2022

-

12:41

Izložba Ivane Švabić-Cannon u Maloj galeriji ULUPUDS: Život pod staklenim zvonom sa romantično smešne strane
Izložba Ivane Švabić-Cannon u Maloj galeriji ULUPUDS: Život pod staklenim zvonom sa romantično smešne strane - Copyright Promo/Ivana Švabić-Cannon

veličina teksta

Aa Aa

Ivana Švabić-Cannon predstavlja se izložbom "Transmission" od 18. aprila u Maloj galeriji ULUPUDS. 

Ovi ilustracioni zapisi su, prema rečima same umetnice, začeti u periodu pandemije, ali se nastavljaju i u post pandemiji.

Kod umetnika često imaginacija nastaje kao plod izolacije, ali u ovom slučaju je bilo obrnuto, izolacija je nastala kao plod van vremenskih strahova od zaraze, sa velkim prizvukom imaginacije. Hoću da kažem da smo živeli u šokantno čudnim vremenima. U tom periodu sam, kao i možda mnogi ljudi, ušla u svoj stvaralački zorb kroz koji sam posmatrala svet i događaje. 

Gledajući unazad sa romantičnom nostalgijom, prvi karantin je svima dobro došao kao nekakav odmor na koji smo dugo čekali. U tom periodu smo svi nekako bili puni entuzijazma i kreativnoog elana sa viziom kao da se svet menjao na bolje", kaže umetnica. 

Švabić-Cannon potom dodaje da su ljudi shvatali da se živi u neviđenim vremenima, gde je pomisao na dodir i zagrljaj nešto što postaje sveto i luksuzno.

"Nemogućnost da viđamo najdraže, porodicu, prijatelje, komšije… da više nemamo slobodu kretanja i da je jedini humani kontakt postaje kroz elektoniku i socijalne medije, me je podstakao da napravim ovu seriju illustaracija - izolacija.

Posmatranje sveta koliko se možemo propeti, nagnuti kroz prozore nasih stanova ili kuća, življenje u iščekivanju svakodnevnih političko-zdravstvenih najava o promenama zakona o građanskom kretanju. Ovo je moja vizija i observacija života pod staklenim zvonom gde je moj pogled sa romantično smešne strane. Vrlo često crtam životinje sa personificiranim karakteristikama jer mislim da imaju veći odjek u poruci koju prezentujemo. Borba za optimizam " kreiranje mogućnosti da se nasmejemo u veoma teškim beznadeznim vremenima je bio veliki pokretač u nastanku ovih crteža", kaže Ivana Švabić-Cannon, grafičar, ilustrator i edukator, a živi i radi u Bristolu, Velika Britanija.

Promo/Ivana Švabić-Cannon

 

Izložba u Maloj galeriji ULUPUDS biće otvorena do 5. maja.

Ivana Švabić-Cannon je diplomirala na Fakultetu primenjenih umetnosti, odsek Grafike, a na istom fakultetu je i magistrirala u oblasti illustracije.

Od 1988. se bavi i illustracijom za dečije knjige, a izlagala je na preko sto kolektivnih izložbi i njene illustracije su štampane u preko dvadeset knjiga za decu, od kojih su neke prevedene na više stranih jezika.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura