Istorija

FOTO U blizini Kaira otkriveni kovčezi sa mumijama i statue stare dva i po milenijuma

Komentari

Autor: Tanjug

30/05/2022

-

20:07

FOTO U blizini Kaira otkriveni kovčezi sa mumijama i statue stare dva i po milenijuma
Tanjug/AP/Amr Nabil - Copyright Tanjug/AP/Amr Nabil

veličina teksta

Aa Aa

Arheolozi koji rade na iskopinama u blizini Kaira otkrili su stotine drevnih egipatskih kovčega i bronzanih statua tadašnjih božanstava, saopštilo je danas egipatsko ministarstvo turizma i antikviteta.

Na groblju u Sakari otkrivene su statue bogova Anubisa, Amuna, Mina, Ozirisa, Izide, Nefertuma, Basteta i Hatora, zajedno sa statuom bez glave arhitekte Imotepa koji je izgradio tamošnju piramidu, prenosi Rojters.

Ministarstvo je saopštilo da 250 kovčega, 150 bronzanih statua i drugih predmeta datira iz kasnog perioda Egipta oko 500 godina pre nove ere.

Tanjug/AP/Amr Nabil

 

Pronađeni su i muzički instrument poznat kao asistrum, te zbirka bronzanih posuda korišćenih u ritualima za obožavanje boginje Izide.

Tanjug/AP/Amr Nabil

 

Oslikani drveni kovčezi pronađeni su netaknuti u grobnicama i u njima su se nalazile mumije, amajlije i drvene kutije.

Jedan kovčeg je sadržao dobro očuvan papirus ispisan hijeroglifima, možda stihovima iz Knjige mrtvih, pa je poslat u laboratoriju Egipatskog muzeja u Kairu na proučavanje, rekao je Mostafa Vaziri, generalni sekretar Vrhovnog saveta za antikvitete.

Rojters navodi i da Sakara, koja se nalazi južno od piramida u Gizi, poslednjih godina pruža stalna arheološka otkrića, a na tom područjui iskopavanja traju od 2018. godine.

Komentari (1)

Nikola Sova

01.06.2022 00:25

Vise ovakvih vesti, i vise vesti o nauci, svemiru. Ne iteresuje nas sve sta je Mimi rekla Bokiju i slicno.

Magazin