Nauka

Osnivači Bajonteka: Vakcina protiv kancera moguća do 2030. godine

Komentari

Autor: Tanjug

17/10/2022

-

09:20

Osnivači Bajonteka: Vakcina protiv kancera moguća do 2030. godine
Tanjug/AP/Boris Roessler - Copyright Tanjug/AP/Boris Roessler

veličina teksta

Aa Aa

Vakcine protiv kancera bi mogle da budu napravljene do 2030. godine, sudeći prema rečima suosnivača nemačke farmaceutske kompanije Bajontek, Ugura Sahina i Ozleme Tireči, čiji je rad poznat po stvaranju vakcine protiv kovida tokom pandemije sa američkim Fajzerom.

Supružnici Sahin i Tireči kažu da su napravili pomak koji im je ulio optimizam za vakcine protiv kancera u narednim godinama, preneo je "Gardijan".

Govoreći za BBC, profesorka Tireči je objasnila kako bi RNK tehnologija mogla da bude preusmerena tako da osnaži imuni sistem da napada kancerogene ćelije, po istom principu po kojem cilja koronavirus.

Bionteh je već radio na RNK vakcinama protiv kancera pre nego što je počela pandemija, ali se onda ta kompanija preusmerila na stvaranje antikovid vakcina.

Kompanija sada već ima nekoliko antikancer vakcina u fazi kliničkog testiranja, a Tireči kaže da uspeh sa Fajzer/Bajontek vakcinom protiv kovida sada može da otvori prostor da se naučnici posvete borbi protiv kancera.

Nemačka firma se nada da bi mogla da razvije tretmane za rak debelog creva, rak kože i još neke tipove kancera, ali postoje velike prepreke do rešenja.

Kancerogene ćelije koje stvaraju tumor mogu biti ispunjene širokim spektrom različitih proteina, što otežava pravljenje vakcine koja cilja sve ćelije kancera.

Komentari (0)

Magazin