Nauka

"Odbrojavanje je išlo besprekorno prvih 20 sekundi": Otkazano lansiranje Sojuza MS-25 na Međunarodnu svemirsku stanicu

Komentari

Autor: Tanjug

21/03/2024

-

16:07 >> 19:24

"Odbrojavanje je išlo besprekorno prvih 20 sekundi": Otkazano lansiranje Sojuza MS-25 na Međunarodnu svemirsku stanicu
"Odbrojavanje je išlo besprekorno prvih 20 sekundi": Otkazano lansiranje Sojuza MS-25 na Međunarodnu svemirsku stanicu - Copyright Tanjug AP/Roscosmos space corporation via AP

veličina teksta

Aa Aa

Lansiranje svemirske letelice Sojuz MS-25 sa rusko-belorusko-američkom posadom na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) otkazano je danas nekoliko trenutaka pre početka zbog pada napona u hemijskom izvoru struje, izjavio je šef Roskosmosa Jurij Borisov.

Prethodno su ruski mediji javili da je lansiranje otkazalo automatski sistem.

"Odbrojavanje je išlo besprekorno do oko -20 sekundi. Kablovski jarbol se udaljio od rakete, ali se motori nisu uključili i automatski sistem je otkazao lansiranje", rekao je voditelj prenosa NASA .

Tanjug AP/Roscosmos space corporation via AP

 

Lansiranje rakete Sojuz-2.1a sa svemirskim brodom Sojuz MS-25 bilo je zakazano za 16:21 po moskovskom vremenu, a odloženo je za 23. mart.

U posadi su bili Rus Oleg Novicki, Beloruskinja Marina Vasilevskaja i Amerikanka Trejsi Dajson.

Vasilevskaja bi mogla postati prva žena u istoriji svoje zemlje koja je putovala u svemir. Bilo je planirano da Novicki i Vasilevska provedu 12 dana na ISS i da se vrate na Zemlju 2. aprila na svemirskom brodu Sojuz MS-24 zajedno sa američkom kosmonautkinjom Loral O'Harom, koja je stigla 15. septembra 2023. godine.

Tanjug AP/Roscosmos space corporation via AP

 

Ruski kosmonauti Oleg Kononenko i Nikolaj Čub, koji se nalaze na stanici, provešće više od godinu dana u svemiru i vratiće se sa Trejsi Dajson na Sojuzu MS-25.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin