Nauka

"Izgleda kao kosmički uragan": Astronomi otkrili da najsjajnije telo u svemiru "guta" jedno sunce dnevno

Komentari

Autor: Tanjug

19/02/2024

-

21:21

"Izgleda kao kosmički uragan": Astronomi otkrili da najsjajnije telo u svemiru "guta" jedno sunce dnevno
"Izgleda kao kosmički uragan": Astronomi otkrili da najsjajnije telo u svemiru "guta" jedno sunce dnevno - Copyright M. Kornmesser/ESO via AP

veličina teksta

Aa Aa

Astronomi su otkrili potencijalno najsvetlije telo u svemiru, kvazar sa crnom rupom u sredinim koja raste tako brzo da dnevno "proguta" jedno sunce.

Novootkriveni kvazar sija 500 biliona puta jače nego Sunce, a crna rupa koja "napaja" kvazar je 17 milijardi puta veća nego Sunce, saopštio je australijski tim u žurnalu Nejčr astronomi.

Rotirajući disk oko crne rupe kvazara - svetlećeg vrtložnog gasa i druge materije iz progutanih zvezda - izgleda poput kosmičkog uragana, navodi AP.

"Ovaj kvazar je najnasilnije mesto za koje znamo u svemiru", rekao je vodeći autor Kristijan Volf iz Nacionalnog univerziteta Australija.

Evropska južna opsevatorija primetila je objekat nazvan J0529-4351 tokom pretrage noćnog neba 1980. godine, ali se tada mislilo da je u pitanju zvezda, a ne kvazar.

"Uzbudljiva stvar o ovom kvazaru je da se 'krio na otvorenom' i da je klasifikovan pogrešno, kao zvezda", rekao je naučnik sa univerziteta Jejl.

Kvazar se nalazi 12 milijardi svetlosnih godina od Zemlje i nastao je u "prvim danima" univerzuma.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin