Nauka

Misterija u naučnim krugovima: Otkriven drevni podvodni vulkan koji je još aktivan i prekriven džinovskim jajima

Komentari

Autor: LiveScience

01/01/2024

-

21:06

Misterija u naučnim krugovima: Otkriven drevni podvodni vulkan koji je još aktivan i prekriven džinovskim jajima
Misterija u naučnim krugovima: Otkriven drevni podvodni vulkan koji je još aktivan i prekriven džinovskim jajima - Copyright Prinstscreen YouTube/Cherisse Du Preez -DFO

veličina teksta

Aa Aa

Istraživači koji istražuju drevni podvodni vulkan u blizini pacifičke obale Kanade otkrili su da je još uvek aktivan i da je prekriven hiljadama džinovskih jaja. Iako su pre ekspedicije mislili da je vulkan ugašen, i da je voda oko njega hladna, naučnici su utvrdili da se vulkan uzdiže 1.100 metara iznad morskog dna, iz koje izbija topla voda, ukrašena dubokomorskim koralima.

Vrela voda bogata mineralima održava okolne vode, pružajući idealne uslove za preživljavanje nekih morskih stvorenja u dubokom moru. Istraživači su bili još više iznenađeni kada su videli pacifičku belu ražu (Bathyraja spinosissima) kako se uvija i izvlači iz lišća i polaže jaja na vrhu vulkana, gotovo kilometar i po ispod površine mora. 

"To je zaista posebno mesto na vrhu posebnog mesta", rekla je za Live Science Čeriz Du Prez, kanadska biologičarka koja istražuje morske dubine na odeljenju za ribarstvo i okeane, koja je ujedno glavni istraživač ove ekspedicije.

"Jedini prethodni nalaz staništa pacifičke bele raže bio je na Galapagosu i mislim da je bio reda veličine desetak ili dva jaja", objašnjava istraživačica. 

Du Prez kaže da je nedavno pronađeno staniše belih raža nekoliko puta veće od ovog. 

"Procenjujem da je vrh podmorske planine, koji je bio prekriven jajima, imao najmanje 100.000, možda i milion jaja, koja su ogromna, čiji prečnik iznosi i do pola metra", navodu Du Prez.  

Prinstscreen YouTube/Cherisse Du Preez -DFO

 

Tom prilikom, istraživači su prvi put snimili kako pacifičke bele raže polažu jaja.

Pacifičke bele raže malo su poznata morska stvorenja, koja su najsrodnija morskim psima i ražama. 

One su nastanjene na najdubljim delovima mora, u odnosu na svoju vrstu. Žive između 800 do 2.900 metara od zapadne obale Severne i Srednje Amerike, prema Crvenom popisu IUCN-a.

Odrasle ženke, koje mogu narasti i do dva metra, polažu pravougaona jaja, koja su poznata kao "torbice sirena" jer izgledaju poput malih vrećica, pojašnjava Du Prez.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin