Nauka

Kraj putovanja za velikog istraživača sunčevih baklji: Satelit Resi pao u području Sahare

Komentari

Autor: Space

21/04/2023

-

10:50

Kraj putovanja za velikog istraživača sunčevih baklji: Satelit Resi pao u području Sahare
Satelit Resi - Copyright Tanjug/NASA via AP

veličina teksta

Aa Aa

Stari, deaktivirani satelit Resi Američke svemirske agencije (NASA) pao je u sredu uveče 19. aprila na tlo severne Afrike, saopštila je američka vojska.

"Američko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je 300 kilograma teška letelica ušla u atmosferu nad Saharom", saopštila je NASA juče, a prema navedenim koordinatama, letelica je pala nagde oko granice Sudana i Egipta.

Najveći deo satelita najverovatnije je izgoreo u Zemljinoj atmosferi, iako se očekuje da su neki delovi došli do tla.

Resi (RHESSI, što je skraćeno za "Reuven Ramaty High Energy Solar Spectroscopic Imager") lansiran je u nižu orbitu 2002. godine kako bi proučavao Sunce. On je analizirao solarne baklje uz pomoć spektrometra koji je beležio sunčevo rendgensko i gama zračenje, što nije radio nijedan uređaj pre njega.

Satelit je bio funkcionalan sve do 2018. godine, a tokom njegove duge "karijere" snimljeno je više od 100.000 solarnih događaja, zahvaljujući kojima je unapređeno naše znanje o ponašanju nama najbliže zvezde, kao i njenom obliku. Otkrio je i da su zemaljski bljesci gama zračenja iznad munja mnogo češći nego što se ranije mislilo. 

Tanjug/NASA via AP

 

Ipak, nakon što je prestao sa radom, postao je deo velikog oblaka svemirskog otpada koji kruži oko naše planete, a u kom se nalazi više od 30.000 komada različitih objekata lansiranih sa Zemlje koji su veći od loptice za bejzbol, piše portal Space.

Što količina svemirskog otpada u nižoj Zemljinoj orbiti više raste, to se povećava verovatnoća za javljanje takozvanog Keslerovog efekta. Prema scenariju koji je 1978. godine predložio naučnik NASA Donald Kesler, ako gustina objekata postane dovoljno velika, jedan sudar između njih, mogao bi da pokrene kaskadni efekat, što bi celu orbitu učinilo nedostupnom, ne samo za putovanje ljudi u svemir, već i za rad veštačkih satelita, tokom više generacija. 

Zbog toga naučnici već dugo ističu potrebu da se svemirski otpad što pre stavi pod kontrolu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin