Nauka

Svet je blizu oživljavanja davno izumrle ptice dodo

Komentari

Autor: Yahoo News

02/02/2023

-

22:48

Svet je blizu oživljavanja davno izumrle ptice dodo
Svet je blizu oživljavanja davno izumrle ptice dodo - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija Kolosal objavila je da je korak bliže oživljavanju dodoa, ptice koja je izumrla u 17. veku. Futuristički plan je moguć tek sada kada je kompanija sa sedištem u Dalasu dešifrovala ceo genom dodoa, navodi se u saopštenju za štampu.

Jedan od osnivača Colossala, Ben Lam, procenio je da će prva dodo ptica biti rođena pre vunastog mamuta, otprilike 2028. godine pomoću veštačke materice.  

Bet Šapiro, profesorka ekologije i evolucione biologije na Univerzitetu Kalifornija u svojoj knjizi "Kako klonirati mamuta”, otkrila je svoje planove za oživljavanje ptice dodo. 

“Nemoguće je da vratimo nešto nazad što će predstavljati identičnu kopiju nečega što je pre živelo, međutim bićemo u mogućnosti da vratimo karakteristike i ponašanja izumrle vrste, što možemo iskorisiti da oživimo i revitalizujemo postojeći ekosistem”, rekla je Šapiro. 

I bez oživljavanja izumrlih vrsti, inovacije Kolosala u polju sintetičke biologije mogu biti iskorišćene kako bi se sačuvale postojeće životinjske vrste.  

Istraživanja i tehnologija ove kompanije privukla su investitore koji su uložili ukupno 225 miliona dolara, a mnogi od njih čak nemaju puno dodirnih tačaka sa svetom nauke i biologije. Neka od poznatih imena su Toni Robins, Paris Hilton i Kris Hemsvort. 

Pored ptice dodo, kompanija planira da ponovo oživi tasmanijskog vuka i vunastog mamuta, prenosi "Yahoo News".

Komentari (0)

Magazin