Nauka

Teleskop "Džejms Veb" još jednom zasenio stari "Habl": Spektakularne fotografije kosmičkih "Stubova stvaranja"

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2022

-

12:47

Teleskop "Džejms Veb" još jednom zasenio stari "Habl": Spektakularne fotografije kosmičkih "Stubova stvaranja"
Teleskop "Džejms Veb" još jednom zasenio stari "Habl": Spektakularne fotografije kosmičkih "Stubova stvaranja" - Copyright NASA

veličina teksta

Aa Aa

Teleskop NASA "Džejms Veb" snimio je do sada najbolje fotografije takozvanih "Stubova stvaranja“, oblasti M16 iz Magline orla, u kojoj se neprestano rađaju nove zvezde.

"Džejms Veb" snimio je uz pomoć infracrvene kamere zabeležio do sada najdetaljniji portret ovog regiona sačinjenog iz tri stuba hladnog gasa okupana vrelim ljubičastim svetlom iz mladih zvezda u rasejanom zvezdanom jatu u sazvežđu Zmija ili Mesje 16.

Crvenkaste vatrene kugle u blizini ivica stubova su novoformirane zvezde, stoji u saopštenju uz nove fotografije NASA.

NASA

 

Na fotografijama se vide i tamnocrvena područja nalik magmi duž unutrašnjeg perimetra nekoliko stubova. Te formacije stvaraju zvezde u fazi formiranja i ispuštaju u svemir mlazove materijala ogromnom brzinom.

Prvu fotografiju "Stubova stvaranja" snimio je teleskop "Habl" 1995. godine i ona je stekla status kultne. 

Pojavljivala se u filmovima i televizijskim emisijama, na majicama i jastucima pa čak i kao poštanska marka, ali je bila daleko manje rezolucije od druge Hablove fotografije napravljene u čast 25 godina tog teleskopa.

"Džejms Veb" sada je "zasenio" obe verzije i omogućiće naučnicima da unaprede postojeće modele nastanka zvezda, jer će preciznije moći da prebroje novoformirana nebeska tela.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin