Aktuelno iz kulture

Oštra konkurencija za nagradu Aleksandar Tišma

Komentari

Autor: Seecult

26/04/2022

-

17:24

Oštra konkurencija za nagradu Aleksandar Tišma
Aleksandar Tišma - Copyright Wikipedia.org/Branko Lučić

veličina teksta

Aa Aa

Fondacija "Aleksandar Tišma" u Novom Sadu dodeliće 24. juna međunarodnu nagradu za književnost "Aleksandar Tišma" piscu koga izabere međunarodni žiri iz oštre konkurencije autora iz celog sveta.

U žiriju su Ilma Rakuza (predsednica), koja će laureatu i uručiti nagradu u Matici srpskoj, te nobelova Peter Handke, Laslo Marton, Vladislava Gordić Petković i Matijas Enar, piše portal Seecult.

Žiri će, kako su istakli organizatori, imati težak zadatak i ovog puta, jer se u širem izboru nominovanih svetskih pisaca nalaze zvučna imena kao što su: Mihael Kriger (Michael Krüger), Slobodan Šnajder, Sesil Vajsbrot (Cécile Wajsbrot), David Albahari, Mirča Kartaresku (Mircea Cărtărescu), Danijel Kelman (Daniel Kehlmann), Miljenko Jergović, Emanuel Ruben (Emmanuel), Sofi Oksanen…

Međunarodna nagrada "Aleksandar Tišma" biće dodeljena drugi put, a dodeljuje se za književno-umetničko delo koje je, pored maternjeg jezika pisca, objavljeno i na engleskom, francuskom i nemačkom jeziku u toku 2020. i 2021. godine, ali se može dodeliti piscu i za celokupni književni opus.

Zahvaljujući međunarodnom ugledu velikog srpskog pisca Aleksandra Tišme i relevatnosti međunarodnog žirija, na konkurs su pristigle nominacije za pisce i njihova dela iz celog sveta.

Nagrada se sastoji od novčanog dela u iznosu od 10.000 evra i diplome koju potpisuje predsednik Upravnog odbora Fondacije "Aleksandar Tišma" i predsednik žirija.

Fondacija "Aleksandar Tišma", osnovana 2016. godine, ustanovila je istoimenu književnu nagradu kao priznanje koje će biti dodeljivano svake druge godine najboljem svetskom piscu za ukupno ili pojedinačno književno delo napisano i objavljeno na bilo kom svetskom jeziku, a prevedeno i objavljeno na jednom od evropskih jezika - nemačkom, engleskom i francuskom.

Prvi dobitnik nagrade "Aleksandar Tišma" je mađarski pisac Laslo Darvaši, a dodeljena mu je za knjigu priča Wintermorgen (Gott. Heimat. Familie), objavljenu na nemačkom jeziku (Suhrkamp Verlag, Berlin 2016).

U užem izboru za ukupno književno stvaralaštvo bili su Adam Bodor i Dragan Velikić, a za pojedinačna dela i Dževad Karahasan i Andžej Stasjuk.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura