Poznati

Reditelj dokumentarca o čuvenom kuvaru i voditelju Entoniju Bordejnu: Bio je večni dečak, koji je previše brinuo o svemu

Komentari

Autor: USA Today

28/07/2021

-

07:10

Reditelj dokumentarca o čuvenom kuvaru i voditelju Entoniju Bordejnu: Bio je večni dečak, koji je previše brinuo o svemu
Entoni Bordejn - Copyright AP/Andy Kropa

veličina teksta

Aa Aa

Prošlog meseca obeležena je treća godišnjica smrti Entonija Bordejna, a tim povodom je duh čuvenog kuvara i voditelja, ovekovečen u dokumentarcu "Roadrunner: A Film About Anthony Bourdain".

Ostvarenje reditelja Morgana Nevila je intrigantni portret čoveka čije su se romantične predstave o životu i očinstvu suprotstavljale njegovoj sklonosti ka ekstremima. 

Film je postao hit u bioskopima, zaradivši 3,7 miliona dolara tokom prve dve nedelje prikazivanja.

Nevil je čitao Bordejnove memoare "Poverljivo iz kuhinje" i verovao njegovom kulinarskom umeću, ali nije bio ljubitelj njegovog lika i dela, pre nego što je počeo da pravi film.

"Bio je specifičan tip osobe", kaže Nevil i dodaje:

"Bio je, kako sam rekao, njujorški pank-rok levičar starog kova. To je specifičan tip ličnosti, a opet, slagao se s mnogima. Kad je umro, bio sam jako tužan što ne možemo dobiti još toga. Ono što je on radio bilo je ne samo kul i zabavno, nego i neophodno za širenje vidika."

Pored intervjua sa Bordejnovim bliskim prijateljima i porodicom, Nevil je koristio i kućne video snimke, TV segmente i nikad ranije prikazane snimke čuvenog šefa. 

Bordejnovi saradnici sećaju ga se kao beskrajno radoznalog čoveka, ali ophrvanog samoćom i depresijom, koji se često šalio na temu smrti i samoubistva. Još u mladosti je postao zavisan od narkotika, ali je pronašao utehu u terapiji i džijudžicu.

"Ponekad je bio kao petnaestogodišnjak. Umeo je da bude nezreo, a opet, bio je potpuna suprotnost otupljenosti. To ga je činilo tako savršenim vodičem za putovanja. Bio je istinski uzbuđen i uključen u ono što je video", kaže Nevil.

Bordejnova druga žena Otavija Busa je sportistkinja koja se bavi mešovitim borilačkim veštinama. Par se venčao 2007. i dobio jednu ćerku Arijanu, pre nego što će se razvesti 2016. Busija, koja je intervjuisana u dokumentarcu, kaže da su se udaljili zbog njegovih konstantnih putovanja i da je Bordejn bio slomljen zato što je verovao da nakon razvoda ne može biti savršen tata svojoj ćerki, kakav je oduvek želeo da bude.

"Voleo bih da živim kao normalan čovek, ali ja više ne znam ni šta to znači", kaže Bordejn u jednom trenutku filma.

Da li je on uopšte ikada mogao da se "smiri" i prihvati porodični način života, tema je debate čak i među njemu najbližim ljudima, kaže Nevil za USA Tudej.

"Imao je mnogo prilika da radi manje. Nije morao da putuje 250 dana godišnje. Mogao je da snima manje epizoda. Imao je ponudu da uzme slobodnih godinu dana, sa porodicom otputuje u Vijetnam i piše o toj zemlji. Mogao je da uradi bilo šta od toga, ali on nikada nije usporio", smatra reditelj.

Iako se Busija pojavljuje u filmu, Nevil je odabrao da ne intervjuiše Bordejnovu poslednju devojku Aziju Arđento, s kojom je bio u vezi dve godine, zbog, kako kaže, "komplikovane prirode njihovog odnosa".

Njihova strastvena veza, prema rečima njegovih saradnika, činila je Bordejna povremeno maničnim i nepredvidljivim na poslu. Oni kažu da je on duboko voleo Aziju, nekada i previše i stajao je uz nju kada je javno progovorila o tome da ju je devedesetih seksualno zlostavljao Harvi Vajnstin.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by asiaargento (@asiaargento)

Međutim, nekoliko dana pre Bordejnovog samoubistva, magazini su objavili paparaco fotke Azije Arđento sa drugim muškarcem. Jedan njegov prijatelj, koji ga je pitao šta misli o pisanjima tabloida, kaže da ga je Bordejn zamolio za malo diskrecije i rekao da ne želi da se nosi s tim.

"Na kraju krajeva, kako to kaže neko u filmu, bila je to Tonijeva odluka. Šezdesetogodišnji čovek sigurno se neće ubiti zato što je s nekim raskinuo. Toni je bio neko ko je dugo bežao. Njegov humor i pogled na svet povremeno su bili potpuno crni, a taj mrak bio je deo njega", kaže Nevil.

Iako je Bordejn išao na psihoterapiju samo nekoliko meseci pre smrti, Nevil veruje da se on i dalje ustručavao da govori o mentalnom zdravlju.

"Nekoliko ljudi mi je reklo da bi povremeno dobili neku vrstu poziva upomoć od Tonija, ali bi on vrlo brzo povukao taj trenutak slabosti, posle nekoliko pića. Toni je sebi mislio kao što je o sebi mislio Kit Ričards. Ali budući da sam napravio film o Kitu Ričardsu ('Under the Influence' iz 2015. godine), mogu da kažem da je Kit najopuštenija osoba koju sam sreo. On ne brine ni o čemu. Toni je bio suviše anksiozan, namučen i depresivan da bi ikada bio takav čovek. Previše je brinuo o svemu", kaže reditelj.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Magazin