Nauka

Kineska svemirska agencija objavila snimke sa Marsa koje je napravio rover Džurong

Komentari

Autor: BBC

27/06/2021

-

15:31

Kineska svemirska agencija objavila snimke sa Marsa koje je napravio rover Džurong
Kineska svemirska agencija objavila snimke sa Marsa koje je napravio rover Džurong - Copyright Tanjug/CNSA via AP

veličina teksta

Aa Aa

Kineska svemirska agencija objavila je video koji je njihov rover Džurong snimio na Marsu, kao i snimke tokom spuštanja rovera u maju, prenosi BBC.

Robot istražuje regiju poznatu kao bazen Utopija, a do 27. juna prešao je 236 metara za 42 marsovska dana.

Snimci su poslati na Zemlju preko Tjanven-1 satelita koji kruži oko Crvene planete.

"Orbiter i rover na Marsu su u dobrom radnom stanju, šalju izveštaje sa Marsa partiji i domovini i pozdrave iz daleka na stogodišnjicu od osnivanja partije", stoji u saopštenju Kineske nacionalne svemirske agencije. 

Dugoočekivani snimak prikazuje sletanje Džuronga u maju, "ispaljivanje" njegove kapsule i trenutke spuštanja na Marsovu površinu. 

Na drugom se vidi trenutak neposredno nakon što je rover spustio kameru na tlo Marsa, na trećem Džurong dok pomera točkove, a na četvrtom spuštanje sa platforme niz rampu. Zanimljivo je da snimci imaju i zvuk, koji zbog prirode Marsove atmosfere deluje drugačije nego na Zemlji.

Kineski naučnici se nadaju da će Džurong raditi barem 90 marsovskih dana.

Rover podseća na američke robote Spirit i Oportjuniti, a težak je 240 kilograma. Iako su istraživači ranije rekli da je sam inženjerski poduhvat slanja rovera na Mars bio bitniji od proučavanja Crvene planete, misija bi ipak trebalo da dođe do nekih novih otkrića, naročito o mogućnosti detektovanja permafrosta, odnosno leda starog najmanje dve ili više hiljada godina u bazenu Utopija. 

Tako je Džurong, poput NASA rovera, opremljen radarom za detektovanje leda ispod površine tla, a ima i laser kojim gađa kamenje, kako bi proučavao njihov sastav.

Priredila: S. R.
 

Komentari (0)

Magazin