Nauka

Buđenje kosmičkog čudovišta: Astronomi prvi put svedočili "oživljavanju" crne rupe

Komentari

Autor: Live Science

22/06/2024

-

10:45

Buđenje kosmičkog čudovišta: Astronomi prvi put svedočili "oživljavanju" crne rupe
Buđenje kosmičkog čudovišta: Astronomi prvi put svedočili "oživljavanju" crne rupe - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Astronomi su prvi put svedočili "buđenju" crne rupe u središtu galaksije, ali nisu sasvim sigurni kako je do toga došlo. 

Reč je o nebeskom telu milion puta masivnijem od Sunca, smeštenom u središtu galaksije SDSS1335+0728 oko 300 miliona svetlosnih godina od Zemlje.

Naučnici su shvatili da se nešto dešava kada su primetili iznenadno pojačavanje osvetljenosti galaksije 2019. godine. Naknadne opservacije pokazale su da je galaksija postala četiri puta svetlija u ultraljubičastim frekvencijama i da izbacuje oko deset puta više rendgenskog zračenja nego ranije. Bivala je sve svetlija i u naredne četiri godine. 

"Zamislite da godinama posmatrate daleku galaksiju i da ona uvek deluje mirno i neaktivno. Odjednom njeno središte počinje da pokazuje drastične promene u svetlosti, drugačije od događaja koje smo ikada ranije videli", kaže u saopštenju Paula Sančez Saez, astronom Evropske južne opservatorije u Nemačkoj.

Ogromne crne rupe nalaze se u sredini većine galaksija, uključujući i naš Mlečni put. Njihova moćna gravitacija privlači prašinu, gas, zvezde i planete u njihovu orbitu, a toliko je snažna, da od nje ne može da pobegne čak ni svetlost. 

Ipak, dešava se da užarena materija preostala od planeta i drugih nebeskih tela koje crna rupa u vuče neko vreme kruži brzinom bliskoj brzini svetlosti nadomak horizonta događaja, pri čemu emituje jaku svetlost. Kada pređe ivicu crne rupe, zauvek je izgubljena.

Naučnici nisu sigurni šta je dovelo do iznenadnog zračenja iz crne rupe, ali smatraju da je verovatno reč o tome da je naglo "progutala" veliku količinu materijala, piše Live Science.

"U slučaju SDSS1335+0728, mogli smo da posmatramo buđenje ogromne crven rupe, koja je verovatno počela da guta gas iz svog okruženja i postala vrlo svetla", kaže u saopštenju jedan od autora studije Klaudio Riči, astronom Univerziteta "Dijego Portales" u Čileu.

Još jedna hipoteza je da astronomi svedoče poremećajima sile privlačenja, gde užarena materija proizvodi svetlost dok je kida i razvlači gravitacija crne rupe. Ipak, takvi događaji su obično kraći po trajanju i mogu se registrovati svega nekoliko dana, a ne nekoliko godina, kao što je to slučaj sa ovim primerom.

U svakom slučaju, astronomi nastavljaju da posmatraju šta se dešava u SDSS1335+0728 i pokušaće da otkriju šta je dovelo do iznenadnog buđenja, a u tome bi trebalo da im pomogne Ekstremno veliki teleskop, koji se trenutno gradi u Čileu.

Istraživanje će biti objavljeno u žurnalu "Astronomy and Astrophysics".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin