Nauka

Sunce se sprema za radikalnu promenu koja se dešava u svakih 11 godina: Šta to znači za vremenske prilike na planeti

Komentari

Autor: Live Science

18/06/2024

-

23:05

Sunce se sprema za radikalnu promenu koja se dešava u svakih 11 godina: Šta to znači za vremenske prilike na planeti
Sunce se sprema za radikalnu promenu koja se dešava u svakih 11 godina: Šta to znači za vremenske prilike na planeti - Copyright AP/NASA

veličina teksta

Aa Aa

Sunce je na pragu takozvane inverzije magnetnog polja, fenomena koji se događa na svakih jedanaest godina i važna je faza u solarnom ciklusu.

Promena polariteta znak je da smo na polovini solarnog maksimuma, odnosno vrhunca solarne aktivnosti i da predstoji smanjenje aktivnosti do takozvanog solarnog minimuma, a to se poslednji put dogodilo krajem 2013. godine.

Šta izaziva ovu pojavu i da li je ona opasna?

Za razumevanje inverzije magnetnog polja Sunca, važno je upoznati se sa solarnim ciklusom. Reč je o jedanaestogodišnjem ciklusu aktivnosti, koju pokreće Sunčevo magnetno polje i čiji su pokazatelj učestalost i intenzitet takozvanih sunčevih pega, vidljivih na njegovoj površini.

Vrhunac solarne aktivnosti tokom solarnog ciklusa zove se solarni maksimum, a prema postojećim predviđanjima, do njega će doći u periodu između kraja ove godine i početka 2026. 

Međutim, postoji i još jedan, važniji, ali manje poznat takozvani Haleov ciklus, koji traje u proseku 22 godine, tokom kog dolazi do inverzije Sunčevog magnetnog polja, a zatim njegovog povratka u prvobitno stanje. 

Tokom solarnog minimuma, Sunčevo magnetno polje blizu je dipola, gde su magnetni naboji podeljeni na severni i južni pol, slično kao što je slučaj na Zemlji. Međutim, kada se približi solarnom maksimumu, polje postaje kompleksnije, bez jasnog razgraničenja između severnog i južnog pola.

Tanjug/AP/Eric Gay

 

Kada prođe solarni maksimum i nastupi solarni minimum, Sunce se vraća dipolu, ali sa obrnutim polaritetima.

Predstojeća inverzija podrazumeva da će se južno magnetno polje naći u severnoj hemisferi, a severno polje u južnoj hemisferi, a reč je potpuno prirodnom procesu koji je čak koristan za Zemlju.

Šta izaziva promenu polariteta?

Inverziju magnetnog polja pokreću sunčeve pege, kompleksni regioni na Sunčevoj površini, koji mogu da izazovu značajne događaje, poput solarnih baklji i koronalni izbačaj mase.

"Sunčeve pege koje se javljaju blizu ekvatora imaju orijentaciju koja se poklapa sa starim magnetnim poljem, dok one bliže polovima, imaju magnetno polje koje je u skladu sa predstojećom magnetnom orijentacijom", kaže za Live Science solarni astrofizičar Rajan Frenč. To se zove Haleovim zakonom.

Do promene magnetnog polja ne dolazi trenutno, nego je reč o postepenoj tranziciji, ali pravi razlog zbog kog dolazi do inverzije i dalje je misterija. 

Tanjug/AP/Carolyn Kaster

 

Obično je potrebno od jedne do dve godine za potpunu inverziju, ali period može značajno da varira. Na primer, u 24. solarnom ciklusu koji je okončan u decembru 2019. godine trebalo je gotovo pet godina da se magnetno polje u potpunosti obrne, navodi američka Nacionalna solarna opservatorija. 

Pošto je reč o tako postepenoj promeni, na Zemlji je gotovo i ne primećujemo, s tim da detektujemo snažne geomagnetske oluje koje su povezane sa sunčevim maksimumom, a koje izazivaju neverovatnu polarnu svetlost.

Jedna od značajnih posledica promene magnetnog polja je vrlo korisna: taj fenomen pomaže da se Zemlja zaštiti od galaktičkog kosmičkog zračenja, subatomskih čestica koje putuju brzinom bliskom brzini svetlosti, a koje mogu oštetiti svemirske letelice i instrumente u orbiti.

Live Science piše da će naučnici nastaviti da prate inverziju magnetnog polja sunca i koliko vremena mu je potrebno da se vrati u dipol, a ako se to desi u naredne dve godine, sledeći jedanaestogodišnji ciklus biće relativno aktivan. Ukoliko, pak, promena bude sporija, ciklus će biti relativno slab, kao i prethodni 24.

Komentari (0)

Magazin