Nauka

Naučnica tvrdi da je pronašla sunđer star skoro 900 miliona godina

Komentari

Autor: Nature

15/08/2021

-

23:47

Naučnica tvrdi da je pronašla sunđer star skoro 900 miliona godina
Naučnica tvrdi da je pronašla sunđer star skoro 900 miliona godina - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Prve grupe živih organizama pojavile se se pre nekih 541 miliona godina. Ali, novi naučni rad ukazuje na mogućnost da je novootkriveni fosil čak 350 miliona godina stariji.

Pronalazak drevnog ostatka podstakao je i debatu među paleontolozima, koji se ionako već dugo spore u kom trenutku je nastao složeni život, piše časopis Nature.

"Ako sam u pravu, onda su se životinje pojavile davno, davno pre nego što smo uočili prve tradicionalne životinjske fosile. To bi značilo da je istorija životinja daleko starija, ali njihovi ostaci nisu tako dobro očuvani", rekla je autorka ove studije Elizabet Tarner, geolog na kanadskom Univerzitetu "Laurentian".

Nisu svi ubeđeni

Tarnerova tvrdi da nijedan od organizama koji učestvuju u izgradnji koralnih grebena, a koji je postojao pre 890 miliona godina, poput cijanobakterije ili algi, ne može da objasni kompleksnu strukturu uzoraka koje je ona istraživala, a prikupila ih je sa drevnih mikrobnih grebena sačuvanih u stenama u udaljenim područjima na severozapadu Kanade.

Kada je komade stena počela da proučava pod mikroskopom, uočila je razgranate mreže kristalnih cevčica.

Kasnije je shvatila kako te strukture jako liče na unutrašnje skelete modernih sunđera, a njihovo propadanje i fosilizacija odgovaraju onome kod spongina, kolagenskog proteina koji gradi kostur sunđera.

Međutim, neki tvrde da se verovatno ne radi o stvarnim fosilima sunđera, a pri tome se pozivaju na modernu tehnologiju.

Naime, u jednom od ranijih istraživanja napravljene su fotografije mnogo tankih delova uzoraka stena, pa je od njih napravljen 3D model, i to je takođe rezultiralo oblikom sunđera.

Da li su preživeli nemoguće?

U svakom slučaju, ako su zaključci dr Tarner tačni, to bi znatno pomerilo datum početka priče o životinjskoj evoluciji.

Naučnici zainteresovani za ovaj nalaz ističu da nije mnogo teško među fosilima pronaći nešto nalik sunđeru, ali problem su dodatni dokazi koji bi poduprli tvrdnju kako se zaista radi o ostacima sunđera starim 890 miliona godina.

Nije nemoguće da je bilo živog organizma pre kambrijske eksplozije, naglog razvoja života, ali ne čak 350 miliona godina pre, smatraju kritičari.

To bi značilo da je bilo organizama koji su preživeli izrazito teške, praktično nemoguće uslove za život na Zemlji.

Komentari (0)

Magazin