Nauka

Šta je do sada uspeo da otkrije "Džejms Veb": Neviđene slike Jupitera, najudaljenija svetlost i CO2 na dalekoj planeti

Komentari

Autor: T. Milenović

17/09/2022

-

20:15

Šta je do sada uspeo da otkrije "Džejms Veb": Neviđene slike Jupitera, najudaljenija svetlost i CO2 na dalekoj planeti
Šta je do sada uspeo da otkrije "Džejms Veb": Neviđene slike Jupitera, najudaljenija svetlost i CO2 na dalekoj planeti - Copyright NASA, ESA, CSA, and STScI,Tanjug/AP/NASA

veličina teksta

Aa Aa

Američka svemirska agencija NASA je na kraju prošle godine lansirala svemirski teleskop "Džejms Veb" zahvaljući kome smo obogaćeni mnogim fotografijama koje nauka do sada nije mogla da vidi, kao i novim izuzetno značajnim otkrićima.

Najveći svemirski teleskop lansiran je iz Francuske Gvajane 25. decembra 2021. godine.

Bilo je potrebno 30 godina za njegovo dizajniranje i izradu, a smatra se jednim od najveći naučnih poduhvata u 21. veku. Misija "Džejmsa Veba" je da se nadoveže na otkrića svemirskog teleskopa Habl, kome se, posle 31 godine u orbiti, rad bliži kraju.

Prvi istorijski trenutak je ipak usledio šest meseci kasnije. Naime, 11. jula američki predsednik Džo Bajden objavio je jednu od fotografija sa teleskopa. U pitanju je bila najmoćnija i najveća dosad kontruisana svemirska opservacija.

Fotografija je objavljena na ceremoniji u Beloj kući na kojoj je, osim Bajdena, učestvovao i administrator NASA Bil Nelson, preneo je Glas Amerike. Snimak, na kojem se vide brojne galaksije, predstavlja najdublji pogled u svemir ikada.

Dan kasnije, NASA je objavila i ostale fotografije:

Posle ovoga, sve češće su počele da stižu dosad neviđene svemirske fotografije, kao i nova otkrića.

Najudaljenija svetlost zvezda koju je iko ikada video

Samo nedelju dana kasnije, tačnije 21. jula svemirski teleskop je pronašao galaksiju koja je postojala pre 13,4 milijardi godina. 

"GLASS-z13 galaksija datira 300 miliona godina nakon Velikog praska, odnosno oko 100 miliona godina ranije od bilo čega što je ranije identifikovano", rekao je Rohan Naidu iz Harvardskog centra za astrofiziku za AFP.

profimedia

 

On je dodao da "potencijalno gledamo u najudaljeniju svetlost zvezda koju je iko ikada video".

Svetlosti iz GLASS-z13 je trebalo 13,4 milijardi godina da stigne do nas, ali je zbog širenja univerzuma razdaljina između nas danas 33 milijarde svetlosnih godina, naravno u slučaju da galaksija GLASS-z13 uopšte danas postoji, što je malo verovatno.

Dosad neviđene slike Jupitera

Džejms Veb je potom snimio posebno dramatične fotografije Jupitera, najveće planete Sunčanog sistema.

"Nikada nismo videli ovakav Jupiter. Sve je to prilično neverovatno", rekla je astronom Imke de Pater sa Kalifornijskog univerziteta u Berkliju, koja je radila na posmatranju.

Tanjug/AP/NASA

 

Infracrvene slike su veštački obojene u plavu, belu, zelenu, žutu i ​​narandžastu, navodi američko-francuski istraživački tim, kako bi se karakteristike istakle.

Tragovi ugljen-dioksida na dalekoj planeti

Teleskop je došao 26. avgusta došao do još jednog velikog naučnog otkrića, pronašao je tragove ugljen-dioksida na planeti izvan Sunčevog sistema. Ovo otkriće se može smatrati revolucionarnom budući da otvara vrata sličnim posmatranjima na planetama koje su imaju više uslova za naseljavanje.

U pitanju je egzoplaneta koja kruži oko zvezde slične našem Suncu, udaljene oko 700 svetlosnih godina. Planeta, VASP-39 b, je gasni gigant malo veći od Jupitera, prvi put otkriven 2011. godine.

Istraživanja su inače pokazala da bi "Džejms Veb" možda mogao  da otkrije i izmeri CO2 u atmosferama i manjih stenovitih planeta.

NASA navodi da rezultati pokazuju sposobnost teleskopa da prikupi uvid u sastav, formiranje i evoluciju planeta širom galaksije.

Detalji svemirske "tarantule" Nebule

NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team

 

Sedmog septrembra teleskop je snimio do detalja kakvi do sada nisu viđeni maglinu Tarantula. U saopštenju je naznačeno da je Vebova infracrvena kamera (NIRCam) prikazala detalje regiona u kom se stvaraju zvezde u maglini Tarantula.

Region svemira u kom se nalazi Tarantula Nebula poznat je pod imenom 30 Doradus, a karakterišu ga prašnjavi filamenti koji podsećaju na noge dlakavog pauka. Tarantula je već dugo omiljen prostor za astronome koji istražuju formiranje zvezda.

Šta može da uradi svemirski teleskop "Džejms Veb"

Kroz ovaj teleskop NASA može bolje da razume kako su se galaksije formirale. Nauka i dalje ne zna mnogo o tamnoj materiji ili o tamnoj energiji, ali očekije se da će se više toga naučiti zahvaljujući ovom teleskopu.

Teleskop možda može da potraži znake vanzemaljskog života - tako što će otkriti da li je taj život modifikovao atmosfere planeta koje kruže oko obližnjih zvezda.

Životni vek teleskopa je dizajniran da bude najmanje pet i po godina, ali može trajati i duže od deset godina. Životni vek je ograničen količinom goriva koje se koristi za održavanje orbite.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin