Nauka

I pingvini na udaru ptičijeg gripa: Virus već hara Antarktikom, a stigao je i na izolovano ostrvo "usred ničega"

Komentari

Autor: BBC

11/03/2024

-

23:21

I pingvini na udaru ptičijeg gripa: Virus već hara Antarktikom, a stigao je i na izolovano ostrvo "usred ničega"
I pingvini na udaru ptičijeg gripa: Virus već hara Antarktikom, a stigao je i na izolovano ostrvo "usred ničega" - Copyright Todd Korol/The Canadian Press via AP

veličina teksta

Aa Aa

Ptičiji grip je potvrđen kod 10 pingvina u britanskoj prekomorskoj teritoriji Južna Džordžija, jednom od najvećih svetskih utočišta divljih životinja.

Ova bolest je već zarazila druge morske ptice i sisare na tom ostrvu blizu Antarktika, a sada naučnici navode da su i papuanski i kraljevski pingvini postali žrtve, prenosi BBC.

Srećna okolnost je da je sezona parenja pri kraju, tako da će neposredni uticaj verovatno biti ograničen.

Međutim mogući su problemi sledeće sezonu kada se ptice ponovo budu masovno okupljale.

Plaže Južne Džordžije poznate su po spektakularnim jatima od milion i više jedinki koje se guraju, udvaraju, pare i podižu svoje mlade.

"Uporedio bih Južnu Džordžiju sa Alpima, sa divljim životinjama u stilu Serengetija pored obale. Koncentracije divljih životinja oko obale su jednostavno fenomenalne, više vrsta pingvina, albatrosa i foka", objasnio je dr Norman Retklif, ekolog za ptice iz Britanskog centra za antarktička istraživanja. 

"Ako bi ptičji grip uzeo maha i izazvao veoma visok mortalitet na celom ostrvu, to bi predstavljalo globalni problem za očuvanje prirode. Ali u ovom trenutku se čini da je donekle ograničen u načinu na koji se širi“, rekao je on za BBC.

Tanjug/AP/San Francisco Zoo & Garden

 

Ptičija influenca visoke patogenosti (HPAI) postoji decenijama, ali je u celom svetu trenutno prisutna velika ekspanzija virusa, dok soj H5N1 izaziva smrt bezbroj divljih i domaćih ptica.

Antarktik i okolna ostrva su izbegli najgore posledice zbog svoje izolovanosti, ali bi to moglo da se promeni. Ptičji grip je prvi put identifikovan u Južnoj Džordžiji u oktobru 2023. godine kod velike morske ptice poznate pod nazivom braon skua, a ubrzo nakon toga otkriven je i kod galebova.

Zatim su u januaru ove godine potvrđeni slučajevi kod morskih slonova i foka. Takođe se proširio na antarktičke čigre i albatrose.

Printscreen Google maps

 

Pingvini su poslednja grupa životinja koja je zaražena, a identifikovano je pet papuanskih i pet kraljevskih pingvina koji su bili pozitivni.

Slučajevi su potvrđeni u uzorcima poslatim u Veliku Britaniju u Međunarodnu referentnu laboratoriju za ptičju influencu u okviru Agencije za zdravlje životinja i biljaka (APHA) u Vejbridžu.

Rezultati nisu veliko iznenađenje jer je virus već stigao do papuanskih pingvina na Foklandskim ostrvima na nekih 1.500 km zapadno, tako da je verovatno bilo samo pitanje vremena kada će se i Južna Džordžija zaraziti.

"Braon skue zimuju oko Južne Amerike kao i džinovske burevice i mislimo da su ove ptice vektor koji je preneo bolest u Južnu Džordžiju. kue stalno borave u kolonijama pingvina gde su im plen jaja i pilići. Ako postoji iznenađenje, to je da je trebalo toliko vremena da se virus manifestuje kod pingvina", rekao je dr Retklif.

Naučnici sada pomno prate kako ptičji grip stupa u kontakt sa različitim vrstama pingvina, koje u Južnoj Džordžiji uključuju kraljevske, papuanske, makaronske i ogrličaste.

Makaronski će, na primer, veći deo predstojeće zime provesti na moru, što će im pomoći da izbegnu infekciju. Kraljevski i papuanski će, međutim, nastaviti da žive na obali, što ih stavlja u rizik od infekcije.

Virus se već proširio na Antarktik

Što se tiče samog Antarktika, argentinski naučnici su nedavno prikupili dva leša braon skue zaražena HPAI viurusom u blizini istraživačke baze Primavera na poluostrvu južnog kontinenta, tako da se virus nesumnjivo kreće na jug.

Koliko će daleko napredovati i kakve bi mogle biti posledice, još uvek je veoma neizvesno, rekla je dr Ešli Benjard, koja vodi radnu grupu za virusologiju ptica u APHA.

"Pingvini žive veoma blizu jedni drugima, tako da to dovodi do pretpostavke da bi mogli brzo da šire virus jedni na druge. Ali ne znamo koliko lako virus može da uđe među različite vrste pingvina, kakvu kliničku sliku bolesti može izazvati i koliko brzo bi se mogla širiti između samih ptica“, rekla je ona za BBC.

Nadzor nad situacijom je od ključne važnosti, a tome pomažu brojni kruzeri koji sada plove antarktičkim vodama.

Članovi Međunarodnog udruženja antarktičkih turoperatora (IAATO) već dugo imaju protokole za sprečavanje slučajnog širenja bolesti od strane turista u netaknutim sredinama, ali su oni sada pojačani zbog ptičijeg gripa.

"Niko ne silazi na plažu dok se ne izvrši procena da bi se pokazalo da li postoji bilo kakvo čudno ponašanje ili visoka smrtnost“, rekla je Amanda Lins, direktorka za koordinaciju životne sredine i nauke u IAATO.

"Antarktik je ogroman kontinent, ali mi smo zapravo prilično mala zajednica na neki način, tako da protok informacija brzo ide svim zainteresovanim stranama i mogu da se posavetuju", dodala je ona.

Komentari (0)

Magazin