Nauka

Posle godinu dana odlaganja: Poletela NASA raketa koja bi uskoro trebalo da vrati čoveka na Mesec (VIDEO)

Komentari

Autor: Euronews

16/11/2022

-

09:28

Associated Press

veličina teksta

Aa Aa

Rano jutros, tokom svog probnog leta sa tri lutke, NASA raketa poletela je na Mesec. Na ovaj način su SAD nakon 50 godina za korak bliže vraćanju svojih astronauta na površinu zemljinog prirodnog satelita.

Ukoliko sve prođe kako treba, tokom tronedeljnog leta, raketa će izbaciti praznu kapsulu sa posadom u širu orbitu Meseca i to pre nego što se kapsula vrati na Zemlju i u decembru padne u Pacifik.

Kako piše Euronews, projekat je kasnio godinu dana i prekoračio je sve troškove, ali raketa pod nazivom Spejs Launc Sistem (SLS) sa kapsulom Orion koja s nalazi na vrhu, na kraju je zagrmela ka nebu. Lansiranje je usledilo nakon skoro tri meseca neprijatnog curenja goriva.

"Za generaciju Artemis, ovo je za vas", rekao je direktor lansiranja Čarls Blekvel Tompson neposredno pre poletanja i to misleći na ljude iz programa Apolo koji se završio pre 50 godina. 

Ovo lansiranje je označilo i početak NASA programa istraživanja Meseca, a program je nazvan Artemis.

Inače, svemirska agencija ima za cilj da pošalje četiri astronauta oko Meseca na sledeći let koji treba da se realizuje 2024. godine i da ljude spusti na tlo 2025. Inače, SLS je jedna od najmoćnijih raketa koje je NASA do sadan napravila. Sama misija je važna jer predstavlja važan korak ka povratku ljudi na mesec prvi put nakon 1972. godine. 

Mesec, pa Mars - NASA se sprema za nove poduhvate

NASA ima na umu još projekata. Ona testira i lutke za let u orbiti od oko 25 dana. Probni let vredan je 3,9 milijardi evra. Plan je da se nova letelica gurne tako da se ispitaju njene granice i otkriju svi problemi pre nego što pravi astronauti sednu u nju. 

Lutke koje prve sede u letelicu opremljene su senzorima za merenje vibracije, ubrzanje i kosmičko zračenje. 

"Postoji popriličan rizik kada su u pitanju početni letovi koje karakterišemo kao testove", rekao je menadžer misije Majk Sarfin.

Na kraju, NASA se nad da će uskro uspostaviti i svoju bazu na Mesecu i poslati svoje astronaute na Mars najkasnije do 2030. ili 2040. godine. 

Preporuka za vas

Komentari (1)

Драган

16.11.2022 14:07

Пала прва клапа копродукције НАСА-Холивуд, кад ће наставак? Како "вратити" - ваљда "отићи" не Месец!? Да би се неко "вратио" то подразумева да је тамо већ био, а то се сва је прилика није догодило са одласком на Месец. Свакако не може да се рачуна онај холивудски блог-бастер из 1969 са Нил Армстронгом у главној улози у режији Стивена Спилберга, и пар оних наставака истоимене "Аполо" серије...

Magazin