Aktuelno iz kulture

Stefan Milenković: Kad rokeri vide kako se pripremamo za koncert klasične muzike, mi smo im kao neka bela mečka

Komentari

Autor: Tanjug

14/04/2023

-

16:14

Stefan Milenković: Kad rokeri vide kako se pripremamo za koncert klasične muzike, mi smo im kao neka bela mečka
Stefan Milenković - Copyright Tanjug/Igor Stanić

veličina teksta

Aa Aa

Proslavljeni svetski violinista Stefan Milenković održaće koncert sutra u Kolarčevoj zadužbini u okviru 21. izdanja manífestacije "Dani Beograda 2023". Milenković će nastupiti od 17 sati sa ansamblom "Belgrade Chamber Orchestra", a na tom muzičkom spektaklu će učestvovati i sastav "Collegium Musicum" uz dirigenta Draganu Jovanović.

Koncert koji nosi naziv "Beograd svira" će početi sa američkim džez kompozitorom i pijanistom Džordžom Geršvinom i njegovim delom "Tri prelida", a onda je na redu čuveni argentinski autor pravca "novi tango" Astor Pjacola i numera "Četiri godišnja doba: Leto”, koju violinista veoma voli da svira.

Onda će uslediti remek-delo "Boemska rapsodija" (Bohemian Rhapsody) britanske progresiv rok grupe "Queen" i pevača Fredija Merkjurija, kao i originalan projekat - veliko delo "Karmina Burana" Karla Orfa u aranžmanu Ane Krstajić, koncert za violinu i orkestar.

Na repertoaru je i američki umetnik Džon Vilijams (90) i muzika iz Oskarom nagrađenog filma "Šindlerova lista" (1993) Stivena Spilberga, kao i Pašona kolo.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Nedelju dana kasnije, 22. aprila, Milenković će nastupiti na prvom izdanju festivala "Plan B fest" u Banja Luci, sa Dr Neletom Karajlićem, kao humanitarni dogadjaj od dva dana, gde se uključila i Fondacija "Novak Đoković" za pomoć deci u mnogim segmentima života.

"Sve ovo ostalo, naravno jako volim, sada je na redu opet 'Rock El Clasico' u Banja Luci, što iskreno, jedva čekam, jer mi je tamo tazbina, onda sam na neki način na domaćem terenu. Opet, ovaj koncert za 'Dane Beograda' je fantastična zamisao. Meni su javili pre tri nedelje da ću nastupati, što je relativno skoro isplanirano. Naravno, svaki koncert u Beogradu predstavlja mi zaista ogromno zadovoljstvo. Tu je moj život, veliki deo, temelji koji su izgrađeni, ne samo mog života, već i ličnosti. Sada kada smo se vratili iz Amerike, stalno sam izmedju Beograda i Novog Sada, tako jedino može i uspeva da funkcioniše", istakao je muzički umetnik svetskog renomea, i dodao da je njemu uvek, kako i kaže slogan ove manifestacije – "Beograd u srcu".

Deluje da Milenković nikada u karijeri nije bio toliko angažovan na više strana gotovo u isto vreme.

Internacionalni violinski institut, koji je osnovao naš violinista i muzički pedagog, uz podršku nacionalne platforme "Srbija stvara", raspisao je konkurs za izbor ovogodišnjih polaznika tog vrhunskog međunarodnog edukativnog programa.

Muzički program kao masterklas će biti održan u Beogradu, od 29. juna do 22. jula ove godine.

"Sve aktivnosti me zaista veoma inspirišu, i onda u njima uživam, volim uvek ne samo da smišljam neke projekte i ideje, nego da ih i sprovedem do kraja. Zapravo taj proces nastanka me motiviše. Taj Institut će ovog puta biti tri nedelje, za razliku od ranije dve sedmice, što je neki puni format. Ove godine, zahvaljujući partneru Banca Intesa, imaćemo 10 plaćenih školarina za srpske studente, one sa srpskim pasošem", objasnio je umetnik i profesor violine za Tanjug.

Tanjug/Igor Stanić

 

Podsetimo javnost, prethodna dva masterklasa Stefana Milenkovića održana su u Čačku 2021. i u Novom Sadu 2022. godine, u trajanju od po dve nedelje, kada je bilo okupljeno 20 najtalentovanijih violinista iz sveta klasične muzike.  

Prijave sa biografijama i audio ili video snimcima koji prikazuju violinsko izvođenje kandidata, potrebno je poslati najkasnije do 1. maja putem obrasca koji se nalazi na sajtu Stefana Milenkovića.   

Ovaj edukativni program pre svega je namenjen studentima, ali u obzir će biti uzeti i talentovani učenici mlađi od 18 godina, i ukupno je predvidjeno da bude 15 polaznika.

Stefan Milenković je odabrao da živi i radi u Novom Sadu, sa svojom porodicom, te mu se izmenio život od kada je postao otac, a decenijama je bio stanovnik SAD-a, do pre tri godine.

U Srpskoj Atini koja je tokom 2022. godine uživala status Evropske prestonice kulture, Milenković je angažovan kao profesor violine na Muzičkoj akademiji, kao i umetnički direktor nove Gradske koncertne dvorane, a opet nekim “čarobnim” veštinama uspeva da i dalje održava uspešnu izvođačku karijeru.

Tanjug/Tara Radovanović

 

"Samo je potrebno da se organizuje vreme. Stvarno gledam na sebi, da ako sam organizovan, i planiram dobro i dovoljno unapred, mogu dosta toga da postignem, bez stresa, ili ne baš skroz bez, da budem iskren, već sa - minimalnim stresom. Ali, čim sam malo manje organizovan, odmah me prekrije pravi cunami obaveza i pritisaka. Da bih izbegao taj osećaj da sam nekako leđima uza zid, onda uvek gledam unapred. Sa druge strane, imam i ljude koji mi pomažu u svemu tome. Bez toga sve ovo ne bi bilo moguće", rekao je Milenković.

Profesura, muzički projekat "Rock El Clasico" sa Dr Neletom Karajlićem, solo koncerti, ili nastupi sa raznim drugim ansamblima, kakav je "Belgrade Chamber Orchestra" sutra na Kolarcu, sve to gotovo istovremeno Milenković uspeva da realizuje, trudeći se da često bude nov i drugačiji u tim saradnjama. Možda je nekada teško razdvojiti toliko raznolikosti u tim ulogama. 

"Sve je to deo moje ličnosti, tako da se uklapa, ali sigurno kada bih svirao Franca Šuberta u koncertnoj dvorani, ne bih ga svirao na način kako bih to činio sa nekim rok bendom. U suštini te stvari ne mešam, a u glavi mi je to na neki način podeljeno. Samo što mislim da jedna, druga i treća kategorija, jer bilo je tu raznih mojih iskoraka, kada sam svirao i tango ili sa Edinom Karamazovim, sve utiču međusobno veoma pozitivno. Ako ništa drugo, to mi dosta otvara vidike, i te saradnje sa drugim umetnicima su uvek vredne i dragocene, bez obzira na to iz kog su  muzičkog sveta, jer ne postoji bolji ili gori način, samo su drugačiji”, ocenio je umetnik.

S projektom "Rock El Clasico" nastupao je prošle godine sa Neletom Karajlićem na Svetskoj izložbi "EXPO Dubai 2020", u Narodnom pozorištu u Beogradu za intiman krug prijatelja, da bi zvanično trijumfovali na Stadionu Tašmajdan i na festivalu Arsenal fest (Kragujevac).

"Lepo je i interesantno videti kako rokeri ili pankeri organizuju svoje probe ili vreme, kako pristupaju tome, kako dolaze do svog finalnog rezultata i kvaliteta, i onda kad oni gledaju nas, mi smo im kao neka 'bela mečka'. I kad uvide kako mi pristupamo pripremi koncerata klasične muzike, njima je to sve fascinantno. Meni je sve to divno, jer svako od njih ima neku svoju publiku, a eto dešava se da imamo i zajedničku, što pokazuje Rock El Clasico", primetio je Milenković, koji voli da saradjuje sa kolegama iz drugih sfera i žanrova.

Promo/Nebojša Babić

 

Svetski violinista je tokom poslednjih godina i decenija delio pozornicu sa rok ili bluz muzičarima, kao što su makedonski gitarista, kompozitor i pevač Vlatko Stefanovski (pamte se tri rasprodata koncerta u Sava centru 2010. godine), bosanski lautista, autor i gitarista Edin Karamazov (Guitar Art fest, Kolarac, 2011), a snimao je i muzičku emisiju "Studio" za RTS 1, sa beogradskom rok grupom "Van Gogh", u produkciji kuće "Sky Music". I sada je najviše aktuelan Dr Nele Karajlić, sa muzičkim šou programom, tako da je umetnik na violini uspeo da duboko zadire u rok struje.
Opet, tu mu se želje za saradnjom sa kolegama iz drugih žanrova ne završavaju.

"Uvek ima toliko toga na nivou ideje, a meni je uvek važno da svaku zamisao, kako sam rekao, dovedem do kraja. Lako je i lepo maštati, ali ipak svaki od tih projekata zahteva posvećenost, i pre svega vreme. Sada se neke stvari već i preklapaju, paralelno mi se dešavaju, tako da sam tu relativno oprezan, da sam sebe ne dovedem u neki cajtnot, da prosto više ne mogu da izdržim. Ipak ne bih voleo da se svi ti projekti negde sudaraju. Ali, istina, imam još nekih zanimljivih ideja, koje ćemo objaviti uskoro zvanično, i trudim se da sve to rasporedim", naveo je Milenković za Tanjug, da bi se nadovezao na temu šta je suština njegovog umetničkog izraza.

"Želim da centar ovoga što radim bude – klasična muzika. Ja nisam neko ko bi možda pravio konkuenciju svim tim kolegama rokerima. Meni lično je stvarno sve to divno, i to radim u neku ruku sa strane, i sa uživanjem, ali opet fokus je na klasici, čemu se stalno vraćam", naglasio je Milenković.

NS EPK Jelena Ivanović

 

Osim Kolarčeve zadužbine koje decenijama uvek lako osvaja i za čas rasproda danima ili nedeljama unapred, Milenković je osvajao i druge velike prostore u Beogradu kao Sava centar sa Vlatkom Stefanovskim, Stadion Tašmajdan ili Knežev arsenal u Kragujevcu na 12. Arsenal festu (2022) sa Neletom, Botaničku baštu sa Kamernim orkestrom "Muzikon", onda je nastupao na Tvrđavi Kastel na Banja Luka festu 2021, dominirao na Pančevo festu, na Korzou u Novom Sadu pod otvorenim nebom, sa Vojvođanskim simfonijskim orkestrom.

Možda je za takvog umetnika teško naći još prostora koje nije osvajao u plodnoj karijeri.

"Kad razmislim, po čitavom regionu, dakle bivše Jugoslavije, čini mi se da sam svirao zaista na svim mestima gde koncert može da se održi, jer za klasiku su potrebni neki uslovi, čak i na otvorenom. Tako sam svirao u bivšim republikama u nekim tipičnim i netipičnim prostorima. Onda dolazimo i do Botaničke bašte koja je bila apsolutno predivna, nezaboravno iskustvo", rekao je violinista, koji je odlučio tokom prve pandemijske godine (2020) da se definitivno vrati nazad u Srbiju da živi sa porodicom, nakon više decenija provedenih u Americi.

On je oko mogućih želja ili izazova sa novim do sada neosvojenim koncertnim prostorima, istakao da na kraju sve to ostavlja organizatorima da se snalaze i uspeva da se onda uklapa.
"Tako i na koncertu u subotu postoji nekoliko opcija u Beogradu. Lepo je da sviram na Trgu republike. Nadamo se svi napolju, jer je to onda spektakl, ali opet i ako bude na Kolarcu, sasvim je u redu, jer je Kolarčeva zadužbina zaista fantastična. Posebno takva publika i takva akustika, za nas je savršena", zaključio je Stefan Milenković za Tanjug, a u međuvremenu i jeste odlučeno da se budući spektakl "Beograd svira" održi ipak u velikoj sali Kolarca, zbog najavljenog nevremena.

Komentari (0)

Kultura