Nauka

"Direktno iz svemira": Kineski astronauti odgovarali na pitanja dece iz Srbije na Sajmu knjiga

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/10/2023

-

12:20

"Direktno iz svemira": Kineski astronauti odgovarali na pitanja dece iz Srbije na Sajmu knjiga
Astronauti - Copyright Marko Risović

veličina teksta

Aa Aa

Program "Direktno iz svemira" i promocija publikacije izložbene postavke "Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve" sa Sajma tehnike i tehničkih dostignuća organizovan je u sredu, 25. oktobra, na štandu Centra za promociju nauke na Sajmu knjig. Prisutnim posetiocima na samom početku obratili su se ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović i Nj.e. Ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Ming.


Centar za promociju nauke je, u saradnji sa Ministarstvom nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, za 66. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu pripremio je Katalog izložbene postavke Vlade Republike Srbije "Igraj za čovečanstvo! Nauka za sve" na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu tehnike i tehničkih dostignuća. U katalogu su predstavljena najinovativnija tehničkih rešenja koje je naučna zajednica u Srbiji razvila proteklih godina. Događaj na štandu CPN-a otvorili su ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović i Nj.e. Ambasador Narodne Republike Kine u Srbiji Li Ming.

Marko Risović

 

"Zajedno sa Centrom za promociju nauke želeli smo da uradimo nešto drugačije kako bismo privukli mnogo više ljudi da dođu i vide šta nauka u Srbiji zaista radi i koje inovacije izlaze iz naučnog ekosistema. Okupili smo inovatore i sjajne naučnike i kroz katalog prikazali najatraktivnije inovacije. Pored kataloga, imamo danas i jedan jako lep događaj usmeren pre svega na mlađe generacije, ali mislim da će svima biti interesatan. Reč je o filmu kineske svemirske stanice u kom će astroanuti odgovarati na pitanja naših đaka u vezi sa istraživanjem svemira i novim otkrićima iz oblasti astronomije. To je jedinstvena prilika da vidimo šta je aktuelno u ovoj oblasti koja na globalnom nivou postaje veoma interesantna", poručila je ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dr Jelena Begović.

Marko Risović

 

U maju naredne godine, Kina će imati zapaženu ulogu na predstojećoj izložbenoj postavci Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija na Sajmu tehnike i tehničkih dostignuća. Tim povodom u sklopu događaja kroz program "Direktno iz svemira", prisutni su imali priliku da kroz projekciju filma poslušaju odgovore koje su astronauti iz kineske svemirske stanice Tiangong dali na pitanja dece iz Srbije. Za kraj programa priređena je "Svemirska radionica" kroz koju su se učenici osnovnih škola oprobali u sastavljanju sopstvenih planeta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin