Nauka

Erupcije solarnih baklji na Suncu: Zabeleženi problemi u radu mobilne mreže, može doći do smetnji i narednih dana

Komentari

Autor: Spejs

22/02/2024

-

18:29

Erupcije solarnih baklji na Suncu: Zabeleženi problemi u radu mobilne mreže, može doći do smetnji i narednih dana
Erupcije solarnih baklji na Suncu: Zabeleženi problemi u radu mobilne mreže, može doći do smetnji i narednih dana - Copyright Tanjug/NASA via AP

veličina teksta

Aa Aa

Veliki mobilni operateri širom Sjedinjenih Država prijavili su desetine hiljada prekida rada nakon što je par snažnih solarnih baklji eruptiralo na Suncu juče i danas. Naučnici prognoziraju da u narednim danima možemo osetiti efekte eksplozija Sunca. 

Dve snažne solarne baklje izbile su iz Sunca najpre u sredu uveče, a potom i rano jutros, kada je zabeležena pojačano magnetno delovanje, saopštila je Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA).

"U vreme pisanja ovog teksta nisu primećeni očigledni izbačaji koronalne mase (CME) koji su rezultat ovih događaja, ali se ne mogu isključiti", dodala je agencija. 

U međuvremenu, širom Sjedinjenih Država, prijavljivani su prekidi mobilne mreže nakon erupcije solarnih baklji. 

Kako prenosi AP, veliki mobilni operateri kao što su AT&T, Verzion i T-Mobile prijavili su desetine hiljada prekida rada.

Ostaje nejasno da li su ova dva događaja povezana, ali izgleda da su izveštaji o prekidima počeli otprilike u isto vreme kada su se pojavile solarne baklje.

Posledice će biti prisutne i narednih dana

Ipak, kako piše sajt "Spejs", efekti ovih baklji biće prisutni i u narednim danima. 

Iznoseći prognozu za naredni period, NOAA je saopštila da je "eruptivna nit" viđena kako eksplodira iz severozapadnog kvadranta vidljivog diska Sunca.

Očekuje se da će većina sadržaja koji je izbio napolje proći ispred Zemlje u njenoj orbiti oko Sunca, a proggnoze su da bi efetke tog događaja mogli da osetimo u nedelju 25. februara, dodaje NOAA.

Sunčeve baklje nastaju kada se magnetna energija nakuplja u sunčevoj atmosferi sve dok zvezda ne ublaži nakupljanje u intenzivnom naletu elektromagnetnog zračenja.

Radi se o velikoj eksploziji u Sunčevoj atmosferi koja može osloboditi oko 6 × 1025 džula energije, a to je otrpilike jedna šestina ukupne energije koja se emituje sa Sunca svake sekunde. 

AP/NASA

 

Ovi izlivi su rangirani po veličini u grupe sa slovima, pri čemu su baklje Ks-klase najmoćnije. Nakon Ks-klase, postoje baklje M-klase koje su 10 puta manje od Ks-klase, zatim baklje C-klase, B-klase i na kraju, baklje A-klase koje su preslabe da bi imale uticaj na Zemlju. 

Unutar svake od ovih klasa, brojevi od jedan do deset se koriste za označavanje relativne snage baklje.

Sunčeva aktivnost se trenutno povećava kako se približava najaktivnijem delu svog približno 11-godišnjeg solarnog ciklusa poznatom kao "solarni maksimum". Solarni maksimum bi takođe mogao uticati na prekide signala i biti pretnja svemirskim letelicama u orbiti. 

 

Komentari (0)

Magazin