Nauka

"Velika beba životinja": Zaleđeno mladunče mamuta otkriveno u Kanadi

Komentari

Autor: BBC

26/06/2022

-

15:41

"Velika beba životinja": Zaleđeno mladunče mamuta otkriveno u Kanadi
Smrznuta beba mamut - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Čitavo mladunče runastog mamuta pronađeno je u permafrostu na severozapadu Kanade, što je prvo takvo otkriće na teritoriji Severne Amerike, prenosi BBC.

Smatra se da je mumificirani mamut iz ledenog doba star više od 30.000 godine. Njega su u utorak otkrili rudari u području Klondajka u kanadskoj teritoriji Jukon.

Vlasti Jukona uporedili su ovo otkriće sa onim u Sibiru 2007. kada su ruski stručnjaci otkrili takođe čitavo mladunče mamuta. Navodi se da su ovo "najpotpuniji ostaci mamuta pronađeni u Severnoj Americi" i tek drugo takvo otkriće na svetu.

Mladunče je nazvano Nun Čo Ga, što znači "velika beba životinja", na jeziku han kojim govori lokalno domorodačko stanovništvo.

"Nun Čo Ga je divna i jedna od najočuvanijih životinja iz ledenog doba koje su ikada otkrivene", rekao je paleontolog Grant Zazula.

Slične je veličine poput sibirskog mamuta Ljube, pronađenog 2007. godine koji je živeo pre oko 42.000 godina, navele su vlasti Jukona.

To je najbolje očuvani vunasti mamut otkriven u Severnoj Americi. Delimični ostaci mladunčeta mamuta, po imenu Efi pronađeni su 1948. u rudniku zlata na susednoj Aljasci.

Kako prenosi CNBC, Nun Čo Ga otkopan nakon što je rudar pozvao svog šefa da ispita nešto u šta je udario njegov buldožer u blatu u Juriku Kriku, južno od Dejson Sitija.

 

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin